Περί τις αρχές Δεκεμβρίου τοποθετείται η ανακοίνωση του διορισμού νέου απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες του Themaonline από διπλωματικές πηγές, oι οποίες θέλουν τον Αντόνιο Γκουτέρες να αποφεύγει να δώσει στον απεσταλμένο του τον χαρακτηρισμό «ειδικός» ή «προσωπικός».
Κι αυτό, όπως έγραψε πρόσφατα το Τhemaonline, σε μια προσπάθεια να μην εκμηδενίσει την όποια προοπτική, από τη στιγμή που η ιδιότητα του απεσταλμένου έχει γίνει σημείο διαφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι κατά την άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ συμφώνησαν ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες για το διορισμό «ειδικού» απεσταλμένου, ο οποίος θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ήταν και η θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Ωστοσο προτού περάσουν μερικές ώρες η Τκ πλευρά, προφανώς μετά από υπόδειξη της Άγκυρας, υπαναχώρησε και υπέδειξε ότι ο απεσταλμένος θα πρέπει να είναι «προσωπικός» και να αναφέρεται στον γενικό γραμματέα και όχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Λευκωσία έγινε δέκτης πληροφόρησης από διπλωματικές πηγές ότι διάφορες χώρες με ειδικό ενδιαφέρον στο Κυπριακό, κυρίως από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητούν από τον Γενικό Γραμματέα όπως προχωρήσει σύντομα στο διορισμό απεσταλμένου, προκειμένου να διερευνήσει την ύπαρξη κοινού εδάφους για μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα δεδομένα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά θεωρούνται, ωστόσο, τα Ηνωμένα Εθνη και προσωπικώς ο Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίζονται αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο, όπως είναι και η επιθυμία σημαντικών χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Λευκωσία πάντως έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη για να προσέλθει σε διάλογο, υπό την προϋπόθεση ότι η βάση λύσης δεν θα είναι άλλη από εκείνην που προβλέπουν οι Συμφωνίες Κορυφής και προβλέπονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Μεταβατική «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα
Στα κατεχόμενα άρχισαν οι διεργασίες για τη συγκρότηση νέας «κυβέρνησης» από τον νέο ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Φαΐζ Σουτζιούογλου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Έρσαν Σανέρ, που αποσύρθηκε μετά το σκάνδαλο με το ροζ βίντεο.
Όλα δείχνουν ότι η «κυβέρνηση» θα είναι μεταβατική, μέχρι τις «εκλογές» που προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Από τις επαφές που άρχισε ο Φαΐζ Σουτζιούογλου, φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος για υπηρεσιακή «κυβέρνηση» ευρείας αποδοχής, για μερικούς μήνες, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Τη θέση αυτή ασπάζονται επί της αρχής και κόμματα της «αντιπολίτευσης». Θυμίζεται ότι η «κυβέρνηση» του Έρσαν Σανέρ κατέρρευσε τον περασμένο μήνα, μετά που έχασε την πλειοψηφία, εξαιτίας της αποχώρησης δύο βουλευτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις