Αλλαγές στις συστάσεις του Συμβουλίου προς τα κράτη μέλη για τα ταξίδια από τρίτες χώρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε η Κομισιόν, εισηγούμενη το άνοιγμα και σε ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με τα σκευάσματα που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από τις 10 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, τις οποίες ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, θα απαιτείται αρνητικό τεστ PCR για όσους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες έχουν λάβει εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Αυτή τη στιγμή τα ταξίδια από τρίτες χώρες επιτρέπονται μόνο σε άτομα που έλαβαν εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΕΜΑ.
Η κ. Γιόχανσον ανέφερε πως βάσει της πρότασης, από την 1η Μαρτίου η ΕΕ δεν θα αξιολογεί κατά πόσο κάποιο άτομο μπορεί να περάσει τα εξωτερικά σύνορα στη βάση της χώρας προέλευσης, αλλά στη βάση του κατά πόσο έχει εμβολιαστεί.
Όπως εξήγησε, η Κομισιόν εισηγείται όπως από τις 10 Ιανουαρίου επιτρέπεται η είσοδος, πέρα από τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), και σε άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που έχουν την έγκριση του ΠΟΥ - με τη διαφορά πως η δεύτερη κατηγορία θα χρειάζεται να δείξει αρνητικό τεστ πριν την αναχώρηση ή μετά την άφιξη.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν και την εισήγηση όπως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τρίτες χώρες γίνονται αποδεκτά για εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος.
Επίσης, θα γίνονται αποδεκτά τα πιστοποιητικά που θα έχουν εκδοθεί μετά από ενισχυτική δόση.
Όπως και στην περίπτωση των ταξιδιών εντός της ΕΕ, το χρονικό διάστημα αυτό αποφασίστηκε στη βάση της καθοδήγησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τη διάρκεια της ανοσίας (έξι μήνες), με προσθήκη τριών μηνών ώστε να υπάρχει χρόνος προσαρμογής των εμβολιαστικών εκστρατειών στις χώρες προέλευσης και να καθίστανται προσβάσιμες οι επιπρόσθετες δόσεις.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν προτείνει την κατάργηση του καταλόγου χωρών από τις οποίες επιτρέπονται ταξιδιώτες ανεξαρτήτως εμβολιασμού από την 1η Μαρτίου, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται ανά το παγκόσμιο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρόταση αυτή στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς οι συχνές αλλαγές στον κατάλογο περιέπλεκαν τα πλάνα των ταξιδιωτών.
Όπως και στην περίπτωση των προτάσεων για τα ταξίδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η πρόταση περνά στο Συμβούλιο το οποίο και θα πάρει τις αποφάσεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις