Μία Παγκόσμια Δέσμευση για περιορισμό των επικίνδυνων εκπομπών μεθανίου υιοθέτησαν περισσότεροι από 80 ηγέτες κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής στη Γλασκώβη στο πλαίσιο της κλιματικής διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών COP26.
Η κοινή πρωτοβουλία ΕΕ και ΗΠΑ προβλέπει τη μείωση των εκπομπών του ρυπογόνου αερίου κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με τις εκλυόμενες ποσότητες του 2020.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η μείωση του ελκυόμενου μεθανίου «είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε» προς την επίτευξη του στόχου περιορισμού της αύξηση της θερμοκρασία του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Στην ίδια εκδήλωση παρουσίασης της Παγκόσμιας Δέσμευσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «δέσμευση που αλλάζει το παιχνίδι». Όπως είπε, το μεθάνιο ευθύνεται για περίπου τη μισή από την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης που βιώνουμε σήμερα.
Πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών υπέδειξε ότι ο περιορισμός εκπομπών μεθανίου, μεταξύ άλλων από τη γεωργία, από διαρροές και από χωματερές, είναι από τα πιο κρίσιμα σημεία στη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το μεθάνιο παράγεται όταν αποσυντίθενται ζώντες οργανισμοί, ενώ περιέχεται και στο φυσικό αέριο. Διατηρείται για μικρό διάστημα στην ατμόσφαιρα, αλλά προκαλεί μεγαλύτερη υπερθέρμανση σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα.
Τη Δέσμευση, πάντως, δεν προσυπογράφουν Κίνα, Ινδία και Ρωσία.
Παρόντες στην εκδήλωση ανακοίνωσης της συμφωνίας ήταν πολλοί από τους παριστάμενους στην COP26 ηγέτες, περιλαμβανομένου του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και ο γνωστός ηθοποιός του Χόλιγουντ Λεονάρντο ντι Κάπριο.
Η δέσμευση των ηγετών θεωρείται η δεύτερη σημαντική συμφωνία στην COP26 μετά από τη διακήρυξη για τον τερματισμό της αποψίλωσης δασών έως το 2030.
Παράλληλα, πάνω από 40 ηγέτες υιοθέτησαν βρετανικό σχέδιο επίσπευσης της διάθεσης σε όλο τον κόσμο οικονομικής και πράσινης τεχνολογίας, ξανά έως το 2030. Οι τεχνολογίες αφορούν αρχικά πέντε τομείς, την ενέργεια, τις μεταφορές, τη χαλυβουργία, τη χρήση υδρογόνου και τη γεωργία.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κινεζικής κυβέρνησης για το κλίμα Σιε Ζενούα δήλωσε ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι της COP26 θεωρούν πιθανή την επίτευξη ενός εκ των βασικών στόχων της διάσκεψης, δηλαδή τη δέσμευση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο από τις αναπτυγμένες χώρες για πράσινες δράσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις