Σε κοινωνικό διάλογο μέχρι το τέλος του έτους βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το τροποιητικό νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη.
του Αντώνη Αδάμου
Μιλώντας στο ThemaOnline, η Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Κάνναβης (Cyprus Cannabis Association), Άντρια Ανδρέου, εξήγησε τους λόγους που δεν προχώρησαν επενδύσεις για καλλιέργεια και εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης τονίζοντας πως ακόμη το ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες είναι μεγάλο.
- Σε ποια φάση βρίσκεται η συζήτηση για την φαρμακευτική κάνναβη; Ποιοι συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο; Ποια τα επόμενα βήματα;
Το 2019 εκδόθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας οι Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) Κανονισμοί με σκοπό τη ρύθμιση της παραγωγής της φαρμακευτικής κάνναβης στη Δημοκρατία.
Λόγω του ότι στο μεταξύ είχε εγερθεί ζήτημα συμβατότητας των Κανονισμών με την Ενιαία Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά Φάρμακα του 1961 (ιδιαίτερα όσον αφορά στο κρατικό μονοπώλιο της φαρμακευτικής κάνναβης), στάλθηκε από το Υπουργείο Υγείας επιστολή για Γνωμάτευση στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, όπου σύμφωνα με τις υποδείξεις του οι Κανονισμοί θα έπρεπε να τύχουν εκ νέου σύνταξης και οι υφιστάμενοι να καταργηθούν και αντικατασταθούν.
Το προσχέδιο των αναθεωρημένων σχετικών Κανονισµών βρίσκεται αυτή την περίοδο στο στάδιο της διαβούλευσης µέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο είναι οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ο Γενικός Ελεγκτής, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η Αστυνομία, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, η Remedica, το ΓεΣΥ, η ΠΑΣΥΚΙ, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος. Ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων κ.ά.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, θα ακολουθήσει νοµοτεχνικός έλεγχος και στη συνέχεια θα κατατεθούν οι Κανονισµοί στη Βουλή για έγκριση.
- Ποιες αλλαγές πρέπει να προωθηθούν για να προσελκύσουμε επενδυτές από το εξωτερικό και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους;
Η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης είναι αναδυόμενη και με τεράστιες επενδυτικές προοπτικές για την Κύπρο. Η χώρα μας λόγω των κλιματολογικών της συνθηκών μπορεί να καταστεί κόμβος παραγωγής και εξαγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη. Η Κύπρος, συγκεκριμένα, αποτελεί ιδανικό μέρος για την καλλιέργειά της, με πλεονέκτημα τον άφθονο ήλιο και τους ήπιους χειμώνες. Επίσης η χώρα μας αποτελεί σταθμό για προσέλκυση επενδύσεων λόγω του ευνοϊκού για τις εταιρείες φορολογικού καθεστώτος, των ελκυστικών φορολογικών κινήτρων που παρέχει, τις προηγμένες υποδομές επικοινωνιών και μεταφορών, το λογικό ρυθμιστικό περιβάλλον κλπ
Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους και για την προώθηση τέτοιων επενδυτών από το εξωτερικό πιστεύουμε πως θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι πρόνοιες που αφορούν στο κρατικό μονοπώλιο της καλλιέργειας ιατρικής κάνναβης.
- Είναι ικανοποιητικές οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στον τροποποιητικό νόμο;
Οι αλλαγές στην παρούσα μορφή δεν είναι ικανοποιητικές. Ένα από τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν είναι ότι η εμπορία της φαρμακευτικής κάνναβης καθίσταται κρατικό μονοπώλιο αφού το κράτος θα έχει τον έλεγχο της παραγωγής και εξαγωγής αλλά και τον καθορισμό τιμών.
- Ποια είναι τα προβλήματα που υπήρχαν στον προηγούμενο νόμο και δεν επέτρεψαν επενδυτές να δραστηριοποιηθούν;
Παρόλο που μας είχαν προσεγγίσει αρκετοί επενδυτές, πιστεύουμε πως ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετώπισαν και τα οποία δεν επέτρεψαν την δραστηριοποίηση τους ήταν, η έλλειψη της άμεσης ανταπόκρισης και επικοινωνίας από τις υπηρεσίες μας και το υψηλό αρχικό τέλος αδειοδότησης που θα έπρεπε να πληρώσουν (€500,000) και το οποίο είναι υψηλότερο από άλλες χώρες.
Σίγουρα υπήρχαν κενά στη νομοθεσία και γι’αυτό οδηγηθήκαμε στην παρούσα τροποποίηση. Είναι σημαντικό να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα για να μπορέσουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων επενδυτών να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο. Πιστεύουμε πως για να γίνει αυτό κάποιες αλλαγές που περιλαμβάνονται στους νέους Κανονισμούς θα πρέπει να αναθεωρηθούν.
- Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις στην Κύπρο στον τομέα αυτό; Ποιες είναι οι ανησυχίες τους;
Ναι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από σοβαρούς επενδυτές και μεγάλες εταιρείες (φαρμακευτικές και άλλες) που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, κυρίως από Ισραήλ, Καναδά, Αμερική και Γερμανία. Οι επενδυτές κοιτάζουν σοβαρά την Κύπρο ως έδρα για την καλλιέργεια της κάνναβης, καθώς και για εξαγωγές στην Ευρώπη και ανά το παγκόσμιο.
Παρόλα αυτά, μέχρις ότου καταργηθούν και αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι Κανονισμοί, παραμένει αβέβαιο το μέλλον για τέτοιες επενδύσεις. Έχουμε ήδη χάσει πολλές ευκαιρίες από ενδιαφερόμενους παραγωγούς και θα συνεχίσουμε να χάνουμε εάν δεν υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση των Κανονισμών, η οποία, αυτή τη στιγμή, προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα στους υποψήφιους επενδυτές.
Με μια ματιά στη μελέτη που προβάλλει η Prohibition Partners για τα προβλεπόμενα έσοδα επιχειρήσεων αναφορικά με την φαρμακευτική κάνναβη, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή χάνει σημαντικές ευκαιρίες και επενδυτές, οπότε ελπίζουμε ότι σύντομα θα συμφωνηθούν οι τελικές τροποποιήσεις ώστε να μπορέσουμε προχωρήσουμε με την κοινοβουλευτική έγκριση νοουμένου ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσκληση υποβολής προσφορών, την οποία οι επενδυτές περιμένουν να εξετάσουν υπομονετικά, πριν λάβουν την τελική τους απόφαση για το εάν η Κύπρος είναι έτοιμη και σε θέση να ανταποκριθεί στα επικερδή επιχειρηματικά τους σχέδια.
- Υπάρχουν γιατροί που να συνταγογραφούν αυτή τη στιγμή φαρμακευτική κάνναβη; Αν όχι, τι πρέπει να γίνει;
Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός γιατρών που συνταγογραφούν φαρμακευτική κάνναβη σε ασθενείς με καρκίνο (και σε κάποιους ελάχιστους ασθενείς με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις). Παρόλο που η τροποποίηση του 2019 προνοεί και για άλλες ασθένειες όπως Αλτσχάιμερ, η νόσος του Crohn, ο HIV, οι ρευματισμοί, νευροπάθεια, γλαύκωμα κ.λπ., φαίνεται πως οι τοπικοί γιατροί διστάζουν ή/και εξακολουθούν να αγνοούν την συνταγογράφηση ιατρικής κάνναβης σε αυτούς τους ασθενείς.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις 106-108 του αναθεωρημένου σχεδίου των Κανονισμών, θα συσταθεί μια Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία θα παρέχει συμβουλευτική γνωμοδότηση προς την αρμόδια Αρχή αναφορικά με την καλλιέργεια, παραγωγή, εισαγωγή, εξαγωγή, προμήθεια και συνταγογράφηση της κάνναβης, την ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, την ενημέρωση και εκπαίδευση των φαρμακοποιών και την επιβολή ειδικών υποχρεώσεων στους γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους επαγγελματίες.
Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα οριστικοποιηθεί άμεσα αφού έχουμε δει πολλούς ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση σε ποιοτική φαρμακευτική κάνναβη, η οποία κρίνεται αναγκαία για την άμεση αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και παθήσεων, είτε γιατί δεν μπορούν οι γιατροί να κάνουν την συνταγογράφηση είτε γιατί δεν έχουν καταφέρει να λάβουν την σχετική έγκριση από το Υπουργείο Υγείας, γιατί δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός που να το επιτρέπει.
Είναι απόλυτα απαραίτητο να ενθαρρυνθεί η εκπαίδευση των γιατρών για τις ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης. Είναι καθήκον και υποχρέωση της ιατρικής μας κοινότητας να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για την υγεία και την ευημερία μας.
Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα αποτελείται από διάφορους υποδοχείς. Οι 2 βασικοί υποδοχείς του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος είναι οι CB1 και CB2. Αυτοί οι υποδοχείς βρίσκονται στον εγκέφαλο και σε πολλά άλλα όργανα καθώς και στον συνδετικό ιστό, στο δέρμα, στους αδένες και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα συνδέεται με τις ακόλουθες σωματικές διεργασίες: όρεξη και πέψη, μεταβολισμός, χρόνιος πόνος, φλεγμονή, διάθεση, ύπνος, αναπαραγωγικό σύστημα, στρες και καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι μέσω του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος που εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, όσο και του νευρικού μας συστήματος από τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης.
Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Κάνναβης ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (KEBE). O Σύνδεσμος προωθεί τη συλλογικότητα ατόμων και εταιρειών που θα χτίσουν το οικοσύστημα κάνναβης στην Κύπρο και προάγει μία υπεύθυνη, με διαφάνεια και υψηλής ποιότητας βιομηχανία κάνναβης στη χώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις