Με την εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης αναμένεται να βελτιώσουμε το επίπεδο οδικής ασφάλειας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα όπου παρατηρείται η πλειοψηφία των οδικών συγκρούσεων, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.
Είπε ότι την περίοδο που λειτούργησε αντίστοιχο σύστημα φωτοεπισήμανσης σε 12 σημεία στην Κύπρο, οι οδικές συγκρούσεις μειώθηκαν κατά 53,57%.
Ο Υπουργός επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Επεξεργασίας Παραβάσεων του Συστήματος Φωτοεπισήμανσης όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο εργασιών και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τη λειτουργία του Συστήματος.
Στο συγκεκριμένο Κέντρο θα συλλέγονται οι παραβάσεις που θα εντοπίζει το σύστημα και υπό την εποπτεία της Αστυνομίας θα διεξάγονται οι περαιτέρω διαδικασίες μέχρι και την έκδοση των ειδοποιήσεων που θα αποστέλλονται στους παραβάτες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η σύμβαση που έχει υπογραφεί αφορά τη Μελέτη, Εγκατάσταση, Λειτουργία και Συντήρηση του Συστήματος Φωτοεπισήμανσης και περιλαμβάνει ενενήντα (90) σταθερές κάμερες σε τριάντα (30) τοποθεσίες παγκύπρια για την κάλυψη μελανών σημείων του οδικού δικτύου.
Επίσης περιλαμβάνονται και είκοσι (20) κινητές κάμερες για τον έλεγχο τροχαίων παραβάσεων ταχύτητας, για τις οποίες η Αστυνομία θα καθορίζει τη θέση και ώρες λειτουργίας σε καθημερινή βάση.
Οι κάμερες θα ανιχνεύουν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της γραμμής στάσης. Με την ανίχνευση και καταγραφή των πιο πάνω, θα μπορούν επιπρόσθετα να εντοπίζονται και τα ακόλουθα αυτόδηλα αδικήματα: χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μη χρήση της ζώνης ασφαλείας από οδηγούς οχημάτων και μη χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές.
Το έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις (3) φάσεις, ως ακολούθως: Πιλοτική φάση, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία τεσσάρων (4) κινητών καμερών και λειτουργία τεσσάρων (4) σταθερών καμερών. Στη συγκεκριμένη φάση συμπεριλαμβάνεται και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη λειτουργία του κέντρου επεξεργασίας παραβάσεων.
Πρώτη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία ακόμη δεκαέξι (16) κινητών μονάδων καμερών και ακόμα είκοσι (20) σταθερών.
Δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση των υπόλοιπων εξήντα έξι (66) σταθερών καμερών.
Όπως αναφέρεται, οι εργασίες εγκατάστασης του Συστήματος διεξάγονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Αναμένεται ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2021 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες που αφορούν την Πιλοτική Φάση και θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος για περίοδο μέχρι και τρεις (3) μήνες.
Οι εργασίες εγκατάστασης για την Πρώτη και Δεύτερη Φάση όπου θα παραδοθούν και θα εγκατασταθούν όλες οι κάμερες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη σύμβαση ο ανάδοχος θα συντηρεί και λειτουργεί το σύστημα κάτω από την εποπτεία της Αστυνομίας για πέντε (5) χρόνια.
Σημειώνεται ότι τις πρώτες τριάντα (30) ημέρες λειτουργίας του συστήματος δεν θα εκδίδονται εξώδικα αλλά θα αποστέλλονται στους παραβάτες προειδοποιητικές επιστολές.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι ακόμη μία εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας υλοποιήθηκε και δήλωσε ευχαριστημένος από την πορεία των εργασιών επισημαίνοντας ότι «ο κύριος στόχος του έργου είναι η πρόληψη και μείωση των θανάτων και των τραυματισμών που προκαλούνται από τροχαίες συγκρούσεις».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις