Έκκληση προς τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα κατά της COVID-19 να «εμπιστευτούν την επιστήμη», απευθύνει η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η οποία σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ σημειώνει επίσης ότι εντός των επόμενων ημερών η Κομισιόν θα παρουσιάσει νέο πακέτο εισηγήσεων, που θα αφορούν το ψηφιακό πιστοποιητικό της COVID-19, αλλά και την τρίτη δόση του εμβολίου.
Σε ερώτηση τι κάνει η Κομισιόν για να ενημερώσει τους πολίτες της ΕΕ για τα εμβόλια και για να εισακούσουν τις εκκλήσεις των αρμοδίων η κ. Κυριακίδου απάντησε ότι «από την πρώτη ημέρα έχουμε στηρίξει όλη την ενημέρωσή μας πάνω στα θέματα της επιστήμης και η επιστήμη μιλάει από μόνη της».
Τα εμβόλια, είπε, «είναι η ασπίδα προστασίας που έχουμε ενάντια στη σοβαρή νόσηση, στο να μπούμε στο νοσοκομείο, στο να είμαστε σε μια εντατική». Οι αριθμοί, ανέφερε, «μιλούν από μόνοι τους», προσθέτοντας ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη μέλη στις ΜΕΘ ή στα νοσοκομεία είναι άτομα τα οποία είναι ανεμβολίαστα».
Και έχει, σημείωσε, «τεράστια σημασία, ιδιαίτερα εδώ που βρισκόμαστε σήμερα με τη νέα μετάλλαξη Δέλτα που είναι πιο μεταδοτική, να προχωρήσουμε να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Αυτό, είπε, «αφορά όλες τις ηλικίες, διότι δυστυχώς σε όλα τα κράτη μέλη συνεχίζει να υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας που είναι ανεμβολίαστοι».
Ερωτηθείσα τι λέει η ίδια στους ανεμβολίαστους στην Κύπρο η κ. Κυριακίδου απάντησε ότι «αυτό που λέω, είναι αυτό που λέω σε όλους τους ανεμβολίαστους σε όλες τις χώρες: Να εμπιστευτείτε την επιστήμη».
«Ξέρω ότι μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει σημαντική παραπληροφόρηση», είπε, προσθέτοντας ότι όλα τα θεσμικά όργανα της Επιτροπής κινούνται για να αντιμετωπιστεί αυτή η παραπληροφόρηση». Αλλά, σημείωσε, αυτό που πρέπει να κάνουμε και να πείσουμε μέσα από τις δικές μας ενημερώσεις είναι οι πολίτες «να εμπιστευτούν την επιστήμη και να προστατέψουν τον εαυτό τους και τους άλλους», προσθέτοντας ότι αυτό «έχει τεράστια σημασία».
Σε ερώτηση για την πρόθεση της Κομισιόν να προχωρήσει σε επικαιροποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού για την COVID-19, ανέφερε ότι «το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μια μεγάλη επιτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Μας έχει επιτρέψει, είπε, «να ανοίξουν οι κοινωνίες και οι οικονομίες των κρατών μελών». Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο συζητήσεων μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πρόληψης Νοσημάτων και των Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νέες συστάσεις που ακριβώς θα μπορούν να βοηθήσουν να υπάρχει αυτός ο συντονισμός που θέλουμε να υπάρχει μεταξύ των κρατών μελών». «Όταν τα κράτη μέλη δεν κινούνται όλα με τον ίδιο τρόπο αυτό δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες και εμείς θέλουμε τους πολίτες να νοιώθουν ασφάλεια και να ξέρουν πως μπορούν να ταξιδέψουν», ανέφερε.
«Αναμένω εντός των επόμενων ημερών να έχουμε έτοιμες αυτές τις συστάσεις», είπε.
Ερωτηθείσα για την ενισχυτική δόση και ποιοι πρέπει να την λάβουν η Ευρωπαία Επίτροπος απάντησε ότι «η σύσταση του ΕΜΑ είναι για άτομα τα οποία είναι άνω των 18 χρονών, ιδιαίτερα για άτομα τα οποία είναι ανοσοκατασταλμένα και τα άτομα τα οποία είναι ευάλωτα». Είναι μια συζήτηση που η Κομισιόν διεξάγει μαζί με τον ΕΜΑ και τον ECDC και αναμένω ότι θα είναι και αυτό μέσα στο πακέτο των συστάσεων στο οποίο θα προχωρήσουμε τις επόμενες μέρες.
Θεωρώ σημαντικό, είπε, «να τονίσουμε ότι η συζήτηση της ενισχυτικής ή τρίτης δόσης δεν πρέπει να αντικαταστήσει την ανάγκη για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, τουλάχιστον με τις πρώτες δύο δόσεις». Αυτό θεωρώ ότι είναι σημαντικό, πρόσθεσε, διότι βλέπω την συζήτηση να μετακινείται για την τρίτη δόση αλλά αυτό που έχουμε αυτή την στιγμή είναι μια πανδημία και μαζί με αυτά να τηρούμε και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, με τις μάσκες μας και τις κοινωνικές αποστάσεις.
Μιλώντας λίγο νωρίτερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των Κύπριων δημοσιογράφων που επισκέπτονται το Στρασβούργο και απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση πραγμάτων σήμερα σε σχέση με την πανδημία, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι «υπάρχει μια αύξηση των περιστατικών της COVID-19 σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μετά από μια περίοδο όπου είχαμε, θα έλεγα, μια σταθεροποίηση και μείωση».
Βέβαια, σημείωσε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης Νοσημάτων, το ECDC, στην αξιολόγηση κινδύνου πριν το καλοκαίρι είχε πει ότι από το Σεπτέμβριο με την έλευση του Φθινοπώρου και του Χειμώνα αν δεν είχαμε ικανοποιητικούς βαθμούς εμβολιασμού σε όλα τα κράτη μέλη, μαζί με την εποχικότητα και την μετάλλαξη Δέλτα, θα υπήρχε αυτή η πιθανότητα να έχουμε αυτή την έξαρση κρουσμάτων, την οποία και βλέπουμε.
Σε κάποια κράτη μέλη και είναι ως επί το πλείστον εκείνα τα οποία έχουν πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, βλέπουμε να υπάρχει μια μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας. Είχαμε δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είχαμε εμβολιάσει το 70% των ενηλίκων, στόχο τον οποίο έχουμε πετύχει.
Ανέφερε επίσης ότι «έχουμε μέσα από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Εμβόλια εξασφαλίσει ικανοποιητικό αριθμό εμβολίων όχι μόνο για τους πολίτες της ΕΕ αλλά και για τρίτες χώρες, όμως η πραγματικότητα είναι ότι ενώ σε κάποια κράτη μέλη έχουμε ένα ψηλό ποσοστό εμβολιασμού, υπάρχουν κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους οποίους είχαμε θέσει, για διαφορετικούς λόγους».
Η ίδια, είπε, έχει επισκεφθεί αρκετές από αυτές τις χώρες, όπως τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και έχει διαπιστώσει ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι που δεν έχει προχωρήσει επαρκώς ο εμβολιασμός.
«Μαζί με τα θέματα που αφορούν την παραπληροφόρηση και το δισταγμό γύρω από τα εμβόλια, έχουμε ένα σημαντικό αριθμό πολιτών σε όλες τις χώρες που παραμένουν ανεμβολίαστοι και αυτή την στιγμή, η πανδημία μπορεί κανείς να πει ότι είναι μια πανδημία των ανεμβολίαστων», ανέφερε η κ. Κυριακίδου.
Είναι, είπε, «τα άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί που αποτελούν την πλειοψηφία των ατόμων που θέτουν υπό πίεση τα συστήματα υγείας και που δυστυχώς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους και γι αυτό είναι σημαντικό για εμάς να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να εμβολιάσουμε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται».
«Αυτό επείγει», τόνισε. Σε συνδυασμό, πρόσθεσε, με την τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η τήρηση αποστάσεων, η ατομική υγιεινή και η χρήση μάσκας. «Αυτά πρέπει να τηρούνται μέχρι να έχουμε ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμένων για να μπορούμε να συγκρατήσουμε τους αριθμούς της πανδημίας», ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις