Η σημερινή ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης των υπό διαχωρισμό οικοπέδων της εταιρείας Aristo Developers ενώπιον του Κακουργιοδικείου, συνεχίστηκε με την ένορκη κατάθεση του Σάββα Σάββα, τέως Δημοτικού Μηχανικού Πάφου.
Στην σημερινή δικάσιμο έγιναν παραδεκτά από την Κατηγορούσα Αρχή κάποια γεγονότα όπως η έκθεση του γραφολόγου που παρουσίασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου.
Ο κ. Σάββα, στην εξέταση του από τον συνήγορο υπεράσπισης του δικηγόρο Ηλία Στεφάνου, αφού έκανε αναφορά τόσο στα ακαδημαϊκά προσόντα του όσο και στην πολυετή εμπειρία του ως τεχνικός του Δήμου Πάφου, εξήγησε ποια ήταν τα καθήκοντά του κατά τον επίδικο χρόνο.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τους συναδέλφους του, τις οποίες χαρακτήρισε από πολύ καλές έως άριστες, ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι σχέσεις του με την κα Α. Ευθυμίου, αναπληρώτρια δημοτικό μηχανικό, δεν ήταν και πολύ καλές, επειδή, όπως είπε, η κ. Ευθυμίου ήθελε να διατηρεί το δικό της ξεχωριστό και ανεξάρτητο Πολεοδομικό Τμήμα, παρά το ότι σύμφωνα με σχετικό Νόμο αυτό θα έπρεπε να εντάσσεται στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πάφου, κάτι που σημείωσε ότι ίσχυε στις άλλες τέσσερις επαρχίες της Κύπρου.
Είπε ότι η Έκθεση της κας Ευθυμίου προς το Δήμο Πάφου, που αφορούσε τη διερεύνηση της παρούσας υπόθεσης, οδήγησε λόγω των λαθών και παραλείψεων της, την υπόθεση στο Δικαστήριο.
Περαιτέρω, ο μάρτυρας έκανε αναφορά στην εμπλοκή που είχε στην υπόθεση διαχωρισμού, επεξηγώντας τις δυο περιπτώσεις στις οποίες είχε ανάμειξη.
Η πρώτη αφορούσε τους όρους που τέθηκαν και επιβλήθηκαν στην Εταιρεία, με τη χορήγηση της Πολεοδομικής Άδειας, και οι οποίοι, μεταξύ άλλων αφορούσαν, την προστασία αιωνόβιων δέντρων, τη δημιουργία πεζόδρομου διαμέσου της ανάπτυξης προς την Κάτω Πάφο και την παραχώρηση του Αργακιού στο Δημόσιο.
Η δεύτερη περίπτωση κατά την οποία ο ίδιος ενεπλάκη, ήταν στο στάδιο που η εταιρεία έκανε διαβουλεύσεις με το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, προκειμένου να πείσει τον κ. Αριστοδήμου και κατ’ επέκταση την εταιρεία, να προβεί στην κατασκευή συρματοκιβωτίων για την προστασία του Αργακιού, παρά την αντίδραση των τεχνικών της εταιρείας, αλλά και το ότι η εταιρεία δεν θα έπρεπε να μπει στη διαδικασία διαβουλεύσεων με το ΤΑΥ, εφόσον ο Νόμος περί Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων είχε ψηφιστεί πριν την έκδοση της Πολεοδομικής Άδειας και συνεπώς δεν τύγχανε εφαρμογής στην επίδικη ανάπτυξη.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι προσδοκία του ιδίου, ήταν να γίνει μια σωστή μελέτη και εφαρμογή μιας λύσης για την προστασία του Αργακιού, για να αποφευχθούν στο μέλλον πλημμύρες που δημιουργούνταν σχεδόν κάθε χρόνο στην Κάτω Πάφο, και συγκεκριμένα σε πολλά τουριστικά καταστήματα, όπου καταστρέφονταν περιουσίες. Εν τέλει, λόγω της δικής του παραίνεσης, η εταιρεία κατασκεύασε τα εν λόγω συρματοκιβώτια με δικό της κόστος, κατά μήκος του Αργακιού.
Αναφορικά με την επίδικη Άδεια Διαχωρισμού, ο κ. Σάββα ανέφερε ότι αυτή επέφερε πολλά έσοδα υπό τη μορφή τελών που πλήρωσε η εταιρεία προς τον Δήμο Πάφου, έσοδα που ήταν αναγκαία εκείνη την περίοδο λόγω της οικονομικής ύφεσης στην Κύπρο και ειδικότερα στη Πάφο. Περαιτέρω, πρόσθεσε ότι η επίδικη άδεια διαχωρισμού, παρουσιάστηκε στην αρμόδια Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία εξέτασε την αίτηση της εταιρείας και ενέκρινε τη χορήγησή της, εφόσον η εταιρεία είχε συμμορφωθεί με όλες τις απόψεις και απαιτήσεις των διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων.
Ο κ. Σάββα ακολούθως μετά από σειρά ερωτήσεων που του υπέβαλε ο δικηγόρος του Ηλίας Στεφάνου ανέφερε πως οι συναντήσεις του με τον κ. Θεόδωρο Αριστοδήμου σχετίζονταν με χορηγίες προς τον ΑΠΟΠ, με κάποιο πρόβλημα που είχε οδικό δίκτυο πλησίον του International School, του οποίου ο κ. Αριστοδήμου είναι ιδιοκτήτης, με την αγορά διαμερίσματος του γιου του στη Λευκωσία όπου εργάζεται, αλλά και για την εξυπηρέτηση φιλικού του γειτονικού προσώπου.
Ο κ. Σάββα ανέφερε μάλιστα ενώπιον του δικαστηρίου πως σε κάποιες από τις συναντήσεις του με τον κ. Αριστοδήμου τόν είχε παρακαλέσει να δώσει κάποιες εκτιμήσεις γης στο Γραφείο του γιου του που είναι εκτιμητής γης, ωστόσο αυτός – όπως είπε- δεν έδωσε καμία. Επίσης, αγορά διαμερίσματος δεν έγινε ενώ και το πρόβλημα του International School δεν επιλύθηκε.
Ο τέως Δημοτικός μηχανικός ακολούθως αναφέρθηκε και στο ποσό των 20 χιλ. ευρώ που του πρόσφερε ως δώρο ο θείος του Ευγένιος Στυλιανίδης, που ζούσε στην Αγγλία, τον οποίο μάλιστα αποκάλεσε δεύτερο πατέρα του αφού ήταν αυτός – όπως είπε- που τον στήριξε για τη μετάβαση του στην Αγγλία για σπουδές.
Ενώπιον του δικαστηρίου ο συνήγορος υπεράσπισης του τέως Δημοτικού μηχανικού, Η. Στεφάνου κατέθεσε σειρά αποδείξεων είσπραξης χορηγιών για τον ΑΠΟΠ, λογαριασμό του ΑΠΟΠ όπου κατατέθηκαν αυτές οι χορηγίες, την αγγελία θανάτου του θείου του το 2012 που διέμενε στην Αγγλία, αλλά και τα έξοδα που επωμίστηκε ως γονιός για το γάμο του γιου του .
Επίσης, αναφέρθηκε και στην οικονομική βοήθεια που λάμβανε από την 94χρονη μητέρα του τόσο ο ίδιος όσο και η αδερφή του σε ετήσια βάση ύψους 5 χιλ. Ευρώ, ενώ ενδεικτικά σημείωσε πως τον θλίβει το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια που εργάστηκε στο Δ. Πάφου έτυχε τέτοιας αντιμετώπισης, αλλά και πως αν ήθελε να χρηματιστεί θα το έπραττε πολύ νωρίτερα και όχι όταν θα αφυπηρετούσε από την εργασία του.
Η υπόθεση ορίστηκε εκ νέου για την Παρασκευή 12 Ιουνίου στις 09:00, στις 15 Ιουνίου στις 08:45 και στις 22 Ιουνίου στις 09:00 .
Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Δώρα Σωκράτους διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις