Τη σημασία των κοινών αρχών και αξιών που διέπουν τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας, μεταξύ των οποίων ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ανέδειξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τους ομολόγους τους, μετά το πέρας της τετραμερούς συνάντησης που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα.
«Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της περιοχής προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Όπως υπογράμμισε, η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας βασίζεται σε κοινές αρχές, όπως «ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η απαγόρευση της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας, όπως ορίζει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως, ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αποτελεί δυσάρεστο γεγονός ότι πολλά από τα περιφερειακά προβλήματα, που είχαν συζητηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τετραμερών συναντήσεων με τους ομολόγους του, παραμένουν ακόμη ενεργά. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, αποτελεί «κοινό παρονομαστή» πολλών εξ αυτών των προβλημάτων.
«Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παραβιάζει τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες της. Να υποθάλπει τη Μουσουλμανική αδελφότητα. Να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Κάτι που βρίσκει μιμητές σε άλλα μήκη και πλάτη της Γης, όπως βλέπουμε με τις εκβιαστικές πρακτικές του Λευκορώσου δικτάτορα. Και να αποσταθεροποιεί τη Λιβύη με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί μια αντι-τουρκική συνάντηση», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αλλά και το σύνολο των χωρών της περιοχής επιθυμούν σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία.
Τονίζοντας την ανάγκη για έναν εποικοδομητικό διάλογο με σκοπό την επίλυση των εκκρεμοτήτων, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι «θα επιθυμούσαμε να συμπεριληφθεί μια μέρα η Τουρκία στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας». Θεμελιώδης προϋπόθεση για αυτό, ξεκαθάρισε ο ίδιος, είναι «η προσχώρηση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις, οι οποίες συζητήθηκαν στο πλαίσιο της τετραμερούς, στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Σαχέλ, καθώς και στις προοπτικές εμβάθυνσης της τετραμερούς συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια.
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ανέδειξε επίσης τις κοινές αξίες και τις σχέσεις αδελφοσύνης, όπως είπε, που ενώνουν τις τέσσερις χώρες.
«Επαναβεβαιώσαμε τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ μας σε μια σειρά από περιφερειακά και διεθνή θέματα», είπε ο κ. Σούκρι, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ αυτών κοινό στόχο αποτελεί και «η πλήρης αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων».
Παράλληλα, ο κ. Σούκρι τόνισε ότι στόχος της πολυμερούς συνεργασίας είναι η εμβάθυνση των σχέσεων των τεσσάρων χωρών και η προώθηση της ευημερίας και της ανάπτυξης για τους λαούς τους.
Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, χαρακτήρισε το σχήμα «3+1» ως ένα «σχήμα εμπιστοσύνης», υπογραμμίζοντας τη σύγκλιση των απόψεων των τεσσάρων χωρών σε μια σειρά σύνθετων και δύσκολων ζητημάτων.
Όπως σημείωσε, η τετραμερής συνεργασία δίνει τη δυνατότητα στις τέσσερις χώρες να δράσουν από κοινού και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αλλά και να αξιοποιήσουν τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις