Η πράσινη μετάβαση θα έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό κόστος και θα πλήξει και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί όσον αφορά τον σχεδιασμό αυτών των πολιτικών, ούτως ώστε να μην δημιουργήσουν τις στρεβλώσεις τις οποίες δεν θέλουμε ή να πλήξουν με μη δίκαιο τρόπο κάποιες συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ή την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής αλλά και ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο κ. Πετρίδης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια του 12ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, είπε ότι στην μετά την πανδημία εποχή «σίγουρα είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες και η άποψή μου είναι ότι η διαχείριση της οικονομικής πολιτικής μετά την πανδημία θα είναι αρκετά διαφορετική από την προ-πανδημία εποχή, με απίστευτες προκλήσεις, τόσο για την Κύπρο αλλά και για το ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι».
«Βιώνουμε κάτι, το οποίο δεν είχε προβλεφθεί, μια κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε κάποιους τομείς της οικονομίας, και για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια βιώνουμε κάποιες πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε.
Η κύρια εκτίμηση είναι ότι θα είναι κάπως παροδικές, ότι οφείλονται περισσότερο στην προσφορά προϊόντων, ότι έχει διακοπεί και δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε κάποιους τομείς της οικονομίας, στην διακοπή ή μείωση της παροχής του φυσικού αερίου, αλλά και στις καιρικές συνθήκες οι οποίες δημιούργησαν αύξηση σε κάποια προϊόντα, είπε.
«Η δική μου άποψη, δεν θέλω να είμαι αιρετικός, αλλά είναι ότι δεν είμαι τόσο αισιόδοξος», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η πληθωριστική αυτή τάση οφείλεται και σε κάποιο άλλο λόγο.
Σύμφωνα με τον ίδιο και κατά τη διάρκεια της COVID-19 έγιναν απίστευτα μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις και η απάντηση της ίδιας της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ είναι ακόμα μεγαλύτερες κρατικές παρεμβάσεις. Προς αυτό αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το οποίο θα ρίξει ακόμα 700 δισ. στην αγορά, προσθέτοντας ότι «σίγουρα αυτό δεν θα είναι χωρίς προεκτάσεις όσον αφορά την αγορά των πρώτων υλών, την αγορά του σιδήρου, την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων».
Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε σε μια μεγάλη πρόκληση, σημειώνοντας ότι «η οικονομική πολιτική αλλάζει με το Green Deal». Αναγνώρισε ότι «είναι η απάντηση, οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα διαφορετικό πλανήτη πιο φιλικό προς το περιβάλλον», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θα είναι εύκολη η πράσινη μετάβαση».
«Η πράσινη μετάβαση θα έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό κόστος. Η πράσινη μετάβαση θα πλήξει και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η πράσινη φορολογία θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των καυσίμων», είπε. Είναι γι' αυτό, πρόσθεσε, που διατίθενται κονδύλια από πλευράς ΕΕ και εθνικών πόρων ούτως ώστε να βρεθούν εκείνα τα αντισταθμιστικά μέτρα.
Αλλά σίγουρα, είπε, «ειδικά για χώρες οι οποίες βασίζονται είτε στο φυσικό αέριο είτε στα ορυκτά καύσιμα, αυτή η μετάβαση δεν θα είναι καθόλου εύκολη».
Μέχρι το 2030 πρέπει να μειωθούν οι ρύποι κατά 55%, μέχρι το 2050 πρέπει να υπάρχει η ενεργειακή ουδετερότητα, ανέφερε. Αυτά, σημείωσε, «είναι εύκολα να τα λέμε ως διακηρύξεις αλλά οι πολιτικές δεν θα είναι εύκολες και θα έχουν και κόστος». Άρα, τόνισε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί όσον αφορά τον σχεδιασμό αυτών των πολιτικών, ούτως ώστε να μην δημιουργήσουν τις στρεβλώσεις τις οποίες δεν θέλουμε ή να πλήξουν με μη δίκαιο τρόπο κάποιες συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ή την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής αλλά και ευρωπαϊκής οικονομίας».
«Θα υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις», ανέφερε, «θα υπάρχουν προκλήσεις και στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής κατά τη δική μου άποψη». Δεν είναι μέσα στους σχεδιασμούς η αύξηση των επιτοκίων αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε στο επόμενο διάστημα και θα είναι μια πρόκληση για όλους, είπε και αναφέρθηκε στην ευχέρεια δανεισμού. Επισήμανε ωστόσο ότι η ευχέρεια δανεισμού δεν είναι πάντα ο σωστότερος τόπος για να έχεις μια βιώσιμη οικονομία.
Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί, είπε ο κ. Πετρίδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προστατευτεί η βιωσιμότητα της οικονομίας και να μην αφήσουμε την κρίση της COVΙD να μετατραπεί σε κρίση χρέους.
Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε επίσης για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το 2022 κατά 5,5% και σε παρόμοια επίπεδα το 2023 και το 2024 αν όλα πάνε καλά, τονίζοντας ότι «την βιωσιμότητα την φέρνουν οι μακροπρόθεσμες πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις».
Έκανε επίσης λόγο για το όραμα της Κυβέρνησης να μετατρέψει την Κύπρο σε κέντρο προσέλκυσης επιχειρήσεων στον τομέα υψηλής τεχνολογίας.
Απαντώντας σε ερώτηση εξέφρασε την άποψη ότι σίγουρα θα αποκατασταθούν οι αλυσίδες παραγωγής, προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις