ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Επίτροπος Δικαιωμάτων Παιδιού: «Τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή»

Επίτροπος Δικαιωμάτων Παιδιού: «Τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή»

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας βρέθηκε σήμερα το θέμα της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία, για διαχείριση περιστατικών της νόσου COVID-19, την ώρα που γονείς διαμαρτύρονταν έντονα έξω από το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή, κατά της χρήσης μάσκας στα δημοτικά σχολεία, των ελέγχων με rapid test και των εμβολιασμών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρία της Επιτροπής Παιδεία Βουλευτές καταδίκασαν τους προπηλακισμούς εναντίον εκπαιδευτικών και άλλων λειτουργών από μερίδα διαμαρτυρόμενων γονέων, ενώ επισήμαναν την ανάγκη διάλογου με νηφαλιότητα και πνεύμα συναίνεσης.

Επίσης, καταδίκη των περιστατικών βίας εναντίον εκπαιδευτικών υπήρξε και από την πλευρά των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, τόνισε την ανάγκη τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή, ενώ αναφερόμενη στις αντιδράσεις για τα μέτρα είπε πως δεν τιμούν μια ευνομούμενη πολιτεία, ούτε τους πολίτες που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο.

Η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά είπε κατά τη συνέδρια πως η αξία της μάσκας για ηλικίες από 2 και άνω ειδικά το χειμώνα είναι δεδομένη, προσθέτοντας πως «αποτελεί φραγμό για μετάδοση σταγονιδίων όλων των ειδών νοσημάτων».

«Θα μας βοηθήσει τα μάλα για να αποτρέψουμε μεγάλες αλυσίδες», τόνισε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο ECDC λέει ότι όταν παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η εισαγωγή μη φαρμακευτικών μέτρων όπως μάσκες, τεστ και αποστάσεις, σημειώνοντας ότι «οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να κρατήσει το σχολείο ανοιχτό είναι καλό».

Πως λαμβάνονται οι αποφάσεις
Ο Επιδημιολόγος και επικεφαλής της διαδικασίας ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος, μιλώντας εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, ανέλυσε τη λογική πίσω από τα μέτρα που λαμβάνονται κάθε φορά.

Αναφερόμενος στο πως λαμβάνονται οι αποφάσεις, είπε πως αυτό που τους ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο είναι να διατηρήσουν τη ροή των κρουσμάτων σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, σημειώνοντας πως αυτό γίνεται για να παραμείνει η κοινωνία ανοικτή και οπωσδήποτε τα σχολεία ανοικτά.

Σημείωσε πως για να γίνει αυτό πρέπει η ροή των κρουσμάτων να είναι σταθερά χαμηλή, συμπληρώνοντας πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πάντα στοχευμένα και όχι οριζόντια.

«Είναι στοχευμένα στις ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται περισσότερο κάθε περίοδο. Σε αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι νέες μεταλλάξεις, τα καινούργια επιδημιολογικά δεδομένα και τα καινούργια δεδομένα, που έρχονται από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς Υγείας, οι οποίοι απευθύνουν συστάσεις και τα μέλη – κράτη καλούνται να δουν αν είναι υλοποιήσιμα ή όχι», είπε.

Ο κ. Σιλβέστρος είπε πως «οι περιορισμοί είναι πάρα πολλοί κάθε φορά και πρέπει να εξευρίσκονται μέτρα, τα οποία πρέπει να είναι πρακτικά και αποτελεσματικά, για να διατηρούνται τα μέτρα σε χαμηλά επίπεδα».

Ανέφερε ακόμα πως είναι σημαντικό τα κρούσματα ανάμεσα σε μαθητές των σχολείων να παραμείνουν χαμηλά, ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες αλυσίδες, αφού ο πληθυσμός μια τάξης είναι μεγάλος -και αν κολλήσουν οι μαθητές στην τάξη- κατ’ επέκταση ο ιός πάει και στις οικογένειες τους.

«Δεδομένα που κατέχουμε αποδεικνύουν ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι ο νούμερο ένα τρόπος μετάδοσης μεταξύ των κρουσμάτων», συμπλήρωσε.

Ποσοστό 4% με 5% δεν προσήλθε στις τάξεις μετά από οδηγίες γονέων

Ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείο Παιδείας, Μάριος Στυλιανίδης, είπε πως το ποσοστό προσέλευσης μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία από τη Δευτέρα, που εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ανέρχεται συνολικά στο 88%.

Πρόσθεσε πως ποσοστό 4% με 5% δεν προσήλθαν στις τάξεις, μετά από οδηγίες των γονιών τους.

Το κλείσιμο το σχολείων θα επιβαρύνει περισσότερο την ψυχολογική υγεία των παιδιών, λέει η Επίτροπος
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά αν δεν είναι ασφαλή, σημειώνοντας πως η μετάδοση του ιού και οποιασδήποτε μετάλλαξης στη σχολική κοινότητα συνεπάγεται το κλείσιμο των σχολείων.

Είπε πως οι ειδικοί θεωρούν -και από έρευνες που έγιναν ανά την Ευρώπη- ότι «το κλείσιμο το σχολείων θα επιβαρύνει έτι περισσότερο την ψυχολογική υγεία των παιδιών με συνέπειες που θα δούμε στο μέλλον, γιατί σχολείο δεν σημαίνει μόνο μεταφορά γνώσης, αλλά και κοινωνικοποίηση των παιδιών, ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων, ενσυναίσθηση και ψυχαγωγία».

Εξέφρασε τη θέση ότι «θα ήταν καλό να γίνει προσπάθεια επικοινωνίας των μέτρων, πριν την έκδοση διαταγμάτων και άλλων σχετικών οδηγιών, γιατί δυσκολεύεται να περάσει το μήνυμα της αναγκαιότητας λήψης μέτρων για παιδιά τέτοιας ηλικίας από τους γονείς».

«Εκείνο που πιστεύω είναι ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στη βάση των επιδημιολογικών εισηγήσεων και οι όποιες αντιδράσεις θα πρέπει να εξετάζονται σε αυτό το πλαίσιο», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Επιπροσθέτως, είπε πως «οι γονείς που αρνούνται να πάρουν τα παιδιά τους σχολείο πρέπει να αναλογιστούν τι στερούν από το παιδί τους», για να σημειώσει πως του στερούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

«Είναι δική τους επιλογή. Από τη στιγμή που στερούν το δικαίωμα τους στην εκπαίδευση η πολιτεία οφείλει να παρέχει εναλλακτικούς τρόπους εκπαίδευσης. Επίσης πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι για τη διενέργεια των τεστ. Ίσως να επιτραπεί να γίνονται με self – test, ιδιωτικά ή με άλλους τρόπους που να μην επιβαρύνουν το ωράριο ή τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς», είπε.

Για τις αντιδράσεις γονέων, είπε πως δεν τιμούν μια ευνομούμενη πολιτεία, ούτε τους πολίτες που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο.

Εξήγησε πως η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών έχει ποικίλες εκφάνσεις και τρόπους, για να προσθέσει πως «η σύμβαση των δικαιωμάτων παιδιού παρέχει στα παιδιά δικαιώματα».

«Παρέχει και στους γονείς το δικαίωμα να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους πεποιθήσεις, αξίες και πιστεύω αλλά την ίδια ώρα απαγορεύει την υπερεξουσία ενηλικών επί των παιδιών. Δεν αφήνουμε τα παιδιά μας να μιλήσουν τα ίδια και συμπεριφέρονται ως φερέφωνα και μεγάφωνα των επιθυμιών των ενηλίκων. Εάν ακούγαμε τα παιδιά μας και αν μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση θα μπορούσαν και τα παιδιά – ακόμα και αυτά που δεν τα αφήνουν οι γοινείς τους- να πεισθούν και να δεχτούν το δώρο της εκπαίδευσης», είπε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top