Τα επιχειρήματα του Ερσίν Τατάρ για την πολιτική του δεν τυγχάνουν αποδοχής από την διεθνή κοινότητα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν λέγοντας πως το ντέρτι των Τ/κ είναι «να ανοίξουμε προς τον κόσμο, ενώ η θέση του Τ/κ ηγέτη δημιουργεί μόνο ανησυχία ότι θα τους πάει ακόμη πιο πίσω.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις σε διαδικτυακή εκπομπή, ο κ. Ερχιουρμάν είπε πως είναι φανερό ότι η πολιτική του κ. Τατάρ δεν θα τους οδηγήσει πουθενά στην διεθνή αρένα, προσθέτοντας ότι αν δεν αλλάξουν οι διεθνείς συνθήκες με την παρούσα συγκυρία δύσκολο να υπάρξει αλλαγή και να δούμε ένα βήμα προς μια περιεκτική λύση. Είναι πλέον φανερό, συνέχισε, πως δεν έχει αλλάξει τίποτε στις προθέσεις των δύο ηγετών.
Βασική ανησυχία του κόμματός του, είπε, είναι να μην συνεχίσει η υφιστάμενη κατάσταση και σημείωσε ότι όποιος επιμένει σε πολιτικές που δεν είναι πραγματοποιήσιμες «κλέβει τον χρόνο του λαού».
Επέκρινε τον κ. Ταταρ επίσης ότι αγνοεί την «βουλή» στην οποία είχε δηλώσει ότι θα προσκόμιζε περιεκτική έκθεση για το Κυπριακό αλλά «κανένας δεν πήρε χαμπάρι ακόμα γι αυτή την έκθεση».
Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν κάλεσε τους δύο ηγέτες να είναι υποβοηθητικοί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και να μείνουν μακριά από αποσχιστικές και διχαστικές συμπεριφορές και ευχήθηκε οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Η λύση, προσθέτει ο κ. Ιζτζιάν, θα είναι μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο στο πλαίσιο του πακέτου Γκουτέρες των έξι σημείων και οποιαδήποτε μαξιμαλιστικά αιτήματα εκτός αυτού, «θα μας οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες».
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν χθες, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων, Αχμέτ Σοζέν η θέση για αναγνώριση της κυριαρχίας και του ίσου στάτους της τ/κ πλευράς, δηλαδή αναγνώριση της «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – για να παρακαθίσουν οι Τ/κ σε διαπραγματεύσεις, «καταργεί κάθε πιθανότητα επίσημης διαπραγμάτευσης με οποιονδήποτε τρόπο».
Ο τ/κ ακαδημαϊκός είπε ότι με την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ομιλία στην ΓΣ του ΟΗΕ σε μια λύση ομοσπονδίας με βάση την πολιτική ισότητα, δηλαδή ενσωματωμένες τις παραμέτρους των ΗΕ, «έχει δημιουργήσει ηθικό προβάδισμα ανάμεσα στην διεθνή κοινότητα». Στο Κραν Μοντάνα, πρόσθεσε, φεύγοντας από το τραπέζι των συνομιλιών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστρεψε την εικόνα της πλευράς του και τώρα «καθάρισε την εικόνα του και πέταξε τη μπάλα στην τ/κ πλευρά και την Τουρκία».
Κληθείς να σχολιάσει τις περιορισμένες επαφές που έγιναν στην Νέα Υόρκη από τ/κ πλευράς, ο κ. Σοζέν είπε πως και οι Ταλάτ και Ακιντζί είχαν κάνει παρόμοιες επαφές όταν μετέβαιναν στην Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι έγινε μια συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν (με τον «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου). Με τις υπόλοιπες 190 χώρες (μέλη του ΟΗΕ) δεν έγινε καμία επαφή, πρόσθεσε, «η κατάσταση είναι για κλάματα».
Σημείωσε δε ότι η πολιτική δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα συνεργάζονται, δεν έχει τύχει αποδοχής από την διεθνή κοινότητα, προσθέτοντας ότι και η Τουρκία το ξέρει αυτό αλλά τώρα αυτό της συμφέρει να κάνει. Σε περίπτωση που ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ, πρόσθεσε, η τουρκική πλευρά μπορεί να επιστρέψει στο μέλλον στην πολιτική της ΔΔΟ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις