Η Κύπρος αναμένεται να επηρεαστεί πολύ περισσότερο κατά τις επόμενες δεκαετίες από την κλιματική αλλαγή, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργιας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως το Υπουργείο υλοποιεί δράσεις που έχουν άμεση σχέση με την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα θέματα της εξοικονόμησης νερού και της προστασίας των οικοσυστημάτων.
Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιo UCLan Cyprus στην Πύλα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η ημερίδα καταπιάνεται με την προστασία των οικοσυστημάτων και την εξοικονόμηση του νερού, θέματα που δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρα, αφού απασχολούν όλο και περισσότερο τον πλανήτη μας και ιδιαίτερα τον τόπο μας».
Πρόσθεσε ότι «ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 65% μέχρι το 2050 και οι πρόσθετες ανάγκες που θα προκύψουν θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στους υδάτινους πόρους. Η αρδευόμενη γεωργία καταναλώνει περίπου 70% του διαθέσιμου νερού, η λεκάνη της Μεσογείου θεωρείται από τις πλέον ευπαθείς περιοχές στην κλιματική αλλαγή, ενώ η Κύπρος αναμένεται να επηρεαστεί πολύ περισσότερο κατά τις επόμενες δεκαετίες».
Ο κ. Καδής ανέφερε ακόμα ότι «η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και η υποβάθμιση των εδαφών, επιβάλλει την προσαρμογή της γεωργίας σε ένα νέο καθεστώς, το οποίο θα πρέπει να παράγει περισσότερα προϊόντα με λιγότερο νερό, σε περιορισμένη επιφάνεια γόνιμης γεωργικής γης. Οι καιρικές συνθήκες και το μικροκλίμα μιας περιοχής αποτελούν τους βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη και εξέλιξη των καλλιεργειών, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, για τη βιωσιμότητα μιας γεωργικής εκμετάλλευσης».
Παράλληλα συνέχισε «οικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα καθώς και θέματα επάρκειας και ασφάλειας των τροφίμων, επιβάλλουν ένα νέο τρόπο διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων στη γεωργία και τη κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με την προώθηση δράσεων διατήρησης, αποκατάστασης και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας των αγροτικών και δασικών οικοσυστημάτων, εξασφαλίζει τη συνέχιση της παροχής οικοσυστημικών υπηρεσιών, υπηρεσιών δηλαδή που παρέχονται από το φυσικό περιβάλλον και ωφελούν τον άνθρωπο».
Ως κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Καδής «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επίτευξη των στόχων που τίθενται στην Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνει την ευκαιρία στα κράτη-μέλη της Ένωσης να επενδύσουν σε έργα και πολιτικές που θα ενισχύσουν την αειφορία και θα συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας».
Σημείωσε ακόμα πως το Υπουργείο επεδίωξε και κατάφερε, μεταξύ άλλων, να περιλάβει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δράσεις που έχουν άμεση σχέση με την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα θέματα της εξοικονόμησης νερού και της προστασίας των οικοσυστημάτων.
«Η μεταρρύθμιση του συστήματος διαχείρισης των υδάτινων πόρων και η εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης του δικτύου υδροδότησης προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, η παρακολούθηση και σταδιακή μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον αγροτικό τομέα προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ, η αναβάθμιση και ενίσχυση του συστήματος προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές προϋπολογισμού 19 εκατομμυρίων ευρώ και η δημιουργία περιφερειακής μονάδας διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις αυτές», είπε.
Πρόσθετα, συνέχισε ο κ. Καδής, το Υπουργείο Γεωργίας «έχει εντάξει στον στρατηγικό του σχεδιασμό και ήδη υλοποιεί δράσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως η κατασκευή έργων για προώθηση της χρήσης ανακυκλωμένου νερού, το περιφερειακό σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η νέα στρατηγική για τη διαχείριση των υδάτων και την αντιμετώπιση της ανομβρίας, η νέα στρατηγική διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και έργα προστασίας και ανάδειξης των περιοχών του δικτύου Natura 2000».
«Επίσης, τόσο οι νέες προκηρύξεις μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-22 όσο και ο νέος μας στρατηγικός σχεδιασμός για την περίοδο 2023-2027, προωθούν σε ευρεία κλίμακα σύγχρονες μεθόδους εξοικονόμησης νερού και αποκατάστασης, διατήρησης και ενίσχυσης των οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από τη γεωργία και τη δασοκομία», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων εξοικονόμησης νερού και η υιοθέτηση στοχευμένων δράσεων για τη διατήρηση, αποκατάσταση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από τη γεωργία και τη δασοκομία αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, οι οποίες δεν είναι ανεξάρτητες από τα ευρύτερα περιβαλλοντικά θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις