Πυρετωδώς εργάζονται στην συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή βάζοντας στο μικροσκόπιο διάφορους τομείς της κοινωνίας με σκοπό την αποφυγή ανεπιθύμητων εξάρσεων.
Η αισιοδοξία για την εξαιρετικά βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας δε σημαίνει πως έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, αφού έχει αποδειχθεί τον τελευταίο χρόνο πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη.
Πλέον με τα περιθώρια για μεγάλη αυστηροποίηση να έχουν στενέψει επικίνδυνα, οι εμπλεκόμενοι (Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας) προσπαθούν να επικεντρώσουν τις προσπάθειες λαμβάνοντας δράσεις που αφορούν στοχευμένους και συγκεκριμένους τομείς. Οι εστίες και χώροι που ενδέχεται να παρουσιαστούν (ή έχουν ήδη παρουσιαστεί εξάρσεις) είναι λίγο-πολύ γνωστές και γύρω από αυτές θα περιστραφούν και ενδεχόμενα μέτρα.
Είναι πλέον κοινό μυστικό πως ο τρόπος μετάδοσης του ιού ευνοείται κυρίως από συναθροίσεις και συνωστισμό, ιδιαίτερα εάν αυτό λαμβάνει χώρα σε εσωτερικούς χώρους που δεν αερίζονται κατάλληλα. Μπαίνοντας λοιπόν σιγά-σιγά στη χειμερινή περίοδο ο κόσμος αρχίζει να προτιμά κλειστούς χώρους για να συνευρεθεί, είτε αυτό αφορά σπίτια, είτε σε εξόδους που περιλαμβάνουν καφετέριες, ταβέρνες, μπαράκια και εστιατόρια.
Η χαλαρότητα που μοιράστηκε -σχεδόν- απλόχερα την καλοκαιρινή περίοδο σε χώρους εστίασης και διασκέδασης δε σημαίνει πως θα παραμείνει και το επόμενο διάστημα. Έχει υπερτονιστεί από μέλη της επιστημονικής ομάδας πως τα αυξημένα περιστατικά εποχικής γρίπης, ο κακός εξαερισμός των χώρων και ο συνωστισμός ευνοεί τη μεταδοτικότητα και δημιουργεί εστίες και αλυσίδες μετάδοσης.
Δεν αποκλείεται λοιπόν στο σενάριο που παρατηρηθεί επιδείνωση να υπάρξουν άμεσα διορθώσεις σε ότι αφορά το πρωτόκολλο που διέπει τους χώρους αυτούς. Πάνω κάτω τα ίδια αναμένεται να ισχύσουν και για τους χώρους διασκέδασης ενώ όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα σκέψεις γίνεται για διαφοροποίηση στον τρόπο έκδοσης και γενικής λειτουργίας του Safepass.
Σε πρώτη ανάγνωση νέα μέτρα πιθανόν να αγγίζουν το μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων, τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται ανάμεσα στα τραπέζια και φυσικά το πλαφόν ατόμων που μπορούν να παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και η μετατροπή αρκετών χώρων σε... covid-free όπως ονομάστηκαν (δηλαδή υποστατικά που θα υποδέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους πολίτες) ενδέχεται να επιφέρει μία περισσότερη χαλαρότητα και επιείκια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις