ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ζήτω τα παράλογα στα μέτρα, αλλού με PCR, αλλού με Safepass - Ξέσπασε κατά επιδημιολόγων ο Κωστρίκης

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ζήτω τα παράλογα στα μέτρα, αλλού με PCR, αλλού με Safepass - Ξέσπασε κατά επιδημιολόγων ο Κωστρίκης

Ζήτω τα παράλογα θα ήταν το τραγούδι που θα μπορούσε να ταιριάξει ιδανικά με μερίδα αποφάσεων που αφορούν τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας. 

Είναι πλέον κοινό μυστικό πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν παρθεί διάφορες αλοπρόσαλλες αποφάσεις καθώς και μέτρα που πολύ δύσκολα έβρισκαν εφαρμογή. Διάφορα εξ'αυτών διακρίθηκαν για το πόσο οξύμωρο ήταν, δε μπορούσαν επί της ουσίας να ελεγχθούν ενώ άλλα δεν παρείχαν την παραμικρή ασφάλεια. 

Έχουμε γίνει επίσης μάρτυρες μέτρων που αλλάζουν εν μία νυχτί, αφού άπτονται πολιτικών ή οικονομικών ζητημάτων, θρησκείας ή για να αποφευχθεί άμεσα η παραδοχή ότι η απόφαση αυτή ήταν εξ'αρχής λανθασμένη. Το πιο συχνό όμως πλέον φαινόμενο είναι να παρατηρείται ανομοιομορφία στην ένταση και την αυστηρότητα των μέτρων σε χώρους που δε φαίνεται να έχουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ τους. 

Αυτό -μεταξύ άλλων- φέρεται να επέφερε και το μίνι-ξέσπασμα του πρώην μέλους της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, Δρ Λεόντιου Κωστρίκη με αφορμή αυτή τη φορά τη συζήτηση (αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας) σχετικά με την απόφαση για αποδοχή μόνο μοριακού τεστ PCR για να μπεις σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. 

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο ο Λεόντιος Κωστρίκης ανέφερε: 

“Δεν ανήκω πλέον στην επιστημονική επιτροπή και δεν γνωρίζω τις αποφάσεις τους. Εδώ μπορεί κάποιος να συγκρίνει το χώρο των οπαδών με το Πανεπιστήμιο.

Αυτό που γίνεται σήμερα στη χώρα είναι το safepass. Νομίζω ότι το ίδιο πρέπει να ισχύει και στα γήπεδα. Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουν για PCR. Αφού παντού κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί το ράπιντ τεστ. Μπορεί να πάει στην καφετέρια με το ράπιντ. Εγώ θα έλεγα να εφαρμοστεί αυτό το safepass, νομίζω είναι αρκετό για τους φιλάθλους. Φαντάζομαι σε μειωμένη χωρητικότητα, αλλά δεν καταλαβαίνω την επιμονή με PCR.

Η κλινική αποτελεσματικότητα για μένα είναι το ίδιο του ράπιντ και PCR. Γιατί κάποιοι πηγαίνουν στα mall και σε άλλους χώρους με αυτά; Εγώ θα υποστήριζα ότι η είσοδος των φιλάθλων στα γήπεδα δεν πρέπει να διαφοροποιηθεί από το safepass.

Για παράδειγμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έχουμε περίπου 5000 άτομα την ημέρα και η είσοδος γίνεται με safepass με απόλυτη επιτυχία. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλοι λόγοι…”

Ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό πως η συγκεκριμένη επιμονή δε μπορεί να έχει επιδημιολογική υπόσταση και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή της. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα παραδείγματα χώρων (και ιδιαίτερα κλειστών) που δύνανται να λειτουργήσουν υποδεχόμενοι κοινό με παρουσίαση ράπιντ τεστ, θυμίζοντας τον πρόσφατο χαμό που ξέσπασε με τις αποφάσεις των δημόσιων πανεπιστημίων.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Έτσι εκλέγεται ο Πρόεδρος - Πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Τι γίνεται αν υπάρξει ισοψηφία

• Θρίλερ στην Αμαλιάδα: Και έκτο νεκρό βρέφος - Η αλλαγή της κατάθεσης από τη μητέρα του τελευταίου παιδιού

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top