Μια τάξη στο χάος των αδιάλειπτων σκέψεων υπόσχεται να βάλει ο διαλογισμός, μειώνοντας το άγχος εάν τον εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα. Εκτός όμως από τη θωράκιση του μυαλού, φαίνεται πως μπορεί να θωρακίσει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα σύμφωνα με πρόσφατη κλινική μελέτη που βασίστηκε σε δείγματα αίματος.
Η ανάλυση των δειγμάτων πριν και μετά τον διαλογισμό απέδειξε ότι ενισχύθηκε η δραστηριότητα εκατοντάδων γονιδίων που σχετίζονται άμεσα με την ανοσοαπόκριση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη τους περιελάμβανε 10ωρες καθημερινές συνεδρίες διαλογισμού, που πραγματοποιήθηκαν για οκτώ συνεχόμενες ημέρες σε απόλυτη σιωπή. Στον πραγματικό κόσμο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήταν δύσκολο να επαναλάβουν αυτές τις μεθόδους και η ερευνητική ομάδα δεν εξέτασε κάποια εναλλακτική μικρότερης διάρκειας.
Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, τα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι ο διαλογισμός θα μπορούσε να έχει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Vijayendran Chandran, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής και νευροεπιστήμης στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.
Ο ίδιος ακολούθησε και εμπειρικά τη διαδικασία του διαλογισμού, ολοκληρώνοντας ένα πρόγραμμα 48 ημερών με 20 λεπτά την ημέρα διαλογισμό στο σπίτι πριν τη δημοσίευση της έρευνας. Όταν ολοκληρώθηκε, είχε μεγαλύτερη διαύγεια και συγκέντρωση.
Η διαδικασία της μελέτης
Στη μελέτη συμμετείχαν 106 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία τα 40 έτη, λαμβάνοντας μέρος σε ένα retreat διαλογισμού που πραγματοποιήθηκε στο Isha Institute of Inner Sciences.
Ελήφθησαν δείγματα αίματος από όλους τους συμμετέχοντες μέσα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα: πέντε έως οκτώ εβδομάδες πριν από την εκκίνηση, λίγο πριν την εκκίνηση και τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Οι συμμετέχοντες του προγράμματος ακολούθησαν ακόμα μια vegan διατροφή και μια κανονική ρουτίνα ύπνου. Οι συνεδρίες διαλογισμού διαρκούσαν 10 ώρες την ημέρα και γίνονταν σιωπηλά.
Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια αύξηση της δραστηριότητας σε 220 γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και 68 γονιδίων που εμπλέκονται στη λεγόμενη σηματοδότηση της ιντερφερόνης.
Σημειώνουν μάλιστα ότι μια τέτοια σηματοδότηση μπορεί να είναι το κλειδί στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής άμυνας ενάντια σε διάφορες ασθένειες, όπως στον καρκίνο, στην πολλαπλή σκλήρυνση, ακόμα και ενάντια στον κορωνοϊό, εφόσον οι συγκεκριμένες πρωτεϊνες ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σχεδόν όλα (το 97%) των «γονιδίων απόκρισης» της ιντερφερόνης βρέθηκαν να ενεργοποιούνται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι ο διαλογισμός προκάλεσε πραγματικά τις αλλαγές των γονιδίων.
Συμπερασματικά, ο διαλογισμός θα μπορούσε μελλοντικά να αναδειχθεί ως μια θεραπεία για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και την βελτίωση των σημερινών μη αναστρέψιμων νευρολογικών παθήσεων.
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις