Βρίσκεστε έξω για φαγητό και νιώθετε ένα χέρι στον ώμο σας καθώς μια οικεία φωνή λέει το όνομά σας. Γυρνάτε και κοιτάτε το χαμογελαστό πρόσωπο, το οποίο έχετε ξαναδεί, αλλά το όνομα του είναι σα να έχει εξατμιστεί από το μυαλό σας, και το μόνο που μπορείτε να πείτε είναι ένα "Γεια ... εσύ!"
Πριν όμως ξεκινήσετε το Googling «σημάδια άνοιας », είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι αλλαγές στη μνήμη, είναι μια φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, ειδικά εάν εκδηλώνονται ως στιγμιαίες αδυναμίες στην προσοχή. Πολλές από τις γνωστικές μας δεξιότητες, όπως η ταχύτητα πολλαπλών εργασιών και η επεξεργασία, κορυφώνονται γύρω στην ηλικία των 30 ετών και στη συνέχεια τείνουν να μειώνονται με την ηλικία.
Η διατήρηση όμως της μνήμης, μπορεί να είναι πολύ απλούστερη από ό, τι νομίζετε. Σύμφωνα με νέα έρευνα, για να μεγιστοποιήσετε τη μνήμη και τις δεξιότητές σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε την κίνηση στη ζωή σας - είτε με καθημερινή άσκηση ή ακόμα και με απλές οικιακές εργασίες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2019 στο διαδικτυακό τεύχος της Νευρολογίας, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα σωματικής άσκησης για 454 συμμετέχοντες προχωρημένης ηλικίας. Οι 191 από αυτούς είχαν άνοια, ενώ οι υπόλοιποι 263 δεν είχαν. Μετά τον θάνατό τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τον εγκεφαλικό τους ιστό και ανακάλυψαν ότι αυτοί που κινήθηκαν ή ασκήθηκαν περισσότερο κατά κάποιον τρόπο προστάτεψαν τον εγκέφαλό τους.
Με απλά λόγια η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν βάλει την κίνηση στην καθημερινότητά τους, είχαν καλύτερες δεξιότητες σκέψης και μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η κίνηση μπορεί ουσιαστικά να παρέχει ένα αποθεματικό για τη διατήρηση των δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης όταν υπάρχουν σημάδια άνοιας. Βρήκαν επίσης θετική συσχέτιση μεταξύ ατόμων που είχαν καλύτερες κινητικές δεξιότητες και καλύτερες δεξιότητες σκέψης και μνήμης.
Είναι γνωστό πως η άσκηση αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για τη βελτίωση της υγείας και η εν λόγω μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί επίσης να έχει προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν δείχνει καμία αιτία και αποτέλεσμα, και ότι είναι πιθανό πως καθώς οι άνθρωποι χάνουν τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης, η σωματική τους δραστηριότητα να μειώνεται επίσης. Γι αυτό και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί εάν η κίνηση είναι πραγματικά ωφέλιμη για τον εγκέφαλο.
Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερα κίνητρα για να σηκωθείτε από τον καναπέ σας και να κινηθείτε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η άσκηση έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη διάθεση, αυξημένη δημιουργικότητα, απώλεια βάρους, μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη.
Πηγή: gazzetta.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις