Σύσταση του υπουργείου Άμυνας στους πολίτες - Σύμφωνα με πόρισμα κυβερνητικής έκθεσης, οι κινεζικές συσκευές έχουν ενσωματωμένο λογισμικό λογοκρισίας.
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, οι αρχές της Λιθουανίας κάλεσαν τους πολίτες που έχουν κινητά τηλέφωνα κινεζικής κατασκευής, να τα... πετάξουν υπό τον φόβο λογοκρισίας.
Αλλά και όσοι σκέφτονται να αγοράσουν smartphone «made in China», να μην το κάνουν. Να αγοράσουν κινητό τηλέφωνο απλά να μην έχει κατασκευαστεί στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι αρχές της βαλτικής χώρας συνέστησαν στους καταναλωτές να μην αγοράζουν κινεζικά κινητά τηλέφωνα και όσοι τα έχουν αγοράσει, να τα πετάξουν το γρηγορότερο καθώς, σύμφωνα με πόρισμα κυβερνητικής έκθεσης, οι συσκευές αυτές έχουν ενσωματωμένο λογισμικό λογοκρισίας.
Τα κινητά τηλέφωνα του κινεζικού γίγαντα Xiaomi Corp που κάνουν θραύση στην Ευρώπη, έχουν ενσωματωμένη μία συσκευή που εντοπίζει και λογοκρίνει όρους όπως «ελεύθερο Θιβέτ», «ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν» ή «δημοκρατικό κίνημα», ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος του κρατικού οργανισμού κυβερνοασφάλειας της Λιθουανίας.
Αυτή η δυνατότητα του λογισμικού στο κινητό Mi 10T 5G της Xiaomi είχε απενεργοποιηθεί για την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως ανά πάσα στιγμή, αναφέρει η έκθεση του εθνικού κέντρο κυβερνοασφάλειας του υπουργείου άμυνας της Λιθουανίας.
«Συστήνουμε να μην αγοράζετε κινεζικά κινητά και να απαλλαγείτε από αυτά που έχετε ήδη αγοράσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Μαργκίρις Αμπουκεβίσιους παρουσιάζοντας τα πορίσματα της κυβερνητικής έκθεσης.
Από την πλευρά της, η Xiaomi αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο όταν ρωτήθηκε από το Reuters. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Λιθουανίας - Κίνας επιδεινώθηκαν πρόσφατα.
Η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε τον περασμένο μήνα από τη Λιθουανία να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Πεκίνο και ανακάλεσε τον απεσταλμένο της στο Βίλνιους όταν η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η αποστολή της στη Λιθουανία θα ονομαζόταν «Γραφείο Αντιπροσώπου της Ταϊβάν».
Οι αποστολές της Ταϊβάν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ χρησιμοποιούν το όνομα της πόλης Ταϊπέι, αποφεύγοντας μια αναφορά στο ίδιο το νησί, που παραμένει υπό την κυριαρχία τηςι.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας, Ινγκρίντα Σιμονίτα, την περασμένη εβδομάδα και της εξέφρασε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.
Η έκθεση του εθνικού κέντρου κυβερνοασφάλειας της Λιθουανίας ανέφερε επίσης ότι το τηλέφωνο Xiaomi έστελνε κρυπτογραφημένα δεδομένα σε διακομιστή στη Σιγκαπούρη.
Τέλος, ανέφερε ότι, η λίστα με τους όρους που θα μπορούσαν να λογοκριθούν από τις εφαρμογές του συστήματος του κινητού Xiaomi, συμπεριλαμβανομένου του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης στο Διαδίκτυο, περιλαμβάνει 449 όρους στα κινέζικα και ενημερώνεται συνεχώς.
«Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη Λιθουανία αλλά για όλες τις χώρες που χρησιμοποιούν εξοπλισμό Xiaomi», επισήμανε το εθνικό κέντρο κυβερνοασφάλειας της χώρας αναφερόμενο στην κυβερνητική έκθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις