ΔΙΕΘΝΗ

Πανωλεθρία περιμένει τον Ερντογάν – Δημοσκόπηση κόλαφος για τον «σουλτάνο»

Πανωλεθρία περιμένει τον Ερντογάν – Δημοσκόπηση κόλαφος για τον «σουλτάνο»

Μπορεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να έσπευσε να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών, προκειμένου να κλείσει τα στόματα όσων διακινούν σενάρια πρόωρων εκλογών, ωστόσο, τίποτα δεν δείχνει ικανό να ανακόψει την φόρα με την οποία έχει πάρει… κατηφόρα το κόμμα του, αλλά ακόμη περισσότερο ο ίδιος.

Ο τούρκος πρόεδρος, πάντως, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα εγκαίνια νοσοκομείου, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της πενταετούς θητείας του και, συγκεκριμένα, στις 14 Ιουνίου 2023, απαντώντας έτσι στις φωνές της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για αναπόφευκτες πρόωρες εκλογές, με δεδομένη τη δημοσκοπική πτώση του Ερντογάν και του κόμματός του, πρωτίστως, λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ ρόλο έπαιξαν και οι φήμες για την υγεία του, στις οποίες ο ίδιος απάντησε με… μπάσκετ!

Με την υπόσχεση των οργανώσεων του κυβερνώντος κόμματος AKP, ιδίως των γυναικών και της νεολαίας, να πάνε από πόρτα σε πόρτα και να καταβάλλουν προσπάθεια μέχρι τις εκλογές του 2023, ο Ερντογάν τόνισε ότι θα βγουν νικητές από τις εκλογές. «Στις 14 Ιουνίου 2023, θα βγούμε νικητές, ενωμένοι, σαν αδέρφια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τούρκος πρόεδρος στοχεύει σε άλλη μία νίκη, με στόχο να γίνει ο μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας του, ξεπερνώντας ακόμη και τον Κεμάλ Ατατούρκ – τον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας και «ήρωα» σχεδόν του συνόλου του τουρκικού πληθυσμού.

Οι δημοσκοπήσεις, όμως, άλλα δείχνουν…

«Ο Ερντογάν χάνει»
Μια νέα δημοσκόπηση παρουσίασε στις 6 Νοεμβρίου η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, τα αποτελέσματα της οποίας αποτελούν κόλαφο για τον Ερντογάν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας, πρόκειται για δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία «Area Research Corporation», σε δείγμα 1.580 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, μεταξύ 28 και 31 Οκτωβρίου 2021, σε 26 επαρχίες της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, αξιοσημείωτη είναι η μείωση του ποσοστού που θα λάμβανε ο πρόεδρος του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε περίπτωση νέας υποψηφιότητάς του.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ενώ παρατηρήθηκε ξεκάθαρη μείωση των ποσοστών τόσο του AKP, όσο και του MHP (σ.σ. του ακροδεξιού κόμματος του εθνικιστή κυβερνητικού εταίρου, Μπαχτσελί), είναι πιο εντυπωσιακή η κατάρρευση των ποσοστών του Ερντογάν.

Παταγώδης ήττα Ερντογάν
Στην ερώτηση εάν θα ψήφιζαν εκ νέου τον Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 50,1% απάντησε ότι δεν θα τον ψήφιζε, το 31,3% ότι θα τον ψήφιζε, ενώ το 18,6% δήλωσε αναποφάσιστο.

Να σημειωθεί, παράλληλα, ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών δεν επιθυμεί τη συνέχιση του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, με τις ενισχυμένες προεδρικές αρμοδιότητες που «επέβαλε» ο Ερντογάν με ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του 2017, ενώ του χρεώνει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την οικονομική κρίση που βιώνει ο τουρκικός λαός.

Στο ερώτημα «πού πιστεύετε ότι οφείλεται η κακή πορεία της οικονομίας», το 57,5% δήλωσε ότι οφείλεται στις λανθασμένες πολιτικές της κυβέρνησης, το 29,9% στις ξένες δυνάμεις, το 2,8% σε άλλους λόγους και το 9,9% δεν απάντησε.

Η οικονομία το πιο σημαντικό πρόβλημα
Με την τουρκική λίρα να κατρακυλάει, τον πληθωρισμό να καλπάζει και εκατομμύρια πολίτες να παίρνουν μισθούς πείνας, η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα έθεσαν ως πρώτο και πιο σημαντικό πρόβλημα στη ζωή τους την οικονομία.

Στην ερώτηση «ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας», το 74% (συνολικά) των συμμετεχόντων απάντησε η οικονομία (65,7%) και η ανεργία (8,3%), ενώ το 4,5% το εκπαιδευτικό σύστημα και η έλλειψη εκπαίδευσης, με το 17,2% να απαντά «άλλα» προβλήματα.

Το «αγκάθι» των δέκα ξένων πρέσβεων
Οι χειρισμοί του Ερντογάν στην οικονομία δεν είναι το μόνο αρνητικό που χρεώνουν στον πρόεδρο της χώρας οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων.

Η πρόσφατη αμφιλεγόμενη απόφασή του, που αποτέλεσε ένα επιπλέον δείγμα αυταρχισμού, να απελάσει δέκα πρέσβεις δυτικών χωρών από την Άγκυρα, μόνο και μόνο επειδή οι χώρες τους υποστήριζαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν την απελευθέρωση του τούρκου ακτιβιστή, Οσμάν Καβαλά – που παραμένει φυλακισμένος, παρά την απαλλακτική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης», αλλά και το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του – δεν εγκρίνεται από την πλειοψηφία των πολιτών.

Στο ερώτημα «πώς αξιολογείτε την απόφαση Ερντογάν να κηρυχθούν persona non grata οι δέκα πρεσβευτές που έκαναν δήλωση για την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά», το 41% απάντησε αρνητικά, ενώ το 31,7% θετικά, με ένα 27,3% να μην εκφέρει γνώμη.

«Μαύρο» και στο σύστημα προεδρικής διακυβέρνησης
Την ίδια στιγμή, «μαύρο» ρίχνουν οι περισσότεροι πολίτες και στο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, καθώς το 57,8% το χαρακτηρίζει ως «αποτυχημένο», το 33,9% ως «επιτυχημένο», ενώ το 8,3% δεν απάντησε.

Οι περισσότεροι απάντησαν ότι προτιμούν ένα κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, ενώ να θυμίσουμε ότι, τον Απρίλιο του 2017, ο Ερντογάν, με ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, για το οποίο υπήρξε σωρεία καταγγελιών περί νοθείας, μετέτρεψε το πολίτευμα της χώρας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία, με ενισχυμένες αρμοδιότητες για τον πρόεδρο.

Χάνει το κόμμα Ερντογάν – Δεν κερδίζουν οι Κεμαλιστές
Για μία ακόμη φορά, το ποσοστό του κόμματος Ερντογάν (AKP) καταγράφει σημαντική πτώση, την ίδια στιγμή, όμως – όπως παγίως συμβαίνει – οι Ρεπουμπλικάνοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), οι αυτοαπακολούμενοι «διάδοχοι και συνεχιστές» του Κεμάλ Αττατούρκ, συγκεντρώνουν απογοητευτικά ποσοστά, που δεν τους επιτρέπουν να ονειρεύονται εξουσία, ακόμη και αν συνεργαστούν με τον κοινοβουλευτικό τους εταίρο, το «Καλό Κόμμα» της εθνικίστριας, Μεράλ Ακσενέρ (αποσχίστηκε από το ακροδεξιό κόμμα του Μπαχτσελί).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, το AKP του Ερντογάν έρχεται πρώτο με 34,7%, ενώ το CHP του Κιλιντάρογλου δεύτερο με 27,7%.

Ακολουθούν το «Καλό Κόμμα» της – γνωστής και ως «Λύκαινας» – Ακσενέρ με 12,7% και μετά… το χάος! Και αυτό, γιατί για να εισέλθει στην τουρκική βουλή ένα κόμμα, θα πρέπει να αποσπάσει τουλάχιστον το 10% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, κάτι που δεν καταφέρνει ούτε ο Μπαχτσελί (MHP), κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, αλλά ούτε και το φιλοκουρδικό κόμμα (HDP), τα ηγετικά στελέχη του οποίου, πάντως, βρίσκονται στη φυλακή…

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές σήμερα», τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

AKP (κόμμα Ερτογάν) 34,7%

CHP (Ρεπουμπλικανοί) 27,7%

Καλό κόμμα (εθνικιστικό κόμμα Ακσενέρ – συνεργάζεται με CHP) 12,7%

MHP (ακροδεξιό κόμμα Μπαχτσελί – κυβερνητικός εταίρος Ερντογάν) 8,8%

HDP (φιλοκουρδικό κόμμα) 8,7%

DEVA (Δημοκρατικό και Προοδευτικό κόμμα – ιδρύθηκε από στέλεχος που αποσχίστηκε από το AKP) 3,1%

Άλλα 4,2%

Πηγή: In.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top