Νέα δεδομένα τίθενται από σήμερα (18/10) σε εφαρμογή όσο αφορά την εξασφάλιση safepass.
Η «περίοδος χάριτος» σε όσους ήθελαν να λάβουν μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου τελείωσε αφού σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού συμβουλίου μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να εκδίδουν safepass.
Παράλληλα, όσα άτομα δεν επιθυμούν να προχωρήσουν στη λήψη της 2ης δόσης, από σήμερα, για σκοπούς SafePass, θα πρέπει να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ 72 ωρών.
Με το νέο αυτό μέτρο, όσα άτομα δεν ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό τους σχήμα μετά την πάροδο των ημερών που απαιτούνται μεταξύ της 1ης και της 2 ης δόσης, θα πρέπει να διενεργούν εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου πληρώνοντας σε ιδιωτικά φαρμακεία ή κλινικά εργαστήρια.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις κινητές μονάδες rapid test του Υπουργείου Υγείας θα εξυπηρετούνται μόνο οι πιο κάτω κατηγορίες πολιτών:
Τα ανήλικα πρόσωπα μέχρι 17 ετών. Τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών, τα οποία δεν έχουν τη συγκατάθεση των γονέων/νόμιμων κηδεμόνων τους για εμβολιασμό, δύνανται να διενεργούν δωρεάν rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.
Τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, τα οποία δεν μπορούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό με τεκμηρίωση με ιατρικό πιστοποιητικό, και αφού το αίτημά τους εξεταστεί από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας και δοθεί σχετική έγκριση, η οποία πρέπει να παρουσιάζεται στη μονάδα δειγματοληψίας. Στην εν λόγω κατηγορία εμπίπτουν και οι εγκυμονούσες, νοουμένου ότι έχουν εξασφαλίσει έγκριση από την ad hoc επιτροπή του ΠΙΣ.
Τα άτομα που εμβολιάζονται με την 1η δόση του εμβολίου, μόνο για την περίοδο που απαιτείται μεταξύ της 1ης και της 2ης δόσης του εμβολίου. Για σκοπούς επαλήθευσης θα πρέπει να παρουσιάζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.
Τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Νοείται ότι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.
Τα άτομα που κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 εντός των τελευταίων 180 ημερών, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Νοείται ότι θα πρέπει απαραίτητα να παρουσιάζεται το πιστοποιητικό ανάρρωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις