ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήθηκαν ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ συζητώντας για τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα της Κύπρου αλλά και για την ουσία του Κυπριακού

Συναντήθηκαν ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ συζητώντας για τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα της Κύπρου αλλά και για την ουσία του Κυπριακού

Σύμπτωση απόψεων διαπίστωσαν ΑΚΕΛ και ΚΣ ΕΔΕΚ κυρίως όσον αφορά κοινωνικοοικονομικά ζητήματα σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων, όπως δήλωσαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως συσταθούν ομάδες που θα συζητήσουν την ουσία του Κυπριακού.

Σύσκεψη κομμάτων για την πώληση δανείων, ζήτησε η ΕΔΕΚ από τον ΠτΔ
«Έχουμε συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης ενυπόθηκων δανείων από τις τράπεζες σε ξένα επενδυτικά ταμεία πίσω από τα οποία να κρύβονται και τουρκικά συμφέροντα και είναι κοινή η θέση μας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να εμποδιστεί», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε, ότι «είναι κοινή η θέση μας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να εμποδιστεί». Ενημέρωσε παράλληλα ότι «η ΕΔΕΚ έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να καλέσει σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων».

Εάν ο Πρόεδρος αποφασίσει να πράξει κάτι τέτοιο, είπε, «εμείς ως ΑΚΕΛ θα συμμετάσχουμε σε μια τέτοια συνάντηση, διαφορετικά θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στη Βουλή για να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να προχωρήσει».


Συνεργασία για διαμόρφωση κοινής πρότασης για το ΓεΣΥ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε παράλληλα ότι όσον αφορά το ΓεΣΥ «εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας συνολικής πρότασης, η οποία θα δίνει έμφαση στα δημόσια νοσηλευτήρια».

«Μας ανησυχούν οι θέσεις που προωθεί η Κυβέρνηση τόσο σε ότι αφορά την εισαγωγή του πολυασφαλιστικού, κάτι με το οποίο πρέπει να πω ότι διαφωνεί και η τρόικα και παρόλα αυτά η Κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της, αλλά περισσότερο μας ανησυχεί και η στάση την οποία τηρεί σε ότι αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία οδηγεί ουσιαστικά σε μαρασμό και στο τέλος πιθανώς σε ξεπούλημα στον ιδιωτικό τομέα», είπε.

Πρόσθεσε ότι «είναι κοινή η θέση μας ότι θα πρέπει να συνεχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης για να προωθήσουμε θέσεις οι οποίες θα είναι προς όφελος του λαού».

Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι «ήδη υπάρχουν οι συναντήσεις, έχουν συμφωνηθεί τα περισσότερα, όχι μόνο μεταξύ των δύο κομμάτων αλλά και με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης με βασικό στόχο να ανακοπεί η προσπάθεια η οποία δυστυχώς υπάρχει από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, οδηγεί το ΓεΣΥ και γενικά τον τομέα της υγείας σε μία απαξίωση και προκαλεί συσσωρευμένα και πολύ σοβαρά προβλήματα στους πολίτες».

«Φοβόμαστε ότι αν συνεχιστεί αυτός ο κατήφορος της απαξίωσης το δημόσιου τομέα υγείας, ότι ούτε ΓεΣΥ θα μπορέσει να εφαρμοστεί αλλά πολύ σύντομα θα καταλήξει και στον ιδιωτικό τομέα με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τον Κύπριο πολίτη και κυρίως για τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα πρόσβασης σε μια ποιοτική, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια και θα μορφοποιηθεί το τελικό κείμενο των προτάσεων μας».


Συμφωνία και για τις ιδιωτικοποιήσεις


Και για τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «συμφωνούμε στην ουσία του θέματος». Εμείς, είπε, «επιμένουμε ως ΑΚΕΛ ότι θα πρέπει να τερματιστεί η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που να εξασφαλίζουν ότι θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου έτσι ώστε να λειτουργούν πολύ πιο ευέλικτα οι οργανισμοί δημόσιας ωφελείας».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά και ο τρόπος διορισμού των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει η επιλογή καλύτερα να γίνεται με τρόπο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οργανισμών και βέβαια τα συμφέροντα του λαού».

Στις δικές του δηλώσεις για το θέμα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι τόσο κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται με τους ημικρατικούς οργανισμούς, όσο και οι εντεταλμένοι στο ΔΣ, κυρίως της αρχής τηλεπικοινωνιών, από πλευράς της Κυβέρνησης με τις αποφάσεις και τις ενέργειες τους οδηγούν σε μια επικίνδυνη διαδρομή τον ημικρατικό οργανισμό».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πρόσθεσε, «ότι υπάρχει μια δραματική μείωση της κερδοφορίας αυτού του οργανισμού και πολύ φοβούμαστε ότι ο τελικός στόχος ακριβώς είναι μέσα από την οικονομική του κατάρρευση να είναι πολύ πιο εύκολη η πώληση ή καλύτερα το ξεπούλημα  στον ιδιωτικό τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται».

Εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση της Κυβέρνησης ότι «η ιδιωτικοποίηση της αρχής τηλεπικοινωνιών θα δημιουργήσει νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στην πατρίδα μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο η εμπειρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα απέδειξε ακριβώς το αντίθετο «ότι υπήρξε μαζική απόλυση εργαζομένων, υπήρξε δραματική μείωση της μισθοδοσίας των εργαζομένων και την ίδια στιγμή δεν υπήρξαν ουσιαστικά επενδύσεις οι οποίες να στοχεύουν στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης».

«Θέλουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο και στο επίπεδο των τηλεπικοινωνιών να γίνει ένα νέο καρτέλ χειραγώγησης των τιμών, όπως συμβαίνει σήμερα με τις εταιρείες καυσίμων, όπως συνέβηκε στο παρελθόν με τις τράπεζες, όπως συμβαίνει σήμερα με τις αεροπορικές εταιρείες», είπε ο κ. Σιζόπουλος. 

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν στηρίχθηκε πρόταση το ΑΚΕΛ για το θέμα ανέφερε ότι «γι αυτό ξεκίνησε ήδη ένας διάλογος των κομμάτων της αντιπολίτευσης». Σήμερα, πρόσθεσε, εμπλουτίζεται αυτός ο διάλογος και ευελπιστούμε ότι στις προσεχείς ημέρες όταν η κοινή επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει ότι υπό το φως των νέων δεδομένων θα κάνει ακόμα ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της συνομολόγησης μιας οριστικής και τελικής πρότασης.

Σε ερώτηση αν δεν τους ενοχλεί η σύγκρουση με τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών είπε σε αρκετές περιπτώσεις ότι δεν χρειαζόμαστε τα λεφτά από το ξεπούλημα της Cyta για τις ανάγκες του μνημονίου, ότι είναι μία διαρθρωτική αλλαγή, η οποία απαιτείται να γίνει και γι αυτό προχωρούμε».

«Δεν ρισκάρουμε τίποτα λοιπόν», είπε. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «εάν από την μια πλευρά θα τεθεί το συμφέρον του Κυπριακού λαού και από την άλλη παράνομες απαιτήσεις κάποιων δανειστών, οι οποίοι θεωρώ ότι δεν έχουν λόγο να επιμείνουν εφόσον θα βρεθεί άλλος τρόπος να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, δεν έχουν λόγο να επιμένουν σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις παρά μόνο καθαρά για ιδεολογικούς λόγους, νομίζω ότι για μας είναι καθαρή η απάντηση: επιλέγουμε τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού και όχι τις ιδεολογικές εμμονές των οποιωνδήποτε».
Είπε επίσης ότι στη τελευταία συνάντηση που είχε το ΑΚΕΛ με την τρόικα «δεν ήταν τόσο έντονη όσο είναι η Κυβέρνηση».


Ομάδες για την ουσία του Κυπριακού


Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού, είπε ότι αποφάσισαν «να συστήσουμε ομάδες εργασίας για να συζητήσουν και να διευκρινίσουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία προκαλούν ερωτηματικά σε εμάς τουλάχιστον με θέσεις οι οποίες διατυπώνονται δημόσια από την ΕΔΕΚ».

«Έχουμε πει ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία του Κυπριακού για να δούμε κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα συνεννόησης σε βασικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να ικανοποιηθούν μέσα από τη λύση και από εκεί και πέρα το κάθε πολιτικό κόμμα θα υποστηρίζει τις θέσεις, τις απόψεις του για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τη λύση στο Κυπριακό».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top