Είναι προϋπόθεση της αμεροληψίας του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ να τηρεί ίσες αποστάσεις λέει η «προεδρία» του ψευδοκράτους για την έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για τις καλές του υπηρεσίες, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τις 19 Ιουνίου 2021 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021.
Η «προεδρία» στα κατεχόμενα εξέδωσε ανακοίνωση για την έκθεση αναφέροντας ότι πρωταρχικός στόχος του Ερσίν Τατάρ είναι να βρει μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και ότι «το άδικο και μη βιώσιμο στάτους κβο που δημιουργήθηκε από την κατοχή, από την ελληνοκυπριακή πλευρά, της εταιρικής σχέσης το 1963» όπως αναφέρεται προκλητικά, δεν κατέστησε δυνατή την επίτευξη λύσης βασισμένης στην ισότητα, όπως αναφέρει. Επομένως, αναφέρει η «προεδρία» οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν από το 1968 απέτυχαν και τελικά κατέρρευσαν το 2017.
Προστίθεται ότι ο Τατάρ δήλωσε ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μπορούν μόνο να ξεκινήσουν και να αποφέρουν αποτελέσματα με βάση την «πολιτική ισότητα» και «τα προϋπάρχοντα κυριαρχικά δικαιώματα ισότητας των μερών».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η τ/κ πλευρά χωρίς προκαταλήψεις, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό που προβλέπει θεσμική συνεργασία στη βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, όπως αναφέρει.
Η «προεδρία» σημειώνει και τις αναφορές του ΓΓ για το έργο των τεχνικών επιτροπών, ως τον μόνο δίαυλο διαλόγου και βημάτων που γίνονται για διευκόλυνση της ζωής των ανθρώπων και στις δύο κοινότητες. Αναφέρει επίσης ότι στηρίζει το έργο τους χωρίς να το πολιτικοποιεί.
Επίσης αναφέρεται στην επισήμανση για την βαθύτερη ανισότητα μεταξύ των δύο οικονομιών που μπορεί να αποξενώσει περαιτέρω τα μέρη μεταξύ τους. Σύμφωνα με την «προεδρία» είναι σαφές ότι ένας από τους κύριους λόγους αυτής της ανισότητας «είναι η απάνθρωπη και απαρχαιωμένη απομόνωση και περιορισμοί στον τουρκοκυπριακό λαό, που αναφέρονται και στις σχετικές εκθέσεις του ΟΗΕ».
Αναφέρει ακόμη πως η τ/κ πλευρά δεν πιστεύει ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ. Σε ό,τι αφορά τις επισημάνσεις του ΓΓ για τους φυσικούς πόρους η «προεδρία» υποστηρίζει ότι αποδέκτης αυτών των εκκλήσεων είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία είναι υπεύθυνη για την ένταση, όπως αναφέρει, με υποστηρικτή την Ελλάδα.
Η «προεδρία» επικρίνει τις αναφορές σε Κυπριακή Δημοκρατία και Κυβέρνηση της Κύπρου αναφέροντας ότι αυτοί οι θεσμοί «βρίσκονται υπό κατοχή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν αντιπροσωπεύουν τον τουρκοκυπριακό λαό και ολόκληρη την Κύπρο».
Αναφέρει ακόμη ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν συμπεριέλαβε στις δύο τελευταίες εκθέσεις του το γεγονός ότι η ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο είναι ‘’sui generis’’ και ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα, το οποίο περιλαμβάνεται στην έκθεση των καλών του υπηρεσιών.
Χαρακτηρίζει την αναφορά «ατυχές βήμα προς τα πίσω» και δεν ωφελεί «στην παροχή της απαραίτητης ισοδυναμίας για μια βιώσιμη συμφιλίωση».
Η «προεδρία» αναφέρει τέλος ότι οι λεπτομερέστερες απόψεις της σχετικά με τις εκθέσεις θα μεταφερθούν στον ΓΓ του ΟΗΕ και οι απόψεις σχετικά με την απόφαση που θα ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κοινοποιηθούν μετά τη λήψη της.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις