Έκκληση στον κόσμο να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους απευθύνει ο εκπαιδευτής οδικής ασφάλειας και νέας τεχνολογίας μηχανημάτων και αυτοκινήτων, Σωκράτης Νικολάου.
Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, αναφέρεται στα όσα οδηγούν τους Κύπριους σε ατυχήματα στους δρόμους καθώς και στη νοοτροπία που έχουν ως οδηγοί, η οποία αποτελεί καθοριστικό και πρωταρχικό παράγοντα στο θέμα αυτό.
Αφορμή για να προβεί σε δηλώσεις γύρω από το θέμα οδικής ασφάλειας ήταν ο φρικτός θάνατος της 32χρονης Έλενας Κυριακού, η οποία απανθρακώθηκε στο όχημα της μετά το τροχαίο δυστύχημα που είχε.
«Καθοριστικός παράγοντας στα αυξημένα τροχαία ατυχήματα που πραγματοποιούνται στη χώρα μας είναι η νοοτροπία που έχουμε ως Κυπραίοι οδηγοί», είπε ο κύριος Νικολάου.
Συνεχίζοντας, εξήγησε πως από το 2000 άλλαξαν πολλά πράγματα στις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται η ασφάλεια των αυτοκινήτων, κάτι που δεν πέρασε ακόμα στη νοοτροπία των Κύπριων.
«Τα αυτοκίνητα που έχουμε τώρα δεν είναι τα ίδια με αυτά του 1983 που ήταν κτισμένα σαν τανκς και σου πρόσφεραν τόση ασφάλεια», είπε συγκεκριμένα ο κύριος Νικολάου.
«Όλα τα αυτοκίνητα από το 2003 στην ΕΕ ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο ανεξαρτήτως τιμής ή μάρκας και ελέγχονται όσο αφορά την ασφάλεια από τα 31 Km/h μέχρι τα 64 Km/h μόνο», πρόσθεσε.
«Μετά τα 64 Km/h το αυτοκίνητο δεν σου προσφέρει ασφάλεια ό,τι αυτοκίνητο και να κρατάς»
«Ο κόσμος σκοτώνεται όταν οδηγεί πέραν των 80 km/h»
Όσο αφορά τη ζώνη ασφαλείας εξήγησε πως ανάλογα με τα κιλά μας αλλά και τα χιλιόμετρα στα οποία τρέχουμε, η ζώνη προσφέρει την ανάλογη προστασία. Άρα δεν προσφέρει σε όλους την ίδια προστασία γι’ αυτό πρέπει να είμαστε διπλά προσεχτικοί. Κάτι το οποίο οι οδηγοί αγνοούν επανειλημμένα.
Για παράδειγμα, η ζώνη των τριών σημείων, που έχουν τα περισσότερα αυτοκίνητα μπορεί να κρατήσει περίπου 3,5 τόνους βάρος ανά σημείο. Όταν ο οδηγός είναι 90 κιλά και τρέχει με 50 km/h τότε αυτόματα το βάρος με το οποίο κινούμαστε είναι 4,5 τόνοι ( πολλαπλασιάζουμε τα κιλά με την ταχύτητα). Επομένως η ζώνη καλείται να προστατεύσει περισσότερα κιλά από όσα μπορεί να κρατήσει.
Τόσο οι θάνατοι όσο και τα ατυχήματα αυξήθηκαν τον τελευταίο ένα χρόνο και αυτό οφείλεται και στην πανδημία, αφού όπως αναφέρει ο κύριος Νικολάου όταν ένας λαός είναι κλειδωμένος για τόσο διάστημα, είναι επόμενο ότι μετά θα ρισκάρει, θα τρέχει και δεν θα τον νοιάζει.
Καταληκτικά, όσο αφορά τους νόμους που έχουμε στην Κύπρο, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή οδικής ασφάλειας, είναι πεπαλαιωμένοι και δεν υπάρχουν παραδειγματικές τιμωρίες έτσι ώστε ο κόσμος να συμμορφώνεται με την ταχύτητα αλλά και τις άλλες παραβάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις