Το μήνυμα του 2ου διεθνούς συνεδρίου για την κλιματική κρίση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής (AMMA) ήταν σαφές και αυτό αφορά τη συνεργασία των χωρών σε τρία μεγάλα θέματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Jeffrey Sachs, από τους κύριους ομιλητές, o οποίος ηγείται του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Columbia στις ΗΠΑ.
Ο Καθηγητής μίλησε στο ΚΥΠΕ στο περιθώριο του 2ου συνεδρίου, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κύπρου και η κυπριακή Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κυπριακής πρωτοβουλίας για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην περιοχή της ΑΜΜΑ.
Ο Καθηγητής Sachs είπε ότι η συνεργασία είναι επιβαλλόμενη στα τρία αυτά μεγάλα θέματα.
«Το πρώτο είναι ένα νέο ενεργειακό σύστημα, που πρέπει να βασίζεται σε πηγές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, κυρίως ηλιακή ενέργεια και αιολική ενέργεια. Το δεύτερο είναι η κλιματική προσαρμογή, το πιο σημαντικό για την προστασία της περιοχής από τις πιέσεις στα θέματα νερού στη γεωργία και τις αστικές περιοχές. Το τρίτο είναι η οικονομική ανταγωνιστικότητα σε μια νέα πράσινη και ψηφιακή παγκόσμια οικονομία», εξήγησε ο Καθηγητής.
Πρόσθεσε πως η ανταγωνιστικότητα απαιτεί εκπαίδευση που να είναι προσανατολισμένη στην καινοτομία και τις περιφερειακές και παγκόσμιες αγορές. Σημείωσε πως είναι τώρα δουλειά των κυβερνήσεων της περιοχής να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν αυτές τις στρατηγικές και αναφέρθηκε στο επόμενο μεγάλο βήμα, που είναι η υπουργική συνάντηση των χωρών της περιοχής που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2022.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ιδιαιτερότητες των χωρών της περιοχής και κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι δυσκολεύει τη διαμόρφωση κοινών στρατηγικών, ο Καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι η ποικιλομορφία της περιοχής μπορεί να είναι μια δύναμη, καθώς διαφορετικές χώρες προσθέτουν διαφορετικά κομμάτια στην εξεύρεση περιφερειακής λύσης.
«Επίσης, δεδομένου ότι η περιοχή έχει διαφορετικές μορφές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, είναι λογικό να συνδέσουμε την περιοχή με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και ενεργειακό σύστημα. Να συνδέσουμε την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βόρεια Αφρική σε ένα διευρυνόμενο πράσινο ενεργειακό σύστημα», ανέφερε.
Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διάφορες συγκρούσεις και διαιρέσεις στην περιοχή, που θα δημιουργήσουν εμπόδια, ωστόσο τόνισε πως η αειφόρος ανάπτυξη προσφέρει έναν κοινό στόχο που μπορεί να επιτρέψει στις χώρες να κοιτάξουν πέρα από τις παραδοσιακές διαιρέσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία, ειρήνη και ευημερία.
Ρωτήσαμε τον Καθηγητή για το πόσο τρομακτική είναι η ιδέα μια νέας πανδημίας στο μέλλον παρόμοιας με τον COVID και πόσο αυτές οι πανδημίες συσχετίζονται με θέματα περιβάλλοντος.
«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι πιθανότατα θα εμφανιστούν περισσότερες ασθένειες στο δρόμο μας. Είχαμε ήδη αρκετές τέτοιες επιδημίες στον 21ο αιώνα: SARS, H1N1, MERS, Nipah, Covid-19 και άλλες. Αυτές οι αναδυόμενες ασθένειες υποκινούνται, τουλάχιστον εν μέρει, από την κλιματική αλλαγή και τις ανθρώπινες καταπατήσεις στη φύση. Ο κόσμος δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος για την Covid-19, και η ανταπόκριση ήταν φτωχή από πολλές απόψεις, με πάρα πολλές ζωές να έχουν χαθεί και πολύ λίγο συστηματικό έλεγχο και δικαιοσύνη στην πρόσβαση σε εμβόλια και άλλες ανάγκες», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.
Είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή προεδρεύει μιας επιτροπής για το ιατρικό περιοδικό Lancet και αυτή η επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στα μέσα του 2022 για τον καλύτερο τρόπο μείωσης των κινδύνων μελλοντικών αναδυόμενων ασθενειών μέσω βελτιωμένων συστημάτων παγκόσμιας συνεργασίας και βελτιωμένων μέτρων επιτήρησης και ετοιμότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις