Η Κύπρος από παράδειγμα προς αποφυγή έχει καταστεί παράδειγμα προς μίμηση, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και την Τελωνειακή Ένωση, Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.
Ο κ. Μοσκοβισί συνέστησε τη συνέχιση της πορείας μεταρρυθμίσεων, υποδεικνύοντας πως η Κύπρος δεν θα πρέπει να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, καθώς απομένουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και διότι το πρόγραμμα κατά κάποιο τρόπο αποτελεί την προστασία της κυπριακής οικονομίας. Σημείωσε ακόμη πως η δημιουργία μιας κακής τράπεζας από μόνη της δεν μείωνε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), καθώς τα δάνεια αυτά θα μεταφέρονταν από ένα τραπεζικό ίδρυμα σε ένα άλλο, ενώ η ανάγκη για αναδιάρθρωσή παραμένει η ίδια.
«Θα έλεγα ότι η Κύπρος έχει παρουσιάσει αξιοθαύμαστη πρόοδο από την έναρξη του προγράμματος. Ήμουν εκεί το 2013 όταν χρειάστηκε να λάβουμε δραματικές αποφάσεις. Πιστεύω ότι η Κύπρος έχει καταστεί παράδειγμα προς μίμηση παρά παράδειγμα προς αποφυγήν και φυσικά αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρισκόταν το 2013», δήλωσε στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μοσκοβισί.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε πως το τραπεζικό σύστημα από το χείλος της καταστροφής τώρα έχει σταθεροποιηθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί, οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν αρθεί, τα δημόσια οικονομικά είναι στο σωστό δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο έτος, εξελίξεις που επέτρεψαν στην Κύπρο να εξέλθει στις διεθνείς αγορές.
«Συνεπώς η πρώτη παρατήρησή μου είναι ότι η Κύπρος κατέγραψε ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα», είπε προσθέτοντας ωστόσο πως «η Κύπρος πρέπει να παραμένει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για τους υπόλοιπους δέκα μήνες, αλλά και την επόμενη περίοδο (μετά το πέρας του προγράμματος)».
Ο κ. Μοσκοβισί έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στην μείωση των ΜΕΔ.
«Η αντιμετώπιση των ΜΕΔ είναι κρίσιμη για να επιτρέψει στις τράπεζες να δανειοδοτήσουν την οικονομία και πρέπει να έχουμε τους κανόνες για τους δανειολήπτες και τις τράπεζες να καθίσουν στο τραπέζι και να πετύχουν συμφωνίες αναδιάρθρωσης», είπε.
Όχι σε πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο
Ερωτηθείς αν η Κύπρος θα μπορούσε να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι το πρόγραμμα συνεχίζει να παράγει αποτελέσματα.
«Θα προτιμούσα να επενδύσετε σε αυτά τα αποτελέσματα και να κάνετε περαιτέρω πρόοδο, διότι σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», είπε, προσθέτοντας πως «κατά κάποιο τρόπο, το πρόγραμμα για την ώρα συνιστά προστασία για την Κύπρο».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η Κύπρος δεν θα χρειαστεί όλο το πακέτο του οικονομικού προγράμματος λόγω των «εντυπωσιακών δημοσιονομικών επιδόσεων», αλλά και του γεγονότος ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ολόκληρο το ποσό που είχε δεσμευτεί για ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα, πλην του €1,5 δισ που χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού. Όπως είπε, το πρόγραμμα περιλάμβανε ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας, λόγω των καλών επιδόσεων παραμένει άθικτο.
«Πλέον εκτιμάμε ότι οι δανειακές ανάγκες είναι χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες στην αρχή του προγράμματος», είπε.
Η κακή τράπεζα δεν θα μειώσει τα ΜΕΔ
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια κακή τράπεζα ως όχημα για μείωση των ΜΕΔ, ο κ. Μοσκοβισί υπέδειξε ότι «μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMC), είτε δημόσια είτε ιδιωτική, δεν μειώνει τα ΜΕΔ σε ένα τραπεζικό σύστημα, αλλά απλά τα μεταφέρει από ένα τραπεζικό ίδρυμα σε άλλο, εντός του ιδίου συστήματος».
«Ακόμη και με την ύπαρξη μιας AMC τα δάνεια αυτά θα πρέπει αναδιαρθρωθούν αν τα βιβλία των τραπεζών θα καθαρίσουν και είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που πολιτικές όπως οι εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας αποτελούσαν σημαντική προτεραιότητα του προγράμματος», είπε, υπενθυμίζοντας εξάλλου πως οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άλλα εμπόδια όπως την διασφάλιση ενός νομικού πλαισίου για την πώληση δανείων.
Ερωτηθείς αν η λύση του κουρέματος θα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι για μελλοντική εφαρμογή, ο Γάλλος Επίτροπος είπε ότι το κούρεμα εφαρμόστηκε σαν απάντηση σε μια μοναδική κατάσταση που αφορούσε την Κύπρο, προσθέτοντας πως πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει την τραπεζική ένωση, η οποία προνοεί ενιαία τραπεζική εποπτεία αλλά και κοινούς κανόνες για αντιμετώπιση προβληματικών τραπεζών.
«Θεωρώ ότι οι κανόνες αυτοί θεσπίστηκαν για εξαιρετικές συνθήκες και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν αλλού, διότι πρέπει να αποφύγουμε τέτοιες περιπτώσεις», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι οι καταθέσεις κάτω των €100.000 προστατεύονται υπό οιεσδήποτε συνθήκες.
Σε ερώτηση κατά πόσο το μαξιλάρι του προγράμματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε ενθαρρυντική την επανέναρξη των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Εκφράζοντας την ελπίδα για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στη μακροχρόνια διαίρεση του νησιού, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η Κομισιόν «είναι έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση».
Ωστόσο, σημείωσε πως το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού είναι δύο διαφορετικά ζητήματα.
«Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας να διορθώσει και να επαναϊσοσσοροπήσει την οικονομία της και ο οικονομικός φάκελος του προγράμματος χρησιμοποιείται για την υποστηρίξει την διόρθωση και την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι για άλλους σκοπούς. Η προτεραιότητα είναι να βρεθεί και δοθεί πολιτική και απ` κει και πέρα είμαστε εδώ και θα δούμε τι ανάγκες θα προκύψουν σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές.
Τρεις πυλώνες για την ανάπτυξη στην Ευρώπη
Για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης και της ΕΕ γενικότερα, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η ανάπτυξη επιταχύνεται, καθώς η Κομισιόν και η ΕΚΤ εργάζονται για διόρθωση των προβλημάτων που έσπρωξαν την ευρωπαϊκή οικονομία σε στασιμότητα από το 2008.
Όπως είπε χάριν σε νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα, η ανάπτυξη στην Ευρώπη αυξάνει ταχύτητα, ενώ ο πληθωρισμός επέστρεψε σε θετικό έδαφος λόγω και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Επισημαίνοντας πως η ανάκαμψη της ΕΕ οφείλεται και σε κυκλικούς λόγους όπως η μείωση του κόστους της ενέργειας και η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως είναι καθήκον όλων αλλά και του ιδίου να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη δεν θα οφείλεται σε κυκλικούς αλλά σε διαρθρωτικούς παράγοντες.
«Όταν τα πράγματα πάνε καλύτερα, δεν είναι ώρα για χαλάρωση των προσπαθειών, αλλά το αντίθετο είναι ώρα για περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις διότι εξ ορισμού ένας κύκλος έχει τα πάνω και τα κάτω του», είπε, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν διαθέτει μια στρατηγική τριών πυλώνων που περιλαμβάνουν την δημοσιονομική εξυγίανση με κάποια ευελιξία, την προσέλκυση επενδύσεων και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Η Επιτροπή αυτή είναι Επιτροπή για την ανάκαμψη και θέσαμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ως πρώτιστη προτεραιότητα. Αλλά θεωρούμε ότι το να είσαι σοβαρός επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δεν προτείνουμε και ούτε ηγούμαστε πολιτικών λιτότητας, κάθε άλλο, οι πολιτικές μας στοχεύουν στην ανάπτυξη, αλλά και η μείωση του χρέους είναι φιλική προς την ανάπτυξη», τόνισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις