ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προσχέδιο της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ συζητούν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες

Το προσχέδιο της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ συζητούν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες

Κοινή συνάντηση με αντικείμενο τη Στρατηγική Πυξίδα έχουν το απόγευμα της Δευτέρας στις 19:30 (ώρα Κύπρου, 18:30 τοπική ώρα) οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι Υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

 
Κατά τη συνάντηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει στους Υπουργούς το πρώτο προσχέδιο της Στρατηγικής Πυξίδας, η οποία θα αποτελέσει την πολιτική και στρατηγική καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ασφάλειας και άμυνας τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνταξη της Στρατηγικής Πυξίδας έγινε στη βάση ανάλυσης πληροφοριών που κατέθεσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών μελών, με τις οποίες η κάθε πρωτεύουσα παρουσίαζε τους κίνδυνους που θεωρεί πως αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
 
Οι κίνδυνοι αυτοί, αναλόγως της χώρας και με διαφορετικές προτεραιότητες σε κάθε περίπτωση, περιλαμβάνει την τρομοκρατία, τις εξωτερικές στρατιωτικές απειλές, υβριδικές απειλές όπως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και κρίσεις όπως αυτή που εξελίσσεται Αφγανιστάν.
 
Η Στρατηγική Πυξίδα προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητας λειτουργίας μιας δύναμης άμεσης ανάπτυξης (rapid deployment capacity) η οποία θα μπορεί να σπεύδει σε διάφορα σημεία του κόσμου εντός 15 ημερών.
 
Η ανάπτυξη της δύναμης αυτής έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας για ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά μετά το σοκ που προκάλεσε στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, αλλά και η συμφωνία Αυστραλίας - Ηνωμένου Βασιλείου - ΗΠΑ (AUKUS).
 
Η δύναμη ταχείας ανάπτυξης θα κατευθύνεται στη βάση αποφάσεων συμφωνημένων σχεδιασμών μεταξύ των 27, στη βάση σεναρίων που θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος του 2022.
 
Η δύναμη αναμένεται να είναι πλήρως ενεργή μέχρι το 2025, ενώ από το 2023, σύμφωνα πάντα με την πρόταση, θα μπορούν να πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις υπό την ομπρέλα της ΕΕ, μεταξύ άλλων και σε κοινές ασκήσεις στη θάλασσα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού.
 
Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ομοφωνία, ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα συνεργασιών ομάδων χωρών ad hoc.
 
Όσον αφορά τη συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, κοινοτικές πηγές επισημαίνουν πως ήδη υπάρχει συνεργασία με την χώρα σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως στη Βοσνία, ενώ δεν υπάρχει συνεργασία σε άλλες, όπως την Irini για εποπτεία της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΕ θεωρεί πως είναι καλύτερο να βρίσκεται σε διάλογο με την Τουρκία σε αυτά τα θέματα ώστε να μπορούν να τυγχάνουν σωστής διαχείρισης και αποκλιμάκωσης εντάσεις και απειλές με κράτη μέλη της ΕΕ, κυρίως μεταξύ της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top