Την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών κατά της COVID-19 στα κράτη μέλη της ΕΕ και να μην υπάρξει εφησυχασμός, υπογράμμισε την Παρασκευή η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 73,4% του πληθυσμού των ενηλίκων στην ΕΕ.
Η κ. Κυριακίδου επισκέφθηκε το πρωί, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, όπου είχε συνάντηση με την ηγεσία του Ινστιτούτου και ενημερώθηκε για το έργο του στη διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη ασθενών με νευρολογικές και γενετικές καταστάσεις, καθώς και το έργο του για τον εντοπισμό και καταγραφή μεταλλάξεων της COVID-19.
Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Κυριακίδου αναφερόμενη στο θέμα της πανδημίας είπε πως «προχωρούμε με τη νέα θεραπευτική στρατηγική που στηρίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αναμένω από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την τελική τους γνωμάτευση για τρία πιθανά θεραπευτικά σχήματα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου», σημείωσε.
Είπε πως σε αυτή τη θεραπευτική στρατηγική «μαζί με τα κράτη μέλη κινούμαστε όλοι μαζί ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση όπως και με τα εμβόλια".
Ανέφερε πως έχουν ήδη υπογραφεί τρεις συμφωνίες με τις εταιρείες Roche, Lilly και GlaxoSmithKline, και εάν αυτά τα θεραπευτικά σχήματα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αδειοδοτηθούν θα μπορούν τα κράτη μέλη να προχωρήσουν με δικές του παραγγελίες. Πρόσθεσε πως πιθανόν να ακολουθήσουν ακόμη δυο συμφωνίες.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχίσουμε και να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. «Αυτή είναι η ασπίδα προστασίας μας ενάντια στον κορωνοϊό», είπε, σημειώνοντας πως τα θεραπευτικά σχήματα θα είναι συμπληρωματικά και δεν θα αντικαταστήσουν τα εμβόλια.
Η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως η προσπάθεια είναι να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε όλα τα κράτη μέλη, σημειώνοντας πως «έχουμε εξασφαλίσει σχεδόν 2 δις δόσεις εμβολίων ώστε εάν χρειαστούν επιπλέον δόσεις να είμαστε έτοιμοι».
Αναφέρθηκε επίσης στην επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, σημειώνοντας πως υπάρχει μια σταθερότητα στον αριθμό ων νέων περιστατικών αλλά σε ψηλά επίπεδα στην ΕΕ τις τελευταίες έξι εβδομάδες και πως οι αριθμοί των νοσηλειών αυτή τη στιγμή είναι σταθεροί.
«Αλλά και πάλι ενόψει του ότι ανοίγουν τα σχολεία, επιστρέφουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια, αλλάζουμε εποχή είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς. Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός», τόνισε.
Είπε, επίσης, πως αναμένει εντός των επόμενων τριών εβδομάδων την τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων όσον αφορά την ενισχυτική δόση.
Ερωτηθείσα για το θέμα των εμβολιασμών των παιδιών ανέφερε πως αυτό αφορά τα εμβολιαστικά προγράμματα του κάθε κράτους μέλους εφόσον τα εμβόλια για 12-17 χρόνων έχουν εγκριθεί.
Είπε πως «είναι σημαντικό να θωρακίσουμε τα παιδιά μας» με τη συγκατάθεση των γονιών ή κηδεμόνων τους, ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία όλων, περιλαμβανομένων των παιδιών.
Υπογράμμισε πως το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι ως ΕΕ, τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης την έχουμε δει και έχουμε δει και έχουμε δει τα αποτελέσματα μέσα από την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα εμβόλια.
Είπε, ακόμη πως προχωρούν με την υλοποίηση του οράματος μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, που θα μπορεί να προσφέρει στον Ευρωπαίο πολίτη αυτό που αναμένει στα θέματα υγείας σε συνεργασία με τα κράτη μέλη.
Ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό προχωρούν με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, με μια νέα φαρμακευτική στρατηγική για όλα τα κράτη μέλη ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο και με τη δημιουργία της αρχής HERA, που θα μπει σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές Ιανουαρίου.
Εξήγησε πως η αρχή αυτή αφορά την ετοιμότητα της ΕΕ να μπορεί όχι μόνο να αντιδρά γρήγορα και με ευελιξία σε πιθανές διασυνοριακές κρίσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία, αλλά το να υπάρχει παρακολούθηση για πιθανές κρίσεις που μπορεί να προκύψουν σε όλα τα επίπεδα για να μπορεί να κινητοποιηθεί ανά πάσα στιγμή ένας μηχανισμός κρίσης έκτακτης ανάγκης.
Αναφερόμενη στη συνάντησή της με την ηγεσία του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής είπε πως ήταν πολύ εποικοδομητική και πως από την αρχή της πανδημίας και αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης στη δημόσια υγεία, από τον Φεβρουάριο του 2020, είχαν επικοινωνία με τον Γενικό Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, Λεωνίδα Φυλακτού, για τα θέματα του κορωνοϊού.
Ανέφερε πως σήμερα ενημερώθηκε για την εξαιρετικά σημαντική επιστημονική δουλειά που γίνεται όσον αφορά τα θέματα κορωνοϊού και τα θέματα που αφορούν τον εντοπισμό των μεταλλάξεων.
Είπε πως ενημερώθηκε ακόμη για τη σημαντική επιστημονική δουλειά που γίνεται στην έρευνα και ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα γονιδιακού ελέγχου για τον καρκίνο και ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού.
Συνεχάρη όλα τα μέλη του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και όχι μόνο προσωπικού του Ινστιτούτου για το σημαντικό έργο που επιτελούν σε πάρα πολλούς τομείς της υγείας, την πανδημία, τον καρκίνο, τις μυοπάθειες και άλλες νευρολογικές και σπάνιες παθήσεις.
Διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι δίπλα στο Ινστιτούτο και στηρίζει το σημαντικό επιστημονικό, ακαδημαϊκό και πολύπλευρο έργο του.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε την κ. Κυριακίδου για την βοήθεια που προσφέρει στην Κύπρο, που είναι, όπως είπε, σημαντική για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε όλα τα ζητήματα και όλα τα προβλήματα που αφορούν το Υπουργείο Υγείας.
Εξήρε το έργο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και είπε πως ενημερώθηκε πως οι ιολόγοι στο Ινστιτούτου ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας. Διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα στο Ινστιτούτο και θα βρουν τρόπους να το αναβαθμίσουν σημαντικά ώστε να συνεχίσει να προσφέρει το σημαντικό έργο του.
Ερωτηθείς αν τον ανησυχούν τα κρούσματα του κορωνοϊού στα σχολεία, ο Υπουργός Υγείας είπε πως είναι αναμενόμενα τα κρούσματα που έχουμε στα σχολεία τη συγκεκριμένη στιγμή.
Από την πλευρά του, κ. Φυλακτού ανέφερε πως είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και πως ενημέρωσαν την κ. Κυριακίδου για τις εργασίες που γίνονται στο εργαστήριο για τον κορωνοϊό τόσο τις διαγνωστικές αλλά και τις ερευνητικές.
Είπε πως με τη σειρά της η κ. Κυριακίδου τους ενημέρωσε για τα τρέχοντα θέματα της πανδημίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα και για τα πλάνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη στους τομείς της υγείας για το μέλλον.
Σημείωσε πως τα σχέδια αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα και θα βοηθήσουν πάρα πολύ τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
Ο κ. Φυλακτού πως κατά τη συνάντηση περιέγραψαν τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου, τις κλινικές και εργαστηριακές υπηρεσίες που προσφέρονται, τα ερευνητικά προγράμματα, που έχουν ως σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, καθώς και την εκπαίδευση που προσφέρεται στη μεταπτυχιακή σχολή.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις