ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην ηγετική πυραμίδα

Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:  Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην ηγετική πυραμίδα

Στη διαπίστωση ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην ηγετική πυραμίδα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, στη δημόσια υπηρεσία και τα σώματα ασφαλείας, κατέληξε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε στη συνεδρία της τη Δευτέρα με θέματα ισότητας των φύλων.


Μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι μέσα από τη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι, υπάρχει μια «γυάλινη οροφή» στην ανέλιξη των γυναικών στα δημόσια αξιώματα και «μπορεί να εισέρχονται σε μεγάλους αριθμούς στη δημόσια υπηρεσία, τα στατιστικά στοιχεία, όμως δείχνουν ότι, κατά τα στάδια προαγωγών το ποσοστό των γυναικών μειώνεται όσο προχωρά η πυραμίδα».
 
Πρόσθεσε ότι «οι αξιολογήσεις, που γίνονται ίσως να μην είναι και τόσο ακριβοδίκαιες ως προς τις γυναίκες, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι υπάρχει μόνο μια γυναίκα Γενική Διευθύντρια Υπουργείου και 10 άντρες Γενικοί Διευθυντές».
 
Επίσης, «στο Υπουργείο Εξωτερικών στη θέση του Πρέσβη υπάρχει μόνο μια γυναίκα, παρά το ότι υπάρχει αριθμός γυναικών που υπηρετούν ως επικεφαλής διπλωματικών αποστολών».
 
Όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, «στα σώματα ασφαλείας η παρουσία γυναικών στην ηγεσία είναι μηδαμινή, ενώ παραμένει προβληματική και η διαδικασία διερεύνησης καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση, γεγονός που αποθαρρύνει πολλές γυναίκες από το να προχωρούν σε καταγγελίες».
 
Σημείωσε ως «ιδιαίτερα λυπηρό το ότι, ως φαίνεται από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων, κατά το στάδιο της διερεύνησης αντί να μετακινείται ο θύτης από τον χώρο εργασίας, μετακινείται το θύμα, θυματοποιοώντας το για δεύτερη φορά».
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι «δεδομένου και του ότι στην πυραμίδα των σωμάτων ασφαλείας υπηρετούν κυρίως άντρες, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν μηχανισμοί με τη συμμετοχή γυναικών για να διαχειρίζονται αυτά τα περιστατικά». 
 
«Οι γυναίκες δεν μπορεί να αποτελούν το φύλλο συκής για τον οποιονδήποτε που θέλει απλά να τηρεί τα προσχήματα, είτε στην κυβέρνηση , είτε σε εταιρείες είτε στη δημόσια υπηρεσία, οι γυναίκες έχουν αποδείξει εαυτόν», δήλωσε η κ. Χαραλαμπίδου.
 
Καταλήγοντας είπε ότι «διεθνείς έρευνες έχουν καταδείξει ότι η συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πολύ σημαντική λόγω της παραγωγικότητας και της ικανότητας τους και επιφέρει θετικά αποτελέσματα στους οργανισμούς, αφού λειτουργούν και διαχειρίζονται τα διάφορα θέματα με ένα διαφορετικό τρόπο και προσεγγίσεις».

 Η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, δήλωσε ότι κατά τη συνεδρία και από τα όσα ακούστηκαν από τους προσκεκλημένους «δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ότι παρόλο που οι γυναίκες είναι περισσότερες αριθμητικά, δημογραφικά, είναι καλύτερες στην απόκτηση της γνώσης ποιοτικά, είναι πολυπληθέστερες στην απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων, εξαφανίζονται στην πορεία και λίγες από αυτές φτάνουν στην κορυφή της επαγγελματικής, κοινωνικής και πολιτικής πυραμίδας».
 
Πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι πραγματικά απογοητευτικά, η παρουσία των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μόνο 15%, οι γυναίκες υπουργοί φτάνουν στο 25%, οι βουλεύτριες στο 14% οι γυναίκες αξιωματικοί στην Εθνική Φρουρά το 3% και υπάρχει μόνο μία Αστυνόμος Β’ και μία Ανώτερη Υπαστυνόμος και 20 γυναίκες Υπαστυνόμοι από τους 178 καθώς και μία γυναίκα πρέσβης».
 
Η κ. Σούπερμαν είπε ότι στη συζήτηση εντός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, «δόθηκαν παραδείγματα διακρίσεων εις βάρος γυναικών όπως σε θέματα αξιολογήσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης και καταπιεστικής συμπεριφοράς από ανωτέρους των γυναικών αυτών», ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και συγκάλυψη υποθέσεων για θέματα ισότητας .
 
Σημείωσε ότι «η πρακτική που ακολουθείται δεν δίνει κίνητρο στις γυναίκες να διεκδικήσουν, αλλά αντίθετα τις φιμώνει».

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, δήλωσε ότι «είναι μηδαμινή η παρουσία γυναικών στην ηγετική βαθμίδα και πρέπει άμεσα να γίνουν πρωτόκολλα για ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στα σώματα ασφαλείας και εξειδικευμένη επιτροπή για γυναίκες συναδέλφους που είναι μονογονιοί ή πολύτεκνες ενώ η αξιολόγηση για προαγωγή να γίνεται επί ίσοις όροις χωρίς μισογυνισμό».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top