Αναβλήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Πολιτισμού αφού το Υπουργείο Παιδείας προέβη σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής και έφερε νέα νομοσχέδια ενώπιον των βουλευτών. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε προβληματισμό γιατί το θέμα της δημιουργίας του Υφυπουργείου τείνει να μετατραπεί σε αντικείμενο διαφωνίας σε σχέση με το Κυπριακό.
Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι αναβλήθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση αφού δεν ήταν έτοιμη η εκτελεστική εξουσία και παρέδωσε την τελευταία στιγμή το τελικό νομοσχέδιο. Ανέφερε ωστόσο ότι αποτελούσε παρότρυνση της Επιτροπής να προχωρήσει το Υπουργείο σε διαβούλευση με όλους τους φορείς για δύο θέματα που προκαλούσαν προβλήματα. Το πρώτο, όπως είπε, αφορά τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου όπου σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η διαβούλευση απέδωσε καρπούς και υπήρξαν αλλαγές.
Το δεύτερο σημείωσε, είναι το μεγάλο πρόβλημα και οι έντονες αντιδράσεις από το Τμήμα Αρχαιοτήτων που υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών. Όπως είπε, ο κ. Μυλωνάς είναι ένα εσωτερικό θέμα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα είπε ότι ο ίδιος προβληματίζεται ιδιαίτερα αφού ένα θέμα που αφορά τη δημιουργία ενός Υφυπουργείου τείνει να μετατραπεί σε αντικείμενο διαφωνίας και προβληματισμού σε σχέση με το Κυπριακό.
«Το ξέρω ότι ακούγεται περίεργο αλλά αυτή είναι η ουσία του προβληματισμού από διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Εκείνο που εγώ θέλω να υποβάλω ως ερώτημα είναι πραγματικά αυτή η κοινωνία και αυτός ο λαός θέλει υφυπουργείο πολιτισμού ή δεν θέλει. Κι αν θέλει Υφυπουργείο Πολιτισμού μπορεί να δημιουργηθεί Υφυπουργείο Πολιτισμού χωρίς το Τμήμα Αρχαιοτήτων; Η δική μου άποψη είναι πως όχι», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.
Παράλληλα ανέφερε ότι η κατ’ άρθρο συζήτηση θα ξεκινήσει όταν είναι έτοιμη η εκτελεστική εξουσία και όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απευθυνθούν στην κοινωνία και να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν τη δημιουργία πολιτισμού σε αυτό τον τόπο, μακριά από κομματικά γυαλιά και μακριά από την ανάγκη κάποιου να δημιουργήσει θέματα εσωτερικά ή εξωτερικά στα Υπουργεία στα οποία υπάγονται.
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι έχει τεθεί θέμα ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν μπορεί να είναι Τμήμα Αρχαιοτήτων του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου και θέτουν θέμα που θα υπάγεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Υπενθύμισε ότι μόνο τρία Υπουργεία ορίζονται με βάση το Σύνταγμα και τα υπόλοιπα είναι με νομοθετικές πράξεις, όπως αναφέρθηκε από την Νομική Υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάγονται τα τμήματα αρχαιοτήτων στα αντίστοιχα Υπουργεία Πολιτισμού.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας έφερε τροποποίηση του αρχικού νομοσχεδίου και οι αλλαγές που έχουν εισαχθεί είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων και της κατάθεσης των απόψεων στην Επιτροπή Παιδείας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως είπε είναι ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση που παίρνει το ζήτημα πιο μπροστά και το θέτει προς ολοκλήρωση. Εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του που η πλειοψηφία της Επιτροπής αποφάσισε να μην αρχίσει η κατ’ άρθρο συζήτηση, αναφέροντας ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν και είπε ότι όποιοι δεν θέλουν μεταρρύθμιση να το λένε ευθαρσώς. Είμαστε εδώ, είπε, για να δώσουμε στον τόπο την ευκαιρία να εκσυγχρονιστεί και να λύσουμε τα όποια προβλήματα στο μέτρο του δυνατού.
Αναφορικά με την μετακίνηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού είπε ότι υπάρχει ήδη απόφαση υπουργικού συμβουλίου και θετική γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας για μεταφορά του Τμήματος στο Υφυπουργείο Πολιτισμού. Πρόσθεσε ότι οι αρχαιότητες αποτελούν περιουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κράτους και η εν λόγω διαχείρισή τους ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Για προχειρότητα στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να δημιουργήσει Υφυπουργείο Πολιτισμού, έκανε λόγο ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίσος Χριστοφίδης.
Ανέφερε ότι ενώ σήμερα υπήρχε στην ημερήσια διάταξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Πολιτισμού, την ώρα της συνεδρίας έστειλαν να φωτοτυπηθεί νέο τροποποιημένο νομοσχέδιο για να δοθεί στους βουλευτές ώστε να ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση και ως συνέπεια η συζήτηση αναβλήθηκε. Εξέφρασε την ελπίδα το επόμενο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να δείξουν περισσότερη σοβαρότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ ως θέση αρχής θεωρεί ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα καθοδηγητικό οργανόγραμμα για το πώς θα λειτουργήσει το Υφυπουργείο, ενώ είπε ότι και τις καλύτερες δομές να δημιουργηθούν, δεν πρόκειται να γίνουν βήματα μπροστά αν δεν στηριχθούν με τα αναγκαία κονδύλια. Είπε επίσης ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων πρέπει να παραμείνει στο Υφυπουργείου που βρίσκεται σήμερα όπως υποστηρίζουν όλοι οι αρμόδιοι για το θέμα. Πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να μην υπάγεται στο νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο το Ίδρυμα για τη Συμφωνική Ορχήστρα, που υπάγεται τώρα στο Υπουργείο Οικονομικών. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα ζητήματα ευρύτερης θεατρικής ανάπτυξης θα παραμείνουν στον ΘΟΚ και το Υφυπουργείου να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τα ελεύθερα θέατρα και επικουρικά να ασχοληθεί με τη θεατρική ανάπτυξη.
Παράλληλα ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει εγγράψει για συζήτηση με τη στήριξη της ολότητας της Επιτροπής Παιδείας το θέμα που αφορά τις αποκοπές από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή των χορηγιών στους αθλητές που στοχεύουν να λάβουν μέρος στους επόμενους ολυμπιακούς αγώνας, που θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι σήμερα υπήρξε μια δύσκολη κατάσταση, αφού ήρθαν αλλαγές μετά από διαβουλεύσεις την τελευταία στιγμή και δόθηκαν μετά την έναρξη της συνεδρία της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει την ισχυρή βούληση για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού γιατί είναι αναγκαία για τον τόπο. Πρόσθεσε ότι ζήτησαν σε 15 μέρες να γίνουν όλες οι διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους και να ενταχθούν όλοι οι φορείς του πολιτισμού στο νομοσχέδιο. Επίσης, ανέφερε, επιβάλλεται να έρθει στο νομοσχέδιο και το οργανόγραμμα για να δούμε πώς θα λειτουργήσει το Υφυπουργείο για να είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό και να εκφράζει τις ανάγκες που όλοι οι βουλευτές θέλουν να εκφράζει.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις