Εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι διαβουλεύσεις ιεραρχών με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο στη μετά Χρυσόστομο Β᾽ εποχή. Οι κινήσεις είναι διακριτικές από πλευράς αρκετών μελών της Ιεραρχίας, τα οποία επί του παρόντος δεν εγείρουν ανοικτά θέμα δρομολόγησης των διαδικασιών για την διαδοχή του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου για λόγους υγείας, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν κρύβουν ότι το θέμα της επόμενης μέρας τους απασχολεί και μάλιστα έντονα.
Παρασκηνιακές διεργασίες που έλαβαν χώραν πριν από μερικούς μήνες, ήρθαν σε γνώση του Μακαριοτάτου, ο οποίος μάλιστα σε έντονο ύφος κατάγγειλε δημοσίως ότι ορισμένα μέλη της Ιεραρχίας ερωτούν για την κατάσταση της υγείας του με μοναδικό κίνητρο το θέμα της διαδοχής.
Το τελευταίο διάστημα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει tothemaonline, ο Αρχιεπίσκοπος έγινε δέκτης παροτρύνσεων όπως δρομολογήσει ο ίδιος το θέμα της διαδοχής, ώστε η αλλαγή σελίδας να γίνει ομαλά και χωρίς εντάσεις. Δηλαδή να αποσυρθεί από τα καθήκοντά του ώστε να ανοίξει ο δρόμος την ανάδειξη του διαδόχου του.
Πάφου και Λεμεσού
Οι πληροφορίες φέρουν τους συνοδικούς να έχουν συσπειρωθεί γύρω από δύο δυνητικούς υποψηφίους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, τους Μητροπολίτες Πάφου και Λεμεσού, των οποίων η ανέλιξη στο κορυφαίο εκκλησιαστικό αξίωμα θεωρείται ως φυσιολογική εξέλιξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλο ή άλλους ιεράρχες. Κλειδί στην όλη ιστορία θα αποτελέσει στάση που θα τηρήσει ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρος, ο οποίος είχε διεκδικήσει τον Μητροπολιτικό θρόνο στις εκκλησιαστικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2006.
Οι πληροφορίες τον φέρουν να μην ενδιαφέρεται για εκλογή και ότι βρίσκεται στο πλευρό του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ο οποίος επίσης υπήρξε υποψήφιος για εκλογή το 2006. Ο Μητροπολίτης Πάφου, θεωρείται ο εξ απορρήτων του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης η στάση που θα τηρήσει και ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος.
Στις εκλογές του 2006 οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Κύκκου εξέλεξαν τους περισσότερους αντιπροσώπους. Ωστόσο Αρχιεπίσκοπος εξελέγη ο Πάφου Χρυσόστομος μετά από συνεργασία με τον Κύκκου Νικηφόρο. Όπως έγινε γνωστό τότε, η εκλογή έγινε στη βάση συμφωνίας των δύο πλευρών, η οποία προέβλεπε την αποχώρηση του Χρυσοστόμου μετά από μερικά χρόνια και την εκχώρηση του θρόνου στον Κύκκου, κάτι το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος αρνείται.
Το Ουκρανικό
Η τελευταία κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας ήταν πριν από ένα χρόνο όταν ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου, Επιφάνιο, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό το Αυτοκέφαλο της ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, παρά την αντίδραση της ισχυρής Ρωσικής Εκκλησίας. Η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου τέθηκε ενώπιον της Συνόδου η οποία την επικύρωσε με 10 ψήφους υπέρ και 7 κατά.
Με την απόφαση της πλειοψηφίας διαφώνησαν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Κύκκου, Ταμασού, και οι Επίσκοποι Αμαθούντος, Λήδρας και Νεαπόλεως. Υπέρ της ενέργειας του Αρχιεπισκόπου ψήφισαν ο ίδιος, οι Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου, Κυρηνείας, Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Τριμυθούντος και οι Επίσκοποι Καρπασίας, Αρσινόης, Χύτρων και Μεσαορίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις