ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» γρίπης και Covid απειλεί την Ευρώπη - Ανήσυχοι οι επιστήμονες

Κορωνοϊός: Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» γρίπης και Covid απειλεί την Ευρώπη - Ανήσυχοι οι επιστήμονες

Η έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση της γρίπης τον φετινό χειμώνα σκορπίζει ανησυχία στην ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα, που διαμηνύει σε όλους τους τόνους, πως δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, αφού η πανδημία της Covid είναι ακόμα παρούσα και απειλητική.

Ευρωπαϊκές χώρες παρά τους περιορισμούς, καταγράφουν απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων ή θανάτων, ενώ όπως ανέφερε αυτόν τον μήνα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσημάτων (ECDC), ιοί της γρίπης κυκλοφορούν στην Ευρώπη με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό.

Το γεγονός ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και στην Ελλάδα παρά τα σημάδια ύφεσης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, επιβεβαίωσαν τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ για τους 101 θανάτους ασθενών, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου:

«Ο κορωνοϊός είναι δίπλα μας, στο σπίτι μας, στην αυλή μας. Πρέπει το φρένο της διάδοσής του να υπάρχει σταθερά για να μην δίνουμε την ευκαιρία να αποτελεί, όπως έχουμε πει, να προκαλεί και να "γεννάει" καινούργιες μεταλλάξεις» υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.


«Η κόπωση και η επιθυμία για την επάνοδο στον κανονικό ρυθμό της ζωής μας δεν πρέπει να μας παρασύρει. Η ανεπαρκής ανοσία, λόγω πλημμελούς εμβολιασμού και συμμόρφωσης, θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού, αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων» σημείωσε.

«Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της. Δεν έχει αλλάξει η μορφή του μηχανισμού δράσης του κορωνοϊού, οι μεταλλάξεις αυτές είναι οχήματα διασποράς του ιού», τόνισε από την πλευρά του μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Η επιστροφή της γρίπης
Τα lockdown, η χρήση προστατευτικών μασκών και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που αποτέλεσαν τον κανόνα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξοστράκισαν τη γρίπη τον περσινό χειμώνα, εξαλείφοντας προσωρινά έναν ιό, ο οποίος προκαλεί παγκοσμίως τον θάνατο περίπου 650.000 ανθρώπων το χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Ωστόσο αυτό άλλαξε τώρα, καθώς οι χώρες υιοθετούν λιγότερο αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της Covid-19, λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, ιοί της γρίπης κυκλοφορούν στην Ευρώπη με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, ανέφερε αυτόν τον μήνα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσημάτων (ECDC).

Τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των ασθενών με γρίπη στις ευρωπαϊκές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξανόταν σταθερά φτάνοντας τους 43 την τελευταία εβδομάδα του έτους, δείχνουν τα στοιχεία του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτός βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα προ της πανδημίας -με τους νοσηλευόμενους στην εντατική με γρίπη να ανέρχονται, για παράδειγμα, το 2018 σε πάνω από 400 στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ωστόσο, πρόκειται για μεγάλη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν για όλο τον Δεκέμβριο είχε καταγραφεί μία μόνο νοσηλεία σε ΜΕΘ με γρίπη, σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία.

Η επιστροφή του ιού μπορεί να αποτελεί την αρχή μιας ασυνήθιστα μακράς περιόδου γρίπης, η οποία μπορεί να επεκταθεί μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο κορυφαίος ειδικός του ECDC για την γρίπη Πάσι Πέντινεν.

«Αν αρχίσουμε να αίρουμε όλα τα μέτρα, η μεγάλη ανησυχία που έχω για την γρίπη είναι ότι, επειδή είχαμε μια τόσο μακρά χρονική περίοδο σχεδόν μηδενικής κυκλοφορίας στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, μπορεί να απομακρυνθούμε από τα φυσιολογικά εποχικά μοτίβα» επισήμανε.

Η διακοπή των περιοριστικών μέτρων την άνοιξη μπορεί να παρατείνει την κυκλοφορία της γρίπης πολύ πέραν του φυσιολογικού τέλους της ευρωπαϊκής περιόδου τον Μάιο, διευκρίνισε.

Μια έξαρση της γρίπης παράλληλα με την επιδημία της Covid-19 μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας, αναφέρει στην έκθεσή του το ECDC.

Στη Γαλλία τρεις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Παρισιού, αντιμετωπίζουν επιδημία γρίπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό υπουργείο Υγείας την περασμένη εβδομάδα. Άλλες βρίσκονται σε επίπεδα προ επιδημίας.

Αυτήν την περίοδο, η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 72 σοβαρές περιπτώσεις γρίπης, με έξι θανάτους.

Ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων στις ευρωπαικές χώρες

Τσεχία

Στο άλλο μέτωπο του κορωνοϊού, στην Τσεχία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση νέων κρουσμάτων σε μια ημέρα από την 1η Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το τσεχικό υπουργείο Υγείας.

Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα νέο κύμα της πανδημίας της COVID-19 καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορωνοϊού αρχίζει να αυξάνει τον αριθμό των κρουσμάτων.

Η τσεχική κυβέρνηση μείωσε την περίοδο καραντίνας και απομόνωσης στο πλαίσιο νέων μέτρων που έλαβε, ενώ παράλληλα ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα την υποχρεωτική υποβολή σε διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορονοϊό των εργαζομένων στις εταιρείες.

Το προηγούμενο 24ωρο το τσεχικό υπουργείο Υγείας κατέγραψε 20.270 νέα κρούσματα του κορονοϊού, έναντι 7.342 που είχε καταγράψει την περασμένη εβδομάδα.

Οι νοσηλείες, οι οποίες είχαν ανέλθει σε πάνω από 7.000 στις αρχές του Δεκεμβρίου στο πιο πρόσφατο κύμα του ιού που αντιμετώπισε η χώρα, χθες ανέρχονταν σε 1.660, σημειώνοντας ελαφρά άνοδο από την Κυριακή.

Γερμανία

Στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία προστέθηκαν 74.405 τις προηγούμενες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο των μολύνσεων στις 8.074.527, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 193 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στους 115.842 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυστραλία

Στην Αυστραλία επίσης, ανακοινώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών λόγω της covid-19 μέσα σε ένα 24ωρο από την αρχή της πανδημίας, ενώ και οι νοσηλείες έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ λόγω του ιδιαίτερα μεταδοτικού, παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού, αν και τα ημερήσια κρούσματα παρουσιάζουν μικρή πτώση.

Η Αυστραλία είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα της επιδημίας covid-19, το οποίο τροφοδοτείται από το Όμικρον, και πλέον στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται περισσότεροι ασθενείς με covid-19 από οποιαδήποτε άλλη φάση της πανδημίας.

Συνολικά το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 77 θάνατοι, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 57 που είχε καταγραφεί την Πέμπτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για την πολιτεία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντόμινικ Πέροτετ στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, αφού στην πολιτεία καταγράφηκαν 36 θάνατοι από covid-19, ο υψηλότερος αριθμός μέχρι στιγμής.

Μόνο τέσσερις από όσους υπέκυψαν στην covid-19 είχαν λάβει ενισχυτική δοση εμβολίου, γεγονός που ώθησε τις αρχές να καλέσουν τους πολίτες να μην καθυστερούν την τρίτη, ενισχυτική δόση. Τριάντα τρεις είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου.

«Πρέπει να βιαστούμε με τις ενισχυτικές δόσεις», τόνισε η υπεύθυνη Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κέρι Τσάντ. «Για το Όμικρον γνωρίζουμε ότι η προστασία είναι μικρότερη και χρειαζόμαστε την αναμνηστική δόση για να αποκτήσουμε υψηλότερο επίπεδο προστασίας».

Εν μέσω αύξησης του αριθμού των νοσηλειών η πολιτεία Βικτώρια κήρυξε σήμερα τα νοσοκομεία σε «καφέ συναγερμό», γεγονός που τους δίνει την ευχέρεια να αναβάλλουν μη επείγουσες επεμβάσεις και να ακυρώνουν τις άδειες του προσωπικού.

Αν και οι αρχές συνήθως δεν διευκρινίζουν από ποιο στέλεχος του κορωνοϊού είχαν προσβληθεί όσοι πέθαναν από covid-19, αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν μολυνθεί από το Όμικρον, με τους νέους, ανεμβολίαστους να αποτελούν μεγάλο μέρος αυτών.

Οι αρχές της πολιτείας Κουίνσλαντ επεσήμαναν ότι κανείς από τους 16 ασθενείς που υπέκυψαν χθες στην covid-19 δεν είχε λάβει ενισχυτική δόση. Από τους 45 ανθρώπους που έχουν πεθάνει στην πολιτεία λόγω της covid-19 από τις 13 Δεκεμβρίου, μόνο ένας είχε κάνει αναμνηστική δόση εμβολίου.

Εξάλλου σήμερα ανακοινώθηκαν περίπου 73.000 νέα κρούσματα covid-19, μείωση σε σχέση με το ρεκόρ των 150.000 την Πέμπτη.

Συνολικά στην Αυστραλία έχουν εντοπιστεί από την αρχή της πανδημίας 1,6 εκατομμύρια κρούσματα, εκ των οποίων περίπου το 1,3 εκατομμύριο τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά 2.776 άνθρωποι έχουν υποκύψει σε επιπλοκές της νόσου.

Εξάλλου η Όμικρον έχει πλήξει και τη δημοτικότητα του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, βάσει της οποίας οι Εργατικοί βρίσκονται πρώτοι στην πρόθεση ψήφου λίγους μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα

• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις

• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή

• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών

• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις

• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα



ΠτΔ: «Είμαστε αδέρφια» - Πρόσκληση στον Ζοζέφ Αούν να παρουσιάσει το όραμά του για τον Λίβανο στις Βρυξέλλες - Βίντεο

ΠτΔ: «Είμαστε αδέρφια» - Πρόσκληση στον Ζοζέφ Αούν να παρουσιάσει το όραμά του για τον Λίβανο στις Βρυξέλλες - Βίντεο

Στον Λίβανο μετέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top