Παρατείνεται σε βάθος χρόνου το διαπραγματευτικό κενό στο Κυπριακό αφού οι εξελίξεις δεν προϊδεάζουν για οποιαδήποτε ουσιαστική πρωτοβουλία ικανή για να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο. Η ρητορική και οι ενέργειες της Τουρκίας κάθε άλλο παρά δείχνουν πρόθεση για διάλογο προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού με την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Τα δεδομένα από το μέτωπο των Ηνωμένων Εθνών για το διορισμό απεσταλμένου παραμένουν αναλλοίωτα παρόλον ότι σύντομα θα πρέπει να αναμένονται νεότερα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης.
Αγνωστες παραμένουν οι οριστικές αποφάσεις του γενικού γραμματέα για τους όρους εντολής του νέου απεσταλμένου, κατά πόσον δηλαδή θα είναι ειδικός απεσταλμένους με διευρυμένες εξουσίες ώστε να μπορεί να δρομολογήσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να είναι υπόλογος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ή θα είναι προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα, με περιορισμένες αρμοδιότητες, ώστε να μην δεσμεύεται από το πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο.
H ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι ο γενικός γραμματέας θα πρέπει να υλοποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την πρόσφατη άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης και να διορίσει ειδικό απεσταλμένο, κάτι το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά αρνείται ότι αποδέχθηκε και υποστηρίζει το διορισμό προσωπικού απεσταλμένου.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όροι εντολής του απεσταλμένου θα πρέπει να είναι σαφείς και ότι σε καμιά περίπτωση αφετηρία των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να είναι άλλη από το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Η τουρκική πλευρά βρίσκεται κυριολεκτικά στο άλλο άκρο και υποστηρίζει ότι η προοπτική της ομοσπονδίας δεν υφίσταται ως επιλογή και ότι αφετηρία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι τα δύο κράτη.
Στήνουν κάλπες
Το Κυπριακό έπαυσε να απασχολεί την πολιτική συζήτηση στα κατεχόμενα, τα οποία ταλανίζονται από την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά την προβολή των ροζ βίντεο, με πρωταγωνιστή τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ, επικεφαλής του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP).
Το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο 30 και 31 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί, θα λάβει από τον «πρόεδρο» Ερσίν Τατάρ, την «εντολή» για σχηματισμό νέας «κυβέρνησης». Ο Σανέρ δεν ξεκαθάρισε τελικώς εάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του Κόμματος ή όχι.
Η πολιτική κρίση οδηγεί σε πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στα κατεχόμενα, οι οποίες σύμφωνα με τον Τατάρ θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο, κατά πάσα πιθανότητα στις 9 Ιανουαρίου 2022. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ακόμη και μετά τον διορισμό απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δεν θα πρέπει να αναμένονται οποιεσδήποτε ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό.
Στα κατεχόμενα, τη διαπραγματευτική αρμοδιότητα έχει ο εκάστοτε επικεφαλής της Τκ κοινότητας δηλαδή ο λεγόμενος «πρόεδρος» του ψευδοκράτους, αλλά πάντοτε, ενημερώνει την ούτω καλούμενη «Βουλή» για την πορεία των εξελίξεων και ενίοτε υπάχει συνδιαμόρφωση των αποφάσεων, ως προς τους χειρισμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις