Συνεπώς, συνέχισε, θα πρέπει το θέμα της ασφάλειας που συναρτάται άρρηκτα με το καθεστώς εγγυήσεων να μην αφεθεί για συζήτηση στο τέλος όπως η Τουρκία απαιτεί αλλά να συζητιέται ταυτόχρονα με τις άλλες θεμελιώδεις πτυχές του κυπριακού προβλήματος.
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο περιοδείας του στη πανήγυρη του κατακλυσμού στην Πάφο, ο κ. Ομήρου σημείωσε πως είναι η ώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνικής Κυπριακής πλευράς , για να δοθεί το μήνυμα ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι ένας βαθύτατος αναχρονισμός.
Πρόσθεσε επίσης, πως εγγυήσεις μετά το Β ‘ παγκόσμιο πόλεμο δεν ισχύουν για καμιά χώρα στο κόσμο αφού θεωρείται ένας αναχρονισμός ο οποίος μπήκε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Επεσήμανε ακόμη πως θα πρέπει να αποταθούμε, προς την Βρετανία δεδομένου ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλία με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά να διακηρύσσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε νέο σχήμα εγγυήσεων , ώστε να τοποθετηθεί και η Βρετανία ότι δεν επιθυμεί και ότι δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια ανανέωση των συνθηκών εγγυήσεως.
Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως σ’ αυτή τη περίπτωση η Τουρκία παραμένει μόνη και είναι αδιανόητο η Τουρκία μια μη ευρωπαϊκή χώρα να επιμένει ότι θα εγγυάται την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα , συνταγματική τάξη της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως θα μετεξελιχθεί μετά τη λύση, από μόνη της.
Αυτό είπε « θα είναι αδιανόητο» προσθέτοντας πως πρέπει να δώσουμε το μήνυμα με σταθερότητα ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα απολύτως επαρκές εγγυητικό πλαίσιο.
Επίσης συνέχισε, πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι οι εγγυήσεις υπήρξαν η κακοδαιμονία αλλά και η πηγή της δημιουργίας του Κυπριακού προβλήματος και συνεπώς οριστικά και αμετάκλητα αυτό το αναχρονιστικό καθεστώς να μπει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.