Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.
Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στα ΜΜΕ ότι κατά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες του για επανέναρξη του διαλόγου, για την περίοδο που ακολούθησε την τελευταία σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τα όσα διημείφθησαν μεταξύ του ιδίου και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατά τη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη, καθώς και για τα όσα συνέβησαν κατά την άτυπη τριμερή συνάντηση που έγινε υπό μορφή γεύματος, στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στον Πρόεδρο, τον ΓΓ των ΗΕ και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν επί διαφόρων ζητημάτων που ηγέρθηκαν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με προσοχή τις εισηγήσεις τους και αντηλλάγησαν απόψεις μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα».
Ερωτηθείς είπε ότι «ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση αναμένουν ότι ο ΓΓ των ΗΕ θα προχωρήσει με την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του άτυπου γεύματος», δηλαδή «με τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου (special envoy) που θα βοηθήσει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων».
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «είναι ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ που έχει ζητήσει από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες με σκοπό την άρση του αδιεξόδου. Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας κινούνται μέσα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς να εκφεύγουν ποσώς από τα όσα προβλέπουν οι Συμφωνίες Κορυφής και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Είναι η άλλη πλευρά άλλωστε που καταθέτει προτάσεις οι οποίες πόρρω απέχουν από τα όσα προβλέπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Στεφάνου: Να επιμείνουμε σε συνέχιση του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά
Ο μοναδικά εφικτός τρόπος για να ενισχυθεί η προοπτική έναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στο πολύ δύσκολο περιβάλλον που υπάρχει τώρα, είναι η επιμονή για συνέχιση του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σημειώνοντας ότι εάν δεν ανταποκριθεί θετικά η τ/κ πλευρά «τότε θα εκτεθεί για την αδιαλλαξία της γιατί μέχρι τώρα η Τουρκία δυστυχώς είναι αποενοχοποιημένη».
«Εάν έχουμε αυτή τη θέση με συνέπεια τότε θα ενθαρρύνουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ να επαναπροβάλει αυτή τη θέση και τότε θα κληθεί και η τ/κ πλευρά να τοποθετηθεί επί της θέσης αυτής η δύναμη της οποίας βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι θέση του Αντόνιο Γκουτέρες» είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Πρόσθεσε ότι «εάν ανταποκριθεί σε αυτή τη θέση η τ/κ πλευρά, πράγμα που δεν το γνωρίζουμε, τότε θα έχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τερματισμό αυτού του αδιεξόδου και της στασιμότητας που κάνουν μεγάλη ζημιά, εάν όχι, τουλάχιστον να εκτεθεί η τουρκική πλευρά για την αδιαλλαξία της γιατί μέχρι τώρα η Τουρκία δυστυχώς είναι αποενοχοποιημένη».
Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναφέρει αυτή τη θέση και εμείς είμαστε πλήρως ταυτισμένοι με αυτήν, τότε φυσιολογικά ο διεθνής παράγοντας θα στραφεί προς την τουρκική πλευρά ζητώντας της να απαντήσει επί του θέματος».
«Εάν η τουρκική πλευρά απαντήσει θετικά τότε θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αν όχι θα είναι φανερό ότι αυτή βρίσκεται σε διάσταση με τη θέση του διεθνούς οργανισμού και τότε θα εκτεθεί» ανέφερε ο κ. Στεφάνου σημειώνοντας πως «το ζητούμενο είναι πάντα η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Είπε ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν πλέον στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων έχουν πολλαπλασιαστεί με την αναβάθμιση της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, που δεν σημειώνεται μόνο τώρα αλλά τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά» και η οποία εκφράζεται «με την προκλητικότητα της Τουρκίας στο χώρο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά και με τα όσα έκνομα κάνει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».
Απαντώντας σε ερώτηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι οι νέες ιδέες για το Κυπριακό που κατά καιρούς έχει προβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αφίστανται και συγκρούονται με τη θέση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και παρέπεμψε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «για το ποια είναι ακριβώς η θέση της Κυβέρνησης ως προς την λύση του κυπριακού προβλήματος».
Νικόλας Παπαδόπουλος: Αποδοχή της ισότιμης κυριαρχίας θα σημάνει τέλος στις προσπάθειες λύσης
Αποδοχή της θέσης της ισότιμης κυριαρχίας θα σημάνει το τέλος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα την θέση του κόμματός του ότι πρέπει να προκληθεί κόστος για την Τουρκία έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα πως η μη επίλυση του Κυπριακού επιφέρει συγκεκριμένες συνέπειες.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «δυστυχώς είναι ξεκάθαρο πως η τουρκική αδιαλλαξία και η απαίτηση για την αναγνώριση ισότιμου κυριαρχικού καθεστώτος του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία εμποδίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και όχι μόνο».
«Αυτή η παράλογη απαίτηση έχει οδηγήσει ακόμα και σε τορπίλιση της ιδέας του ΓΓ των ΗΕ για το διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου για να ξεκινήσει επαφές αναμεταξύ των δύο κοινοτήτων», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
«Δυστυχώς είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία για ακόμη μια φορά ζητά υπαναχωρήσεις επί της ουσίας για να συνεχίσει η διαδικασία», σημείωσε. Δηλαδή, πρόσθεσε, «για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ζητά μια σημαντική υπαναχώρηση που είναι η αναγνώριση της κυριαρχίας που θα ανοίξει φυσικά την κερκόπορτα για την αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού πάνω στη βάση των δύο κρατών».
«Φυσικά και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια τέτοια απαίτηση και αυτή ήταν η δική μας εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι «εδώ και πάρα πολύ καιρό εμείς επιμένουμε πως δεν πρέπει να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία την οποία προσπαθεί να διαμορφώσει η Τουρκία, δηλαδή δεν πρέπει να μπούμε στην λογική υπαναχώρησης επί της ουσίας για να προχωρήσει η διαδικασία».
Αντίθετα, σημείωσε, «θεωρούμε πως πρέπει να προκληθεί κόστος για την Τουρκία έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα πως η μη επίλυση του Κυπριακού επιφέρει κάποιες συγκεκριμένες συνέπειες». «Κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρώσεις κατά του ψευδοκράτους, επιπτώσεις σε αξιωματούχους του ψευδοκράτους που συνεχίζουν αυτή την απαράδεκτη πολιτική και στάση», είπε.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει σταθερός σε αυτή την θέση αρχής, γιατί αν αποδεχθούμε την θέση της ισότιμης κυριαρχίας αυτό θα σημάνει το τέλος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».
Μαρίνος Σιζόπουλος: Πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα επιδιώκει το κατοχικό καθεστώς
Αυτό που διαφαίνεται κατά τρόπο ξεκάθαρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είναι ότι το κατοχικό καθεστώς, συνεπικουρούμενο από την Τουρκία και άλλοτε στο προσκήνιο ή παρασκήνιο από βρετανικό παράγοντα, επιδιώκει την κατοχύρωση πρόσθετων πολιτικών κεκτημένων, ώστε να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και κυρίως να δημιουργηθούν οι συνθήκες της απόκτησης της κυριαρχικής ισότητας με ό,τι αυτό προϋποθέτει.
Μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς θα διαχειριστούν αυτά τα ζητήματα, δεδομένου – όπως είπε – ότι «δυστυχώς και η στάση του ΓΓ δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις φαίνεται να βρίσκεται σε παλινωδία και κυρίως η τακτική η οποία ακολουθεί, σε πάρα πολλές περιπτώσεις να διευκολύνει την τουρκική πλευρά».
Δύο ζητήματα θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος. Το πρώτο, είπε, η συστηματική προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας για απαξίωση και ενδεχομένως απεμπλοκή από το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ του 1964, το οποίο είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την Κυπριακή Δημοκρατία για την αποσχιστική στάση της τουρκικής πλευράς.
Το δεύτερο, συνέχισε, η όποια εμπλοκή σε ΜΟΕ να μην οδηγεί στο βραχυκύκλωμα της ουσιαστικής έναρξης συνομιλιών, στη βάση ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και να αποστασιοποιηθούμε από την ουσία του κυπριακού προβλήματος, η οποία, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, θα πρέπει να είναι η μόνιμη και σταθερή επιδίωξη της δικής μας πλευράς.
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου: Τρόπους να φέρουμε πίσω στις συνομιλίες την Τουρκία
Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να φέρουμε την Τουρκία πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
Πρέπει να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη ξένων χωρών κι αυτό είναι μονόδρομος, πρόσθεσε, λέγοντας ότι αν δεν το πετύχουμε αυτό, ώστε να πιεσθεί η τουρκική πλευρά, και συνεχίσουμε με τον τρόπο που πάμε τώρα – όπως είπε – «δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και το έχουμε αντιληφθεί πλέον πολύ ξεκάθαρα».
Χρειάζεται να πάρουμε σοβαρά μέτρα, να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που είναι στη διάθεσή μας για να επιτύχουμε την επαναφορά της τουρκικής πλευράς πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ο κ. Θεοπέμπτου. Αυτή η καθυστέρηση είναι εναντίον μας, κατέληξε.
Γεάδης Γεάδη: Kίνηση στρατηγικής και όχι τακτικής η επιδίωξη ενιαίου κράτους
Τη θέση ότι «δεν πρέπει να είναι κίνηση τακτικής αλλά κίνηση στρατηγικής η επιδίωξη ενιαίου κράτους» διατύπωσε στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο κ. Γεάδης είπε ότι «με έμφαση τόνισα στο Εθνικό Συμβούλιο ότι στόχος της τουρκικής πλευράς δεν είναι τα δύο κράτη αλλά αντιθέτως θέλει να μας οδηγήσει στη συνομοσπονδία καθώς δεν θα μας χαρίσει τη μισή Κύπρο».
«Ως θέση του ΕΛΑΜ τονίσαμε ότι δεν πρέπει να είναι κίνηση τακτικής αλλά κίνηση στρατηγικής η επιδίωξη ενιαίου κράτους το οποίο θα είναι βιώσιμο, λειτουργικό και δημοκρατικό σε αντίθεση με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η οποία δεν είναι βιώσιμη ούτε λειτουργική, αντιθέτως, μας οδηγεί στη διάλυση», συνέχισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ.
Είπε, επίσης, ότι «πέραν από την ενημέρωση για τη Νέα Υόρκη και την τριμερή συνάντηση ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας ενημερώσει για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στις κυπριακές θάλασσες».
«Από τη συζήτηση γενικότερα σε σχέση με τη Νέα Υόρκη καταλήξαμε στο συμπέρασμα, το οποίο είναι εμφανέστατο, ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει αναβάθμιση και ισότιμη κυριαρχία» δήλωσε, τέλος ο Γεάδης Γεάδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις