Οι βουλευτικές εκλογές ήταν το κορυφαίο πολιτικό γεγονός του 2021, το οποίο έβγαλε ελάχιστους νικητές και πολλούς χαμένους. Η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος έστειλε ηχηρά μηνύματα αποδοκιμασίας και έδειξε σε ορισμένους πολιτικούς την πόρτα εξόδου, αλλά χωρίς αμφιβολία σε προσωπικό επίπεδο, η μεγάλη κερδισμένη ήταν Αννίτα Δημητρίου, η νεαρή βουλευτής που βρέθηκε στο ψηλότερο έδρανο του νομοθετικού σώματος. Η χρονιά επεφύλαξε όμως και άλλα γεγονότα, που επιβράβευσαν ή εξέθεσαν, πρόσωπα από το χώρο της πολιτικής.
Ήττα για δύο κυρίες
Αρχίζοντας από τις χαμηλές βαθμίδες της πολιτικής δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκεί συναντούμε τις δύο μεγάλες χαμένες των εκλογών, που δεν είναι άλλες από την Ελένη Θεοχάρους και την Άννα Θεολόγου, οι οποίες είδαν τους κομματικούς τους σχηματισμούς να αποδοκιμάζονται από το εκλογικό σώμα. Κι αν για την περίπτωση του Κινήματος Αλληλεγγύη της Ελένης Θεοχάρους τα σημάδια της φθίνουσας πορείας είχαν φανεί από καιρό, στην περίπτωση της Άννας Θεολόγου η αποτυχία ήταν πιο ξαφνική, αφού ακόμη και μέχρι τις παραμονές των εκλογών οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το Κίνημα Ανεξάρτητοι θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη. Ωστόσο, η αποχώρηση των Κινηγών από το Κίνημα, λίγο πριν τις εκλογές, οδήγησε το εγχείρημα σε αποτυχία.
Σιζόπουλος-Λιλλήκας
Στους χαμένους των εκλογών περιλαμβάνεται ασφαλώς και η ΕΔΕΚ, η οποία παρά τη συνεργασία της με την ανύπαρκτη πλέον Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος αποχώρησε από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, δεν κατάφερε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, και έχασε για 200 ψήφους την τέταρτη θέση από το ΕΛΑΜ, το οποίο περιλαμβάνεται στους νικητές των εκλογών. Δεν αρκούσε μόνο αυτό αφού μετά τις εκλογές οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στην ΕΔΕΚ, εξελίχθηκαν σε ρήξη και οδήγησαν διάσπαση ιστορικό κίνημα, που ίδρυσε ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος εγκατέλειψε τα εγκόσμια το 2021. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος επανεξελέγη στην προεδρία σε ένα συνέδριο αμφιβόλου νομιμότητας, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σίριαλ της ΕΔΕΚ θα έχει και νέα επεισόδια.
Η έκπληξη από Καρογιάν-Οικολόγους
Σε απόσταση αναπνοής από την ΕΔΕΚ η νεοφώτιστη Δημοκρατική Παράταξη του Μάριου Καρογιάν, η οποία ήταν η έκπληξη των βουλευτικών του 2021. Σε πείσμα όλων των δημοσκοπήσεων η ΔΗΠΑ, που αποτελείται από πρώην ΔΗΚΟϊκά στελέχη, πέτυχε εντυπωσιακή είσοδο στη Βουλή και βλέπει το μέλλον με αξιώσεις. Πολύ καλή επίδοση κατέγραψε και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, στην πρώτη αναμέτρηση βουλευτικών εκλογών στη μετά Γιώργου Περδίκη εποχή. Με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου επικεφαλής το Κίνημα προσβλέπει στην επόμενη μέρα, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται και εύκολη, εάν λάβουμε υπόψη τα παρατράγουδα που σημάδεψαν το πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, το Κίνημα Οικολόγων περιλαμβάνεται στους πολιτικά κερδισμένους του 2021.
Σοκ στο ΔΗΚΟ
Ανεβαίνοντας στις πιο ψηλές βαθμίδες του πολιτικού πίνακα τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Το ΔΗΚΟ διατήρησε την τρίτη θέση αλλά οι απώλειες του -3.2% ήταν μια οδυνηρή έκπληξη, που έφερε ανατροπή σχεδιασμών στο κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Οι προσδοκίες για αύξηση της εκλογικής δύναμης ώστε το ΔΗΚΟ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνέχεια, διαψεύστηκαν παταγωδώς και έφεραν έντονο προβληματισμό, που φθάνουν μέχρι τους σχεδιασμούς για τη μάχη των προεδρικών του 2023.
Αλλαγή σκυτάλης
Το ίδιο εκκωφαντική ήταν και η εκλογική αποτυχία του ΑΚΕΛ, το οποίο είδε τη δύναμή του να μειώνεται κατά -3.3%. Το αποτέλεσμα οδήγησε στην επίσπευση της ειλημμένης απόφασης του Άντρου Κυπριανού για αποχώρηση του από τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, τον οποίο διαδέχθηκε μέσα από εκλογές (με ανθυποψήφιο τον Γιώργο Λουκαΐδη), ο Στέφανος Στεφάνου. Η ανάληψη της ευθύνης από τον Άντρο Κυπριανού και η παραίτησή του, βοηθά τον Στέφανο Στεφάνου να μπει στα δύσκολα χωρίς το βαρίδι της ήττας αλλά σίγουρα ο νέος γγ του ΑΚΕΛ αντιλαμβάνεται ότι τα δεδομένα δεν είναι ευνοϊκά. Ο Στέφανος Στεφάνου είναι από τους νικητές της χρονιάς αφού αναλαμβάνει το πηδάλιο του αρχαιότερου κόμματος της Κύπρου με στόχο να το οδηγήσει στην επανάκαμψη.
Ήττα με γεύση νίκης
Σε απόλυτους αριθμούς χαμένος ήταν και ο Δημοκρατικός Συναγερμός αλλά υπό τις περιστάσεις, ο περιορισμός των απωλειών σε ποσοστό -2.9% συνιστά επιτυχία, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη το πολύ αρνητικό κλίμα υπό το οποίο έδωσε την εκλογική μάχη. Η ήττα των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης περιόρισε τις απώλειες του ΔΗΣΥ και έκαναν τον Αβέρωφ Νεοφύτου να φαίνεται ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Δικαιωμένος από το αποτέλεσμα αισθάνεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και να δώσουν το σύνθημα για πολιτική αλλαγή το 2023. Έχοντας να αντιμετωπίσει τις συνεχείς αποκαλύψεις για θέματα διαφθοράς, το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, την κοινωνική δυσφορία και κόπωση από τους περιορισμούς για την πανδημία και ορισμένες αστοχίες μελών της κυβέρνησης, που προκάλεσαν την κατακραυγή της κοινής γνώμης, το κυβερνών κόμμα αλλά και ο Πρόεδρος προσωπικώς, κατάφεραν να ανατρέψουν τις αρνητικές εντυπώσεις και να επαναβεβαιώσουν ότι διατηρούν ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία.
Αννίτα η νικήτρια
Αν υπάρχει εξάρι στην πολιτική όπως και στο τζόκερ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο μεγάλος κερδισμένος δεν είναι άλλος από την Αννίτα Δημητρίου, την νεαρή πολιτικό που είδε το άστρο της να την οδηγεί στο ψηλότερο έδρανο της Βουλής και να γίνεται ο δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος του κράτους. Με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ, η Αννίτα Δημητρίου γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Νομοθετικού Σώματος, επιτυχία την οποία οφείλει στην αδυναμία της αντιπολίτευσης να συνεννοηθεί στοιχειωδώς αλλά και στην πολιτική όσφρηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θέλει να αξιοποιήσει το μομέντουμ και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του για το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα.
Ιωάννου, η μεγάλη έκπληξη
Ένα flash back στα πολιτικά πρόσωπα που ξεχώρισαν το 2021 δεν θα ήταν πλήρες εάν δεν είχε αναφορά στον Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος αποχώρησε τον Ιούλιο μετά από επιθυμία του ιδίου να παραδώσει τη σκυτάλη του υπουργού Υγείας και να αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
Παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπήρξαν, η γενική διαχείριση της πανδημίας στην Κύπρο κινήθηκε σε αποτελεσματικά επίπεδα, σε σύγκριση μάλιστα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός το οποίο πιστώθηκε στον Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος αποδείχθηκε λίρα εκατό για την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ο πενηντάρης μάνατζερ ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Υγείας τον Μάρτιο του 2018 με όρο εντολής την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ένα χρόνο αργότερα κλήθηκε να διαχειριστεί την πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Χωρίς αμφιβολία κατατάσσεται στους πρωταγωνιστές της προηγούμενης χρονιάς, όπως εξάλλου καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Μια εκκωφαντική παραίτηση
Στα πρόσωπα του 2021 περιλαμβάνεται η Αίμιλη Γιολίτη, η οποία έφυγε από την κυβέρνηση κακήν κακώς, με μια επιστολή παραίτησης την οποία ακόμη και στενοί συνεργάτες του Προέδρου πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης. Το σύντομο πέρασμα της Γιολίτη από την εκτελεστική εξουσία θα μείνει στη συλλογική μνήμη περισσότερο για τις αναρτήσεις στα social media, (ποιος ξεχνά την μηλόπιτα του Ροτή στις Πλάτρες εν καιρώ κέρφιου) καθώς και για τις ενδυματολογικές, ταξιδιωτικές, γαστρονομικές και ψυχαγωγικές επιλογές της τέως υπουργού.
Και ακόμη μια
Αν υπήρχε βραβείο για τον μεγάλο χαμένο στο επίπεδο της δημόσιας σφαίρας, πέραν της πολιτικής, σίγουρα θα είχαμε νικητή τον τέως επίτροπο Εθελοντισμού, Γιάννη Γιαννάκη, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε να διερευνηθεί κατά πόσον το απολυτήριο του λυκείου και ο τίτλος σπουδών με το οποίο προσελήφθη στο δημόσιο, ήταν προϊόν παραχάραξης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις