Ο Δρ. Κωστρίκκης τόνισε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού και με τις 3 δόσεις για προστασία από την όμικρον και την προσοχή που πρέπει να επιδείξουμε όλοι στα Χριστουγεννιάτικα οικογενειακά τραπέζια.
Ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκκης καθηγητής μοριακής ιολογίας Πανεπιστήμιου Κύπρου καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του SIGMA, μίλησε για την μετάλλαξη όμικρον στην Κύπρο, την μεταδοτικότητα της, τους εμβολιασμούς, και δίνει συμβουλή στους πολίτες για την περίοδο των Χριστουγέννων.
Αναφέρθηκε αρχικά στο πρόγραμμα που τρέχει εδώ και 2 μήνες το οποίο ξεκίνησε με συντονισμό από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο συλλέγει εβδομαδιαία δείγματα από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και από το διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας για την όμικρον. Η αλληλούχηση γίνεται στην εταιρεία 1APD και η τελική ανάλυση γίνεται στο εργαστήριο μοριακής βιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε.
Πρόσθεσε, πως εβδομαδιαία reports στέλλονται στο υπουργείο κάθε Παρασκευή. Το τελευταίο που έχουμε στείλει ανέφερε, μέχρι τις 13 του Δεκέμβρη δείχνει πως η όμικρον στη χώρα μας βρίσκεται στο 11%. «Η όμικρον ξεκίνησε από την 1η Δεκεμβρίου και φαίνεται από τα νούμερα ότι διπλασιάζεται κάθε 3 με 4 μέρες», εξήγησε.
«Μέχρι σήμερα με τους δικούς μου υπολογισμούς, η όμικρον στη χώρα μας θα είναι γύρω στο 30-35%, αλλά την Παρασκευή θα γνωρίζουμε σίγουρα», ξεκαθάρισε.
Η μεταδοτικότητα της όμικρον είναι όντως πολύ περισσότερη, τόνισε. «Αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό υπολογίζω ίσως ως το τέλος του χρόνου η όμικρον να επικρατήσει περισσότερο από το 90% των νέων λοιμώξεων, δηλαδή μέσα στις επόμενες 10 μέρες το χρόνου», διευκρίνισε.
Συνεχίζει λέγοντας ότι, η όμικρον διαφαίνεται πως δεν έχει ασυμπτωματική νοσηρότητα, αλλά έχει συμπτωματολογία παρόμοια με αυτή της δέλτα. Αν η νοσηρότητα είναι η ίδια έστω και παρόμοια με τη δέλτα τότε πρέπει να αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων και δεύτερον αύξηση των εισδοχών στα νοσοκομεία, για γενική νοσηλεία και νοσηλεία ΜΕΘ.
Προσθέτει πως ταυτόχρονα με την μετάδοση της όμικρον, γίνεται και αύξηση των εμβολιασμών και επομένως τα δεδομένα αλλάζουν. Συνεχίζει λέγοντας πως «Με το υφιστάμενο εμβόλιο, τα mrn εμβόλια δηλαδή, η προστασία παρέχεται μόνο και με τις 3 δόσεις. Οι 2 δόσεις ήταν αρκετές για τη δέλτα , η όμικρον όμως χρειάζεται και τις 3 επειδή είναι αρκετά διαφορετικός ιός».
Η κατάσταση με τους εμβολιασμούς που όλο και προστίθενται δόσεις, είναι μια αλλιώτικη κατάσταση, τόνισε. «Ας μην ξεχνάμε όμως ότι βρισκόμαστε σε πανδημία. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα που είναι σε ισχύ είναι για να μας προστατέψει από μια ενεργή πανδημία», δήλωσε.
«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα δημιουργήσουν νέο εμβόλιο με την όμικρον αφού καλύπτεται με τις δόσεις. Ένα τέταρτο εμβόλιο θα περίμενα να δημιουργηθεί εάν υπάρξει μελλοντικό πιθανό στέλεχος», τόνισε.
Η συμβουλή που δίνει προς τους συμπολίτες του είναι: «Έστω αν είναι εμβολιασμένος κάποιος να κάνει self-test ώστε να μπορεί να παρευρεθεί με τους δικούς τους άνετα. Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της όμικρον αν ένας την έχει σε ένα οικογενειακό τραπέζι, τότε πιθανόν να κολλήσουν όλοι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις