Δεν βγαίνει άσπρος καπνός από τα Ηνωμένα Έθνη – «Θα επιδιώξουν κύκλο επαφών για το Κυπριακό»

Δεν βγαίνει άσπρος καπνός από τα Ηνωμένα Έθνη – «Θα επιδιώξουν κύκλο επαφών για το Κυπριακό»

«Δεν αναμένεται η έκδοση ανακοινωθέντος από τα Ηνωμένα Έθνη, τα αμέσως επόμενα εικοσι-τετράωρα, για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό», ανέφερε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθάρισε ότι τις προσεχείς εβδομάδες, τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν κύκλο επαφών με τα δύο μέρη, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον μπορούν να αποτυπωθούν σε ανακοίνωση τα όσα συμφωνήθηκαν κατά την τριμερή, στη Νέα Υόρκη.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή που προέκυψε, ο κύριος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι επιθυμία του είναι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου. Του εξήγησε, μάλιστα, ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν την ισχυρή θέση πως για θέματα της ημερήσιας διάταξης όπως είναι το Κυπριακό, θα πρέπει να διορίζεται ειδικός, και όχι προσωπικός απεσταλμένος.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, ακόμη, πως κατά την τριμερή συνάντηση, ο Αντόνιο Γκουτέρες ενημέρωσε για την πρόθεσή του. Είπε ότι υπήρξε αντίδραση από πλευράς Τατάρ ο οποίος ζήτησε διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, ωστόσο, μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν αποδέχθηκε την πρόταση του Γενικού Γραμματέα.

Μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης, ο Ερσίν Τατάρ, κατόπιν συνεννόησης με την Τουρκία, άλλαξε άποψη, με αποτέλεσμα το προσχέδιο των Ηνωμένων Εθνών να μείνει στο συρτάρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η αλλαγή στάσης από τουρκικής πλευράς, οφείλεται στο γεγονός ότι ένας ειδικός απεσταλμένος θα είναι υπόλογος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ως προς τη μορφή της λύσης του Κυπριακού, που δεν συνάδει με τις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ο Χρίστος Χρίστου κλείδωσε την καρέκλα, ο Χριστοδουλίδης κοιτάζει προς ΕΛΑΜ και το ΔΗΚΟ βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι

Ο Χρίστος Χρίστου κλείδωσε την καρέκλα, ο Χριστοδουλίδης κοιτάζει προς ΕΛΑΜ και το ΔΗΚΟ βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι

Στο ΕΛΑΜ, η υπόθεση της προεδρίας έκλεισε πριν καν αρχίσει η εκλογική διαδικασία. Ο Χρίστος Χρίστου, παραμένει στην ηγεσία του κόμματος, χωρίς να έχει απέναντί του ανθυποψήφιο, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τη συνέχιση της παρουσίας του στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας για την επόμενη πενταετία. Το ίδιο ισχύει και για τον Πέτρο Κουντουρέσιη, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, επίσης χωρίς αντίπαλο.

BEST OF TOTHEMAONLINE