Τηλεόραση και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κυριαρχούν στον τομέα της ενημέρωσης στην Κύπρο, με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης παγκύπριας αξιολογικής έρευνας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυπριακής δημοσιογραφίας και των λειτουργών της, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η κοινή γνώμη εμπιστεύεται τα κυπριακά ΜΜΕ κατά 51% και τους Κύπριους δημοσιογράφους κατά 54%. Εξάλλου, 4 στους 10 Κύπριους εκτιμούν ότι ο βαθμός διείσδυσης των ψευδών ειδήσεων στη χώρα είναι ψηλός. Κατά την εκτίμηση του κοινού, ψευδείς ειδήσεις εντοπίζονται περισσότερο στα ΜΚΔ (53%), στην Τηλεόραση (20%) και στις Διαδικτυακές Πύλες (15%).
Η έρευνα διεξήχθη με πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) από την Cypronetwork, με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου. Έγινε σε δείγμα χιλίων ατόμων με προσωπικές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά και με τη χρήση της τυχαίας πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσίασε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Cypronetwork, Χρίστος Μιχαηλίδης, περίπου τρεις στους τέσσερις Κύπριους ενημερώνονται για θέματα που τους ενδιαφέρουν ειδησεογραφικά από την Τηλεόραση και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ένας στους δύο (48%) από τις Διαδικτυακές Πύλες (portals), τέσσερις στους δέκα από το Ραδιόφωνο και ένας στους επτά από τις τοπικές Εφημερίδες και τα ελληνικά ΜΜΕ (με 14% και 13% αντίστοιχα). Παράλληλα, 7% ενημερώνονται αντίστοιχα από περιοδικά και ξένα (αμερικάνικα και αγγλικά) ΜΜΕ.
Ως προς το ερώτημα από ποια ΜΜΕ ενημερώνονται περισσότερο, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι για την Τηλεόραση 37%, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης 33%, τις Διαδικτυακές Πύλες 13%, το Ραδιόφωνο και τις Εφημερίδες 3% αντίστοιχα, τα περιοδικά και ξένα (αγγλικά και αμερικάνικα) ΜΜΕ 2% και τα ελληνικά ΜΜΕ 1%. Την ίδια ώρα, γύρω στο 7% δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε και ενδιαφέρονται να έχουν.
Όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνονται και τα ποσοστά των ατόμων που ενημερώνονται από την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο, ενώ καταγράφεται και η αντίστροφη τάση. Δηλαδή, με την αύξηση των ηλικιών, μειώνεται το ποσοστό όσων ενημερώνονται μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και των Διαδικτυακών Πυλών.
Τηλεόραση και ραδιόφωνο παρουσιάζουν γενικά τους ψηλότερους δείκτες θετικής αξιολόγησης (60% και 50% αντίστοιχα) γενικά και σε όλα τα κριτήρια, της αντικειμενικότητας, της ποιότητας και της αξιοπιστίας. Όσον αφορά το κριτήριο αξιοπιστίας, η Τηλεόραση καταγράφει 44% θετικές απαντήσεις και ακολουθούν το Ραδιόφωνο με 36%, οι Εφημερίδες με 20% και οι Διαδικτυακές Πύλες με 29%. Τα άλλα ΜΜΕ καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά θετικών απαντήσεων.
Σε σημαντικό αριθμό κριτηρίων που τέθηκαν για αξιολόγηση της δημοσιογραφίας στην Κύπρο καταγράφονται γενικά θετικά αποτελέσματα, με τις θετικές απαντήσεις να ξεπερνούν το 42% σε όλους τους δείκτες. Αναλυτικότερα, 4-5 στους 10 Κύπριους βλέπουν θετικά την ποιότητα, αντικειμενικότητα, ήθος/δεοντολογία, εγκυρότητα των ειδήσεων, τη συμπεριφορά, τη γνώση του αντικειμένου της δημοσιογραφίας, ενώ αντιστρόφως οι αρνητικοί δείκτες κυμαίνονται μεταξύ 13 - 18%.
Οι θετικές απαντήσεις στο κριτήριο ποιότητας της δημοσιογραφίας ανέρχονται στο 44% , που στις ηλικίες 45+ ξεπερνά το 51% και μειώνονται στο 37% μεταξύ των απόφοιτων πανεπιστημίου. Στο κριτήριο Αντικειμενικότητας το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 42%, στο 43% για το ήθος και τη δεοντολογία, στο 46% στο δείκτη εγκυρότητας και φτάνει στο 51% και 52% αντίστοιχα στα κριτήρια γνώσης αντικειμενικού και συμπεριφοράς.
Γενικά πιο θετικές προς τη δημοσιογραφία είναι οι γυναίκες, οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι απόφοιτοι γυμνασίου ενώ, θετικοί μεν, αλλά πιο κριτικοί στις αξιολογήσεις τους, είναι οι νεότεροι και οι απόφοιτοι πανεπιστημίου.
Το 42-47% εκτιμά αντίστοιχα ότι υπάρχει οικονομική εξάρτηση αλλά και πολιτική επιρροή στα ΜΜΕ. Επίσης, τέσσερις στους δέκα Κύπριους εκτιμούν ότι ο βαθμός διείσδυσης των ψευδών ειδήσεων στη χώρα είναι ψηλός, ενώ στις ηλικίες 18-24 χρόνων το ποσοστό αυτό φτάνει στο 54%. Ακόμη 44% δηλώνει ότι η διείσδυση των ψευδών ειδήσεων στα κυπριακά ΜΜΕ είναι μέτρια και 16% τη θεωρεί λίγη έως και μηδενική.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας κατά την οποία ζητήθηκε από το κοινό να τοποθετηθεί σε αριθμό δηλώσεων, διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών (51%) εμπιστεύεται τα ΜΜΕ της Κύπρου, εμπιστεύεται τους Κύπριους δημοσιογράφους (54%) και τούς θεωρεί αξιόπιστους (52%).
Παράλληλα, το 54% θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι κάνουν υπέρβαση εξουσίας, 47% θεωρεί ότι τα ΜΜΕ στην Κύπρο είναι αξιόπιστα, ενώ το 36% διαφωνεί. Οι ερωτηθέντες στα πλαίσια αυτής της έρευνας εκτιμούν επίσης ότι το 37% των ΜΜΕ ως επιχειρήσεις είναι υποστελεχωμένες, ενώ το 44% πιστεύει ότι επικρατεί εργασιακή ανασφάλεια στο χώρο των ΜΜΕ.
Μιλώντας κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως "έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι η έρευνά μας είναι αντιπροσωπευτική του τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία μας και αντικατοπτρίζει με ρεαλισμό και διαφάνεια το τι ισχύει στον τόπο μας σε σχέση με τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ".
Είπε επίσης πως "όλοι οι δείκτες της πρώτης παγκύπριας έρευνας για την κυπριακή δημοσιογραφία δεικνύουν ότι τα περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς και όλες τις παραμέτρους είναι τεράστια. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε, έτσι που την επόμενη χρονιά οι δείκτες της δεύτερης παγκύπριας έρευνας της ΕΣΚ να συγκρίνονται ευνοϊκά με τους δείκτες της πρώτης έρευνας που παρουσιάζουμε τώρα".
Σε χαιρετισμό του, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, Μιχάλης Περσιάνης, είπε πως πως η έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα επιβεβαιώνει τη γενικευμένη ανησυχία για το μέλλον της δημοσιογραφίας, αλλά και τη σημασία του ρόλου που αυτή διαδραματίζει. Πρόσθεσε πως αφενός, ο Τύπος δέχεται ισχυρές πιέσεις, αφετέρου, όμως, δείχνει και σημαντικές αντοχές.
"Η εικόνα που βλέπουμε μέσα από την σημερινή έρευνα, επιβεβαιώνει πως όλη η κοινωνία οφείλουμε να στηρίξουμε πάνω από όλα τους λειτουργούς του Τύπου, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια συνεχόμενη διάβρωση των όρων εργασίας και ιδίως στους μισθούς, τα ωράρια και την αυξημένη πίεση", επεσήμανε ο κ. Περσιάνης.
Ανέφερε, επίσης, πως "ως καταναλωτές του δημοσιογραφικού έργου, αλλά και εμείς σαν Τράπεζα, οφείλουμε να στηρίξουμε, πρωτίστως την δημοσιογράφο στην προσπάθεια να αναζητήσει, να μάθει, να αναλύσει και να ενημερώσει".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις