ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid τεστ; Ένα στα πέντε αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τον κορωνοϊό

Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid τεστ; Ένα στα πέντε αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τον κορωνοϊό

Η απουσία επίσημης πιστοποίησης συμβάλλει στο ότι τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ αντιγόνου, παρά την παρουσία συμπτωμάτων, μπορεί να δίνουν στους ασθενείς με κορωνοϊό ψευδή αίσθηση ασφάλειας, προειδοποιούν επιστήμονες στη Γερμανία. Κοινή έρευνα δύο ινστιτούτων κι ενός νοσοκομείου δείχνει ότι 20% των τεστ αυτών αποτυγχάνουν να διαγνώσουν τον κορωνοϊό.

Όπως δείχνει η έρευνα των ινστιτούτων Πολ Έρλιχ και Ρόμπερτ Κοχ, καθώς και ενός κεντρικού νοσοκομείου του Βερολίνου, τα τεστ αντιγόνου -δηλαδή τα κατ’ οίκον self – test και τα rapid – test σε ιατρεία, κλινικές και φαρμακεία- πρέπει να έχουν ορθό αποτέλεσμα σε ποσοστό τουλάχιστον 75%, αλλά τα 26 από τα 122 τεστ που διατίθενται στην αγορά και εξετάστηκαν δεν έπιασαν καν το ποσοστό αυτό.

Γερμανική έρευνα

Είναι γνωστό ότι τα τεστ αντιγόνου διαγιγνώσκουν τον κορωνοϊό όταν υπάρχει ιικό φορτίο πάνω από κάποιο επίπεδο. Όπως επισημαίνεται στη γερμανική έρευνα, περί το 80% των συσκευών αυτοδιάγνωσης εντόπισαν τον ιό όταν το φορτίο ήταν πολύ υψηλό και περί το 60% των τεστ εντόπισε τα δείγματα υψηλής μεταδοτικότητας. Ωστόσο ένα στα πέντε τεστ απέτυχαν σε όλες τις περιπτώσεις να εντοπίσουν το ιικό φορτίο.

Έτσι, όπως αποφαίνονται οι επιστήμονες, τα τεστ αντιγόνου αποτυγχάνουν συνήθως να εντοπίσουν τον κορωνοϊό κατά την αρχή ή το τέλος της ασθένειας, ενώ στο 20% δεν τον βρίσκουν ποτέ. Επιπλέον, εάν ένα άτομο έχει πιει πολλά υγρά πριν κάνει το τεστ, ο κορωνοϊός και πάλι εντοπίζεται σπάνια.

Γι’ αυτούς τους λόγους οι ειδικοί προκρίνουν τη χρήση μοριακών τεστ για όποιον υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει κολλήσει και σίγουρα για όποιον είτε έχει συμπτώματα είτε θετικό self test ή rapid test.

Χωρίς ανεξάρτητη διαδικασία ελέγχου


Το χειρότερο όμως είναι ότι οι εταιρίες που παράγουν τα τεστ αντιγόνου μπορούν να τα πιστοποιούν ποιοτικά από μόνοι τους, χωρίς ανεξάρτητο έλεγχο, επικολλώντας το σύμβολο CE περί συμμόρφωσης με τους κανονισμούς ασφάλειας και ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα του το Ινστιτούτο Πολ Έρλιχ.

Σε αντίθεση με άλλα τεστ, όπως εκείνα για τη διάγνωση του ιού HIV, που είναι στην υψηλή κατηγορία ελέγχου και απαιτούν εξωτερική πιστοποίηση, τα τεστ αντιγόνου για τον κορωνοϊό δεν απαιτούν προς το παρόν έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή, κι έτσι η εταιρία που τα παράγει γράφει από μόνη της το σήμα της πιστοποίησης ποιότητας.

Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τουλάχιστον έως τον Μάιο του 2022, όταν και επίκειται η επόμενη αναθεώρηση των σχετικών κατηγοριών ελέγχου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τονίζει το γερμανικό ινστιτούτο.

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top