ΥΓΕΙΑ

Αντιγήρανση: Το μυστικό της νεότητας βρίσκεται στο έντερό μας

Αντιγήρανση: Το μυστικό της νεότητας βρίσκεται στο έντερό μας

Η προχωρημένη ηλικία φαίνεται πως αλλάζει τη δομή του μικροβιώματος στο λεπτό έντερο. Στο μέλλον, είναι πιθανό οι επιστήμονες να μπορούν να τροποποιήσουν αυτό το βακτηριακό περιβάλλον για να ενισχύσουν τη μακροζωία, υποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.

Το εντερικό μικροβίωμα αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς και το γενετικό τους υλικό. Η ποικιλία αυτών των οργανισμών θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας.

Με τη φυσιολογική γήρανση, τα βακτήρια στο λεπτό έντερο μετατρέπονται από μικρόβια που προτιμούν το οξυγόνο (αερόβια) σε μορφές που μπορούν να επιβιώσουν και με λιγότερο (αναερόβια). Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, όσο ο χρόνος περνά, παρατηρείται αύξηση των κολοβακτηριδίων σε σχέση με άλλους οργανισμούς.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις μικροβιακές αλλαγές που συμβαίνουν στο λεπτό έντερο με την πάροδο της ηλικίας, τη χρήση φαρμάκων και διάφορες παθήσεις σε ανθρώπους άνω των 18 ετών. Προηγουμένως, είχαν χαρτογραφήσει το μικροβίωμα ολόκληρου του γαστρεντερικού συστήματος και σημείωσαν σημαντικές διαφορές στην πεπτική οδό. Όταν, μάλιστα, συνέκριναν τους βακτηριακούς πληθυσμούς στο λεπτό έντερο βάσει μόνο της ηλικίας, τα γηραιότερα άτομα της μελέτης είχαν πολύ πιο σημαντική αλλαγή από αερόβια σε αναερόβια βακτήρια και μεγαλύτερη αναλογία κολοβακτηριδίων συγκριτικά με τους νεότερους συμμετέχοντες.

Ο αριθμός των φαρμάκων που έχει πάρει ένας άνθρωπος και οι ασθένειες που έχει περάσει σχετίστηκαν με άλλες αλλαγές στην βακτηριακή ποικιλία του λεπτού εντέρου. «Ορισμένοι μικροβιακοί πληθυσμοί επηρεάζονται περισσότερο από τα φάρμακα, ενώ άλλοι επηρεάζονται πιο πολύ από ορισμένες ασθένειες. Έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένα μικρόβια που φαίνεται πως επηρεάζονται μόνο από την χρονολογική ηλικία του ατόμου», εξηγεί η Δρ. Ruchi Mathur, ενδοκρινολόγος και Διευθύντρια του Διαβητικού Κέντρου του Νοσοκομείου Mount Sinai.

Αν οι μελλοντικές μελέτες επικυρώσουν αυτά τα ευρήματα, οι θεραπείες που θα στοχεύουν στις βακτηριακές αλλαγές που συνδέονται μόνο με την ηλικία μπορεί να συμβάλουν στην παράταση της ζωής. «Αν μπορέσουμε να τροποποιήσουμε οργανισμούς που αυξάνονται με την ηλικία, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε συγκεκριμένους στόχους για να τους χειριστούμε και να δούμε αν μπορούμε να προκαλέσουμε αλλαγές στη μακροζωία», σημειώνει η Δρ. Mathur.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται περισσότερες μελέτες πριν οι επιστήμονες καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει τη μακροζωία καθώς η παρούσα μελέτη ήταν παρατηρητική. Τα αποτελέσματά της, πάντως, ξεκινούν έναν διάλογο που κάποια μέρα μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές και θεραπείες αντιγήρανσης μέσω της τροποποίησης του μικροβιώματος.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top