ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο COVID-19: Τι έδειξε έρευνα για όσους έχουν καρκίνους αίματος

Εμβόλιο COVID-19: Τι έδειξε έρευνα για όσους έχουν καρκίνους αίματος

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με καρκίνους αίματος, οι οποίοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, έχουν μικρή ανοσιακή προστασία έναντι της COVID-19, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) και του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη μελέτη SOAP-2 και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας του καρκίνου «Cancer Cell«, μελέτησαν 159 άτομα, από τους οποίους οι 72 με συμπαγείς όγκους, οι 56 με καρκίνους του αίματος και οι 31 χωρίς κανένα καρκίνο (ομάδα ελέγχου). Όλοι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech.

Διαπιστώθηκε ότι μετά τον πλήρη εμβολιασμό το 57% των ασθενών με καρκίνους του αίματος είχαν ανεπαρκή ανοσιακή απόκριση στον κορονοϊό.
Μόνο το 36% είχαν αναπτύξει αντισώματα και κυτταρική ανοσία (Τ-λεμφοκύτταρα), έναντι ποσοστού 78% στους καρκινοπαθείς με συμπαγείς όγκου και 88% στους υγιείς της ομάδας ελέγχου.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τον αυξημένο κίνδυνο για COVID-19 ακόμη και των πλήρως εμβολιασμένων με καρκίνους του αίματος και την ανάγκη να κάνουν τρίτη ενισχυτική δόση. Από την άλλη, οι ασθενείς με συμπαγείς όγκους, όπως μαστού, δέρματος ή ουρολογικούς, ενώ έχουν μικρή ανοσιακή απόκριση μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (μόνο το 38%), η προστατευτική ανοσία βελτιώνεται αισθητά μετά τη δεύτερη δόση.

Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης στους υγιείς ανθρώπους μπορεί να βελτιώσει την ανοσιακή απόκριση του οργανισμού τους απέναντι στον κορονοϊό, η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει στους καρκινοπαθείς, οι οποίοι δεν πρέπει να καθυστερούν τη δεύτερη δόση.
Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης την ανάγκη οι ευάλωτες ομάδες όπως οι καρκινοπαθείς να φοράνε μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις ιδίως σε πολυσύχναστα μέρη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης συνίσταται ο εμβολιασμός των παιδιών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με καρκίνους του αίματος.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Άντριαν Χεϊντέι, δήλωσε ότι «τα εμβόλια κατά του ιού SARS-CoV-2 αποτελούν αξιοσημείωτη επιτυχία, αλλά όχι για όλους. Καθώς τόσο πολλοί ασθενείς με καρκίνο συνεχίζουν την καθημερινή ρουτίνα τους παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτοι, η κοινωνία πρέπει να συνεχίσει να φοράει μάσκες και να τηρεί τις δέουσες αποστάσεις, ενώ οι επιστήμονες πρέπει να βρουν τρόπους για να κάνουν τα εμβόλια COVID-19 πιο αποτελεσματικά για τους καρκινοπαθείς».

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top