ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβόλια κορωνοϊού και γρίπης: Μπορούν να γίνουν μαζί; Οι ειδικοί απαντούν

Εμβόλια κορωνοϊού και γρίπης: Μπορούν να γίνουν μαζί; Οι ειδικοί απαντούν

Λίγο πριν την έναρξη της περιόδου κυκλοφορίας της εποχικής γρίπης, οι επιστήμονες διατυπώνουν τις συστάσεις τους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, τόσο για τον ετήσιο εμβόλιο της γρίπης όσο και για αυτό του κορωνοϊού – Τι υποστηρίζουν.

Όταν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό ξεκίνησαν να διανέμονται στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της χώρας συνέστησαν προληπτικά τη χρονική απόσταση 14 ημερών μεταξύ της χορήγησης των εν λόγω εμβολίων και άλλων μέσων ανοσοποίησης. Ο οργανισμός, ωστόσο, επανεξέτασε τις οδηγίες του, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αναμονή είναι περιττή.

Τόσο το CDC όσο και άλλες υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο αναφέρονται στις εμπειρίες του παρελθόντος, δείχνοντας ότι τα εμβόλια λειτουργούν όπως πρέπει και ότι οι τυχόν παρενέργειες είναι παρόμοιες είτε τα εμβόλια χορηγούνται ξεχωριστά είτε κατά την ίδια επίσκεψη στον γιατρό.

«Υπάρχει εκτενές ιστορικό εμβολιασμού των παιδιών με πολλαπλά σκευάσματα ταυτόχρονα», επισημαίνει ο ειδικός στον ιό της γρίπης, Richard Webby από το Ερευνητικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο St. Jude.

Τις ίδιες οδηγίες, άλλωστε, έδωσε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου όταν αναφέρθηκε στον εμβολιασμό κατά της γρίπης, η συνταγογράφηση για τον οποίο έχει ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου. Όπως τόνισε, «το αντιγριπικό εμβόλιο είναι επιβεβλημένο για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που κάθε χρόνο εμβολιάζονται για τη γρίπη». Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου του κορωνοϊού, της γρίπης ή οποιοδήποτε άλλου εμβολίου όπως αυτό του πνευμονιόκοκκου, καθώς «δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διενέργεια όλων των απαραίτητων εμβολιασμών θα είναι ιδιαίτερα σημαντική φέτος, καθώς η περσινή περίοδος της γρίπης ήταν εξαιρετικά ήπια λόγω της χρήσης μάσκας και της παραμονής των ανθρώπων στο σπίτι. Φέτος, όμως, είναι ασαφές το πόσο έντονη θα είναι η εποχική γρίπη, τη στιγμή που οι περισσότερες δραστηριότητες επανέρχονται σταδιακά στην κανονική τους λειτουργία.

«Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι αν κυκλοφορούν και οι δύο ιοί ταυτόχρονα, θα έχουμε ένα είδος διπλής επιδημίας, που θα επιφέρει ακόμα περισσότερη πίεση στα ήδη καταπονημένα συστήματα υγείας», τονίζει η Δρ. Webby.

Το CDC συστήνει τον εμβολιασμό κατά της γρίπης για όλους τους ανθρώπους και τα βρέφη άνω των έξι μηνών και υποστηρίζει ότι ιδανικό θα είναι να εμβολιαστούν όλοι έως το τέλος Οκτωβρίου, καθώς το σκεύασμα χρειάζεται 10-14 ημέρες για να προσφέρει το μέγιστο των επιδράσεων. Επομένως, αν κάποιος περιμένει μέχρι την έναρξη της περιόδου κυκλοφορίας της εποχικής γρίπης, ο οργανισμός του ενδεχομένως να μην έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να «χτίσει» την ανοσία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και η COVID-19 έχουν παρόμοια συμπτώματα, γι’αυτό και αν κάποιος αισθανθεί άρρωστος, καλό θα είναι να αναβάλει το ραντεβού για τον εμβολιασμό του μέχρι να αναρρώσει, προκειμένου να αποφύγει τη μετάδοση του ιού στους άλλους.

Πηγή: ygeiamou

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top