Για τις εισηγήσεις που έγιναν και για τα πιθανά νέα μέτρα μίλησε μεταξύ άλλων ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και μέλος της Επιδημιολογικής ομάδας στην εκπομπή Καλή Μέρα.
Τα νέα μέτρα που θα παρθούν έχουν να κάνουν με την πανδημία στο σύνολο της και την αναχαίτιση της τόνισε ο Δρ Καραγιάννης.
«Αν είχαμε ιδιαίτερη μετάδοση του ιού κατά την Πρωτοχρονιά θα το δούμε σήμερα ή αύριο διότι με τον συγκεκριμένο ιό η περίοδος επώασης είναι 3-4 μέρες. Θα έχουμε μια πρόγευση σήμερα» συμπληρωσε.
Συνέχισε λέγοντας πως, υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό των νοσηλευομένων και εκείνο που παρακολουθείται πιο στενά είναι οι διασωληνώσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις 32 αλλά υπάρχουν κι άλλα περιστατικά σχεδόν ισάριθμα τα οποία είναι κρύα περιστατικά, τα μη covid. Επομένως υπάρχει ακόμα περιθώριο στις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά αυτό το περιθώριο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, συμπλήρωσε.
Δήλωσε πως επειδή η νόσος είναι ηπιότερη και η νόσηση συντομότερη τότε περισσότερα άτομα φαίνονται να αποδεσμεύονται και να απελευθερώνονται οι κλίνες και πως αν υπάρχουν νοσηλείες με όμικρον θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.
Σχετικά με το ερώτημα αν έχουμε ξεμπερδέψει με την δέλτα μετάλλαξη ο Δρ Καραγιάννης απάντησε «Θεωρώ με τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε ότι η όμικρον πάει προς επικράτηση αλλά αυτοί που νοσηλεύονται είμαι σίγουρος ότι θα διαφανεί ότ είναι δέλτα το ίδιο και αυτοί που είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα εμβόλια παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτό το σημείο επειδή αποτρέπουν και πολλαπλές νοσηλείες».
Για τα σχολεία ο Δρ Καραγιάνης τόνσιε πως αν ανοίξουν θα πρέπει να ανοίξουν με πάσα ασφάλεια. «Εγώ ήμουν στην μειονότητα για να μην ανοίξουν τα σχολεία η πλειονότητα τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος οπότε η συζήτησε τάχθηκε στο πως θα δουλέψουν με ασφάλεια».
Όπου θα διακινηθούν τα παιδιά θα πρέπει να διακινηθούν με ασφάλεια και αυτό θα γίνει με το να διενεργώνται πιο πολλά τεστς ανέφερε. Επισήμαε πως σε αυτό συμβάλλει βέβαια και η συνδρομή των γονέων για να γίνονται τα self-tests. «Εγώ θα προτιμούσα να γίνοντα rapid tests στα σχολεία, τα οποία θα γίνονται από ειδικούς», δήλωσε.
Το ρινικό επίχρισμα πρέπει να παίρνεται σωστά, ανέφερε. Στο Ην.Βασίλειο έχει δηλωθεί ότι ίσως το φαρυγγικό τεστ είναι πιο αποτελεσματικό αφού ο ιός προσβάλλει τον φάρυγγα, πρόσθεσε ο Δρ Καραγιάννης.
Καταληκτικά δήλωσε, «Θα γίνει μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός στις οικίες, και στους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Γενικά εκείνο που διαφάνηκε από τα γραφήματα της ομάδας ιχνηλάτησης είναι ότι τα παιδιά 18-29 και 20-35 ετών παρουσίασαν εξαπλάσια αύξηση των κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι τα άτομα που διακινήθηκαν πιο ευρέως τη περίοδο που πέρασε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις