Ομόφωνα ενέκρινε χθες η ολομέλεια της «βουλής» «νομοσχέδιο» που αφορά την αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή ακίνητων περιουσιών που εμπίπτουν στο πλαίσιο της «υποπαραγράφου (b)» της «παραγράφου (1)» του «άρθρου 159» του «συντάγματος», που ρυθμίζει την λειτουργία της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, με πλειοψηφία εγκρίθηκε επίσης και το «τροποποιητικό νομοσχέδιο» του περί «εκλογών και δημοψηφισμάτων νόμου».
Αναφερόμενος στην «επιτροπή» κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη «βουλή», ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί είπε ότι με την κατάληξη των αιτήσεων θα λυθούν σε μεγάλο βαθμό τα περιουσιακά προβλήματα.
Υποστήριξε ότι η αποδοχή της «επιτροπής» από το ΕΔΑΔ αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία που κατάφεραν μετά την εισβολή του 1974, όμως στο σημείο που έφτασαν, η Τουρκία σταμάτησε την αποστολή πόρων και δεν μπορούν να πληρώνονται αποζημιώσεις.
Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν είπε ότι κατά την θητεία του στην «πρωθυπουργία», είχε συζητηθεί με την Τουρκία το θέμα επιβολής φόρου λόγω της αύξησης της αξίας της περιουσίας και η φορολόγηση σε περίπτωση πώλησης της περιουσίας. «Εμείς είμαστε εκείνοι που συνέστησαν την επιτροπή. Εμείς είμαστε και εκείνοι που λένε ότι πρέπει να ανανεώνεται μία φορά κάθε δύο χρόνια».
Ο «βουλευτής» του ίδιου κόμματος, Ασίμ Ακάνσοϊ ανέφερε ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι σημαντική από την άποψη της αξιοπρέπειας των Τουρκοκυπρίων και την χαρακτήρισε έναν «θεσμό» στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού και όχι μια επιτροπή που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη θέση για «δύο κράτη».
Σύμφωνα με τον Ακάνσοϊ, αν δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο η «επιτροπή», ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, δηλαδή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υπερασπίζεται την θέση περί «δύο χωριστών κρατών».
Σημειώνοντας ότι αν οι «θεσμοί» θέλουν να τυγχάνουν σεβασμού στον χώρο του διεθνούς δικαίου, πρέπει να προστατεύεται το πλαίσιο, ο κ. Ακάνσοϊ ανέφερε ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι το 80% των περιουσιών στα κατεχόμενα είναι ελληνοκυπριακές.
Ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι ανανεώνεται τακτικά για δύο χρόνια η θητεία της «επιτροπής» και υπενθυμίζοντας ότι η «Επιτροπή» λειτουργεί εδώ και 16 χρόνια, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να παραβιαστεί η λειτουργία της ως ένα αποτελεσματικό και πρακτικό εσωτερικό ένδικο μέσο.
Σύμφωνα με τον κ. Χασίπογλου, η «επιτροπή» έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις και για το Βαρώσι και μετατράπηκε σε ένα σημαντικό εργαλείο στο άνοιγμα του Βαρωσιού. Χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεχτη» την άποψη για μεταβίβαση του Βαρωσιού υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι με την νέα πολιτική τους για λύση έχει πάψει να υπάρχει η σκέψη να δοθούν πίσω εδάφη.
Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τόρος χαρακτήρισε το περίκλειστο Βαρώσι ως «ένα ανθρώπινο δράμα το οποίο προκάλεσε το Κυπριακό» και σημείωσε ότι ένδειξη γι’ αυτό αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στερήθηκαν των περιουσιακών δικαιωμάτων τους.
Υπενθυμίζοντας την άποψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του ΚΕΕ ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, ο κ. Τόρος είπε ότι πέρα από συμβουλευτικά, τα ψηφίσματα αυτά είναι και δεσμευτικά.
Αναφέροντάς ότι το ΚΕΕ λέει ότι «η ομοσπονδιακή λύση είναι νεκρή» και ότι μέσα στην ίδια ομιλία έκανε λόγο για πιο αποτελεσματική «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ο κ. Τόρος είπε ότι υπάρχει «σοβαρή αντίφαση» εντός του ΚΕΕ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις