ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία και Ρωσία να αποσύρουν τους μισθοφόρους τους από την Λιβύη, λέει ο Μακρόν, τι λένε τα συμπεράσματα

Τουρκία και Ρωσία να αποσύρουν τους μισθοφόρους τους από την Λιβύη, λέει ο Μακρόν, τι λένε τα συμπεράσματα

Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει να αποσύρουν από τη Λιβύη "χωρίς καθυστέρηση" τους μισθοφόρους τους, η παρουσία των οποίων "απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι.

"Έγινε πράγματι ένα πρώτο βήμα με τη χθεσινή ανακοίνωση (...) για αποχώρηση 300 μισθοφόρων" που υπηρετούσαν στο στρατόπεδο του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, υπογράμμισε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή: Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει επίσης να αποσύρουν χωρίς καθυστέρηση τους μισθοφόρους και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, η παρουσία των οποίων απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής", συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι οι συμμετέχοντες προτρέπουν τον Λιβυκό Μηχανισμό Παρακολούθησης της Κατάπαυσης του Πυρός να συμφωνήσει γρήγορα ένα σχέδιο παρακολούθησης και επαλήθευσης της παρουσίας και αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από την Λιβύη και επιβεβαιώνουν τον πλήρη σεβασμό και την προσήλωση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης.

Απορρίπτουν όλες τις ξένες παρεμβάσεις στις λιβυκές υποθέσεις και προτρέπουν όλους τους Λίβυους εμπλεκόμενους και υποψηφίους να σεβασθούν τις δεσμεύσεις τους για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021. Καλούν επίσης όλους τους σχετικούς δρώντες να εφαρμόσουν και να επιβάλουν κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών και διεθνών μέτρων εφαρμογής, κατά παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων και της κατάπαυσης του πυρός.

Τέλος επαναβεβαιώνουν την ανάγκη να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Λιβύη με κάθε μέσο, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν οι ακόλουθες χώρες και περιφερειακοί οργανισμοί: Αλγερία, Τσαντ, Κίνα, Κύπρος, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης), Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιορδανία, Κουβέιτ (Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών), Μάλτα, Μαρόκο, Κάτω Χώρες, Νίγηρας, Κατάρ, Ρωσία, Ισπανία, Ελβετία, Τυνησία, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό (Προεδρία της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Αφρικανική Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομάδας των Πέντε για το Σαχέλ.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top