Την επανέναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχεδόν δύο χρόνια μετά την αναστολή της διαδικασίας τον Φεβρουάριο του 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η ανακοίνωση της Κομισιόν αποτελεί συνέχεια της αναφοράς της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο, με την οποία είχε δεσμευθεί να επιδιώξει την επίτευξη συναίνεσης για το μέλλον τις οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.
Η επανεκκίνηση της συζήτησης θα βασιστεί τόσο στην άποψη της Επιτροπής για την αποτελεσματικότητα του οικονομικού πλαισίου εποπτείας που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 όσο και στα διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση COVID-19 και περιγράφονται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Η Επιτροπή καλεί όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς να συμμετάσχουν σε αυτό το δημόσιο διάλογο ώστε να επιτευχθεί συναίνεση για το μέλλον του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. Όπως σημειώνεται, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει ένα πλαίσιο που να μπορεί να στηρίξει πλήρως τις προσπάθειες των κρατών μελών να διορθώσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Σε δήλωσή του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε στο ότι η Ευρώπη «πλέει τώρα σε πιο ήρεμα νερά μετά την αναταραχή της πανδημίας», αλλά πως η κρίση έχει αναδείξει τις προκλήσεις των υψηλών ελλειμμάτων και χρεών, των αποκλίσεων και ανισοτήτων και των αναγκών για επενδύσεις.
«Χρειαζόμαστε κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης που να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις κατά μέτωπο. Έτσι, σήμερα, εγκαινιάζουμε μια δημόσια συζήτηση. Θέλουμε να ακούσουμε απόψεις και ιδέες και να οικοδομήσουμε συναίνεση και την ανάληψη ευθύνης για την αποτελεσματική οικονομική εποπτεία», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ανάκαμψη των οικονομιών της ΕΕ, και πρόσθεσε ότι τώρα «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η μελλοντική μας ανάπτυξη θα είναι τόσο βιώσιμη όσο και βιώσιμη».
Αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για επενδύσεις λόγω της κλιματικής κρίσης, τη στιγμή που η δημοσιονομική στήριξη που δόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα χρέους. «Οι προκλήσεις αυτές καθιστούν ακόμη πιο ουσιαστική την ανάγκη ύπαρξης ενός διαφανούς και αποτελεσματικού δημοσιονομικού πλαισίου» υπογράμμισε.
Η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις απόψεις που θα εκφραστούν κατά τη διάρκεια αυτής της δημόσιας συζήτησης ως το τέλος του 2021 και στη συνέχεια θα καταλήξει σε προτάσεις, σε πρώτη φάση το πρώτο τρίμηνο του 2022. Στη συνέχεια, θα υπάρξει συζήτηση προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές.
Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν σε επίπεδο τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων και ακολούθως θα συνεχιστούν σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αλλά και της ευρωζώνης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους ηγέτες κρατών μελών σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις