Τα θέματα των κτιριακών υποδομών και η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τους χώρους διδασκαλίας σε εκπαιδευτήρια της Πόλη Χρυσοχούς τέθηκαν την Παρασκευή κατά την διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συνεδρίασε στην παρουσία αρμόδιων φορέων.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Λύκειο και την Τεχνική Σχολή Πόλης Χρυσοχούς ανέφερε πως «αποτελεί υποχρέωση και καθήκον όλων των βουλευτών να επισκέπτονται τις ακριτικές περιοχές όπως είναι η Πόλη Χρυσοχούς και ο Πύργος Τηλλυρίας». Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μυλωνάς σημείωσε, εξάλλου, πως η επίσκεψη αυτή στέλνει το μήνυμα ότι η περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς «δεν είναι ξεχασμένη».
Επεσήμανε επίσης πως στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής διατυπώθηκαν πολλά παράπονα από μαθητές, γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς και είπε ότι «οι πολίτες αυτής της περιοχής και γενικά οι πολίτες των ακριτικών περιοχών της βόρειας ελεύθερης Κύπρου είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας» αφού όπως παρατήρησε, είναι «ξεχασμένες περιοχές».
Συνέχισε, λέγοντας ότι «οι πολίτες της δεύτερης κατηγορίας είναι οι πολίτες της Πάφου και της υπόλοιπης επαρχίας». Πρόσθεσε πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας είναι αποφασισμένη να επιλύσουν τα πρακτικά θέματα που συζητήθηκαν σήμερα. «Επειδή οι περιοχές αυτές είναι μακριά δεν σημαίνει ότι είναι δεν είναι πολίτες» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η συλλειτουργία του Λυκείου Πόλης Χρυσοχούς και της Τεχνικής Σχολής δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Είπε ακόμη πως το ίδιο πρόβλημα συνάντησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας με τη συστέγαση του Νικολαϊδείου Γυμνασίου και του Λυκείου Κύκκου. Είναι πρόβλημα, συνέχισε, μαθητές 12χρονοι και 13χρονοι να είναι μαζί με 17χρονους μαθητές.
Εξάλλου, ο κ. Μυλωνάς είπε πως πρόβλημα με τους χώρους αθλοπαιδιών αντιμετωπίζουν όλα τα σχολεία και εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν ενέργειες ώστε να βελτιωθούν και οι χώροι άθλησης «που υποτιμά η Πολιτεία».
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πάφου Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε πως από την ερχόμενη χρονιά θα αρχίσει την λειτουργία της και η Γεωπονική Σχολή .
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής ότι υπάρχουν μαθητές της ξενοδοχειακής σχολής της Τεχνικής Σχολής Πάφου που φοιτούν στην Τεχνική Σχολή Π. Χρυσοχούς λόγω του ότι δεν υπάρχουν θέσεις. Εισηγήθηκε όπως η Πόλη Χρυσοχούς συμπεριληφθεί στις ακριτικές περιοχές ώστε σε μια τάξη να διακούνται να φοιτούν 6 μαθητές. Αναφορά έκανε και στους χώρους άθλησης που δεν διαθέτει η Πόλη Χρυσοχούς.
Η Διευθύντρια του Λυκείου και της ΤΕΣΕΚ Πόλης Χρυσοχούς Γεωργία Φουρνίδου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις κτηριακές υποδομές δηλώνοντας πως υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας καινούργιων αιθουσών διδασκαλίας, αφού η υπάρχουσα κτηριακή υποδομή δεν καλύπτει τις ανάγκες στέγασης των μαθητών.
Πρόσθεσε, πως το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της αύξησης των κλάδων και Ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στο σχολείο τους.
Συγκεκριμένα είπε ότι έχουν εισαχθεί τρεις καινούργιοι κλάδοι και ειδικότητες, γεγονός που αύξησε τις ανάγκες στέγασης των μαθητών κατά εννέα αίθουσες. Είπε ακόμη ότι από τις 17 αίθουσες διδασκαλίας, οι οκτώ είναι κατάλληλες μόνο για ολιγάριθμα τμήματα, ωστόσο συχνά χρησιμοποιούνται ως αίθουσες για συνδιδασκαλίες με πολυμελή τμήματα, κυρίως σε φιλολογικά μαθήματα και μαθήματα Μαθηματικών.
Αυτό, είπε, δημιουργεί πρόβλημα εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων λόγω της πανδημίας, καθώς και συναφή λειτουργικά προβλήματα. Επίσης η κ. Φουρνίδου είπε πως σε ημιυπόγειο χώρο λειτουργούν τρεις ειδικές αίθουσες, κάτι που δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας των μαθητών αφού διαθέτουν μόνο μία έξοδο κινδύνου η κάθε μία.
Είπε ακόμη πως λόγω της μεγάλης στενότητας σε αίθουσες διδασκαλίας η διεύθυνση του Σχολείου αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τους εργαστηριακούς χώρους καθώς και τις ειδικές αίθουσες, όπως το εργαστήριο ΗΥ ή τις αίθουσες ιστορίας, οικονομικών και αγγλικών ως κανονικές αίθουσες. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην ανάγκη να σχεδιαστεί ένας λειτουργικός και ασφαλής προαύλιος χώρος στη Γεωπονική σχολή, να εξωραϊστεί το γήπεδο στίβου και να προχωρήσει το θέμα της πρόσληψης αντικαταστάτριας καθαρίστριας.
Ο Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Γιώργος Κουτσίδης ανέφερε πως στο Λύκειο και στην Τεχνική Σχολή Πόλης Χρυσοχούς λειτουργούν 26 τμήματα με 222 μαθητές. Σε σχέση με την επιπρόσθετη ανάγκη τεσσάρων καθηγητών ο κ. Κουτσίδης είπε πως αναμένουν τους νέους διορισμούς για την τοποθέτηση τους. Σε σχέση με τη Γεωπονική σχολή ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει ανάγκη και πως δεν μπορεί να δημιουργηθεί μόνο για δύο μαθητές.
Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Μάριος Χρυσάνθου αναφέρθηκε στην συστέγαση των δύο σχολείων και στην μη ύπαρξη νομικού πλαισίου για αυτή την κατάσταση, αλλά και στο γεγονός ότι βρίσκονται μακριά ως περιοχή από τα κέντρα λήξεως αποφάσεων. Αν δεν βοηθηθούν, συμπλήρωσε, οικογένειες στην περιοχή της Π. Χρυσοχούς, θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή εκτίμησε πως η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής θα συμβάλει στην προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα εκπαιδευτήρια της περιοχής, δίδοντας άμεσες λύσεις.
Στο μεταξύ η Πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Πόλεως Χρυσοχούς, Ευλογία Νεοφύτου, εκτός από την ανάγκη της ανέγερσης αιθουσών διδασκαλίας στο Λύκειο και στην ΤΕΣΕΚ Π. Χρυσοχούς αναφέρθηκε και το Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό της περιοχής της. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι πρέπει να δοθούν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης σε όλα τα παιδιά.
Ανέφερε εξάλλου πως η ειδική μονάδα του Νηπιαγωγείου Π. Χρυσοχούς φιλοξενεί 6 παιδιά με ιδιαίτερα και σοβαρά προβλήματα και δύο εξ αυτών χρειάζονται αποκλειστική συνοδό. Είπε ακόμη πως η πρόσληψη και τρίτης συνοδού – βοηθού για την ειδική μονάδα είναι απαραίτητη και πρέπει να εγκριθεί άμεσα.
Στο μεταξύ η Διευθύντρια του Γυμνασίου Π. Χρυσοχούς Γεροσίμου Ανδρούλα ανέφερε πως το Γυμνάσιο που συνορεύει με το Λύκειο Πόλης Χρυσοχούς δεν έχει δικό του φρουρό ασφαλείας, ενώ έθεσε και θέμα σωστής χωρητικότητας λόγω και του Covid- 19 που θα πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις.
Σημειώνεται πως στα εκπαιδευτήρια της Πόλης Χρυσοχούς φοιτούν παιδιά από 28 κοινότητες και τουλάχιστον 12 εθνικότητες. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας επισκέφτηκε μετά την Πόλη Χρυσοχούς και το Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις