Από τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, τη θυσία και την τιμημένη ιστορία τους, πρέπει να εμπνέονται και να αντλούν διδάγματα σήμερα οι νέοι μας, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στο Φιλολογικό Μνημόσυνο του Ήρωα Στέλιου Μαυρομμάτη, που διοργάνωσε ο Εθνικός Σύλλογος Μαυρομμάτης Αγίου Παύλου, την Τρίτη.
Ο ήρωας Στυλιανός Μαυρομμάτης, από τον Λάρνακα Λαπήθου, συνελήφθη από τους Άγγλους στον Άγιο Παύλο και έπειτα απαγχονίστηκε από τους ξένους δυνάστες την 21η Σεπτεμβρίου 1956, σαν χθες πριν από 65 χρόνια.
Στην ομιλία του ο Υπουργός Παιδείας υπογράμμισε πως «έχουμε πολλά διδάγματα να αντλήσουμε από την τιμημένη ιστορία και τη θυσία του Στέλιου Μαυρομμάτη και των άλλων αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Πρέπει και σήμερα από αυτούς να εμπνέονται οι νέοι μας κι ας μην έχουμε τον ίδιο ένοπλο αγώνα», είπε και υπέδειξε πως «έχουμε πάντοτε ανάγκη από τη συνείδηση σε εγρήγορση, την ενότητα στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας, την ακλόνητη πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Έχουμε ανάγκη να παραδειγματιστούμε από τη μετριοφροσύνη, την ευσέβεια και το αίτημα για ιδιοπροσωπεία απέναντι στις σειρήνες ιδεολογημάτων και αντιπερισπασμών».
Ο κ. Προδρόμου εξήρε την προσωπικότητα, το ήθος και τη θυσία του Στυλιανού Μαυρομμάτη, και όλων των αγωνιστικών της ΕΟΚΑ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «πέραν από τη φιλοπατρία και την παλληκαριά, οι ήρωες του Αγώνα της ΕΟΚΑ είχαν βαθιά ριζωμένο μέσα τους εκείνο το ήθος που έκαμε τους Έλληνες Kύπριους νέους να βαδίζουν στον αγώνα και στο μαρτύριο εντελώς φυσικά, σχεδόν με την ίδια φυσικότητα που κάποιοι άλλοι μπορεί να διασχίζουν ένα δρόμο για να πάνε στη δουλειά τους».
Κάνοντας αναφορά στη φράση του Γάλλου ιστορικού Φρανσουά Κρουζέ, ο οποίος χαρακτήρισε την εμπειρία του ενωτικού αγώνα για τη γενιά της EOKA «όνειρο του ξύπνιου», ο Υπουργός είπε πως «μέσα από κείνο το όνειρο του ξύπνιου, με τις ευγενέστερες των προθέσεων και κινητοποιώντας τις καλύτερες των πατροπαράδοτων αρετών τους, οι λεβέντες της EOKA έδιναν τότε μια συνέχεια στον ξεσηκωμό του 1931, δικαίωναν την περήφανη αξίωση του ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, έβαζαν την Kύπρο στο χορό της αντιαποικιακής κινητοποίησης και την έφερναν στην αγκαλιά της μάνας-πατρίδας. H θυσία όλων των ηρώων και ο νικηφόρος αγώνας της EOKA, άνοιξε διάπλατα το δρόμο της ελευθερίας».
Συνέχισε λέγοντας πως «νέοι άνθρωποι με την αδαμάντινη πίστη και το ήθος του Στέλιου Μαυρομμάτη, του Μιχάλη Κουτσόφτα, του Αντρέα Παναγίδη, του Μιχαλάκη Καραολή, του Ανδρέα Δημητρίου, του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και των άλλων όλων, έκαμαν να ωριμάσει μέσα τους ο καρπός της ελευθερίας και ο πόθος της δικαιοσύνης με μια δύναμη που, χωρίς φθόνο ή μισαλλοδοξία, μετακινούσε βουνά ολόκληρα, όπως βουνό βαρύτατο ήταν ο όγκος της αποικιακής τυραννίδος που κατακάθισε πάνω στη ψυχή των Eλλήνων Kυπρίων».
Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως «η ευθύτητα, η αρετή, η αφοσίωση στο συλλογικό σκοπό και η ευλάβεια νέων όπως ο Στέλιος Μαυρομμάτης, επέτρεψαν να ζωντανέψει τ’ όνειρο και του έδωσαν σάρκα και οστά απ’ την ίδια τη σάρκα και τα κόκκαλά τους. Aπ’ τις κορφές του Mαχαιρά και τα κρησφύγετα της Πιτσιλιάς και του Δικώμου, μέχρι τον αχυρώνα και την ιερή σπηλιά του Aυξεντίου, αλλά και μέσα στα στενά της Λευκωσίας κι εδώ πιο κάτω, στην οδό Αγίου Παύλου: το μεθυστικό άσμα της ελεύθερης ελληνικής ψυχής δεν μπορούσε να κρυφτεί ούτε και να σωπάσει. Ξεχύθηκε σε κάθε ελληνικό σπίτι της Kύπρου, μέθυσε νέους και γέρους, έκαμε τους έφηβους άντρες μέσα σε λίγες μέρες, έκαμε να ροδίσουν τα μάγουλα των κοριτσόπουλων και ν’ ανεμίσει η μαραζωμένη πλεξούδα των μανάδων», είπε και επεσήμανε πως «στην ίδια κολυμβήθρα, την κολυμβήθρα του όρκου των αγωνιστών της EOKA, πρέπει να αναβαπτιζόμαστε κάθε στιγμή αν θέλουμε να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι και να δώσουμε νόημα στην πεζή καθημερινότητα που μας απορροφά σήμερα περισσότερο παρά ποτέ».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις