Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα των κακών τραπεζικών πρακτικών και των αυθαίρετων διαδικασιών εκποιήσεων για προστασία της κοινωνίας και των δανειοληπτών, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνο Ηροδότου κατά την συνάντηση τους την Τρίτη, στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ
Σε δηλώσεις, ύστερα από την συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν για το τραπεζικό σύστημα και για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε «ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την οικονομία κάθε χώρας και είναι πολύ σημαντικό για την κυπριακή οικονομία να υπάρχει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα».
Σε σχέση με την κυπριακή οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «σε αυτή την φάση βρίσκεται σε μια πορεία σταδιακής μεγέθυνσης αλλά τα αποτελέσματα της οικονομίας πάντοτε θα πρέπει να απολήγουν στην κοινωνία και στους πολίτες».
Ειδικά αυτή την περίοδο, όπως είπε, «που η κοινωνία αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων και σε αυτά έχουν προστεθεί και η ακρίβεια εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού και της τιμής των καυσίμων αλλά και της αύξησης της τιμής σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης και αυτές οι αυξήσεις βάζουν περισσότερη πίεση στην κοινωνία και ιδιαίτερα στα μικρομεσαία νοικοκυριά, στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ τόνισε στον Διοικητή «την ανάγκη όπως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΚΤ, να δούμε πως αντιμετωπίζουμε το θέμα των κακών τραπεζικών πρακτικών που ακόμη υπάρχουν, να δούμε πως αντιμετωπίζουμε αυθαιρεσίες και παρανομίες των τραπεζών γιατί πρέπει να προστατέψουμε την κοινωνία και τους δανειολήπτες».
Σε σχέση με την αντιμετώπιση του μεγάλους προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ασφαλώς και πρέπει να εφαρμόζονται οι διαδικασίες», αλλά δεν μπορεί, πρόσθεσε, «να λαμβάνονται αποφάσεις που όχι μόνο είναι σε βάρος της κοινωνίας και των δανειοληπτών, αλλά πολλές φορές είναι και σε βάρος θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών όπως είναι το δικαίωμα στην στέγη σε ένα κράτος δικαίου».
Ανέφερε ότι «το 2018 με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης υπήρξε διαφοροποίηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τις εκποιήσεις σε βάρος των πολιτών και των δανειοληπτών» και πρόσθεσε πως «αυτά τα πράγματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί οι τράπεζες σε πάρα πολλές περιπτώσεις εκμεταλλεύονται την δεσπόζουσα θέση που έχουν για να εφαρμόζουν πολιτικές που τελικά θυματοποιούν πολλούς δανειολήπτες και πολύ κόσμος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του μέσα από μια αυθαίρετη διαδικασία εκποιήσεων».
«Αυτά τα ζητήματα για μας είναι πρώτης προτεραιότητας» και «είναι γνωστό ότι για τα θέματα των εκποιήσεων έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου στην Βουλή και αναμένουμε τώρα με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ότι αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσουμε για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις», πρόσθεσε.
Πρωτοβουλίες ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση της ακρίβειας
---------------------------
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που εξήγγειλε το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτές έχουν στόχο να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες να βοηθήσουν την κοινωνία, τους πολίτες και «ειδικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να αντεπεξέλθουν των δυσκολιών εξαιτίας της ακρίβειας».
Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ διακρίνει ότι «η Κυβέρνηση με μεγάλη απάθεια και αδιάφορα ατενίζει αυτή την κατάσταση, την στιγμή που η ίδια φέρει βαρύτατες ευθύνες για μια σειρά από αυξήσεις», προσθέτοντας ότι «δεν προέκυψε τυχαία η ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού».
Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού «δεν είναι μόνο λόγω της αύξησης διεθνώς της τιμής του μαζούτ, αλλά έχει να κάνει και με αποφάσεις που αυτή η Κυβέρνηση δεν έλαβε που έχουν να κάνουν με την ηλεκτροπαραγωγή όπως για παράδειγμα η έγκαιρη έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή», πρόσθεσε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «η Κυβέρνηση μερικές φορές εξήγγειλε την έλευση του φυσικού αερίου που ποτέ δεν ήρθε», ενώ σε σχέση με την τιμή των καυσίμων ανέφερε ότι «κάθε φορά που έρχεται η Κυβέρνηση στην Βουλή διαπιστώνουμε ότι όποτε υπάρχει αύξηση διεθνώς της τιμής των καυσίμων στην Κύπρο οι τιμές απογειώνονται και όταν υπάρχει μείωση της τιμής διεθνώς των καυσίμων πέφτουν σιγά σιγά λες και είναι φτερό».
Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ το επισήμανε αυτό «πολλές φορές» και είπε ότι «υπάρχει ανάγκη να δούμε και τις φόρμουλες διαμόρφωσης της τιμής των καυσίμων και τις φορολογίες αλλά να δούμε αν πραγματικά υπάρχει ανταγωνισμός σε ό,τι αφορά στις τιμές ή απλά διαμορφώνεται ένα καρτέλ που δεν αφήνει τις τιμές να πέσουν».
«Η Κυβέρνηση ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τα θέματα αυτά και πάντοτε ενισχύει την εντύπωση που υπάρχει στον κόσμο ότι αυτή η Κυβέρνηση όταν έχει να κάνει με τα μεγάλα συμφέροντα κινείται αστραπιαία για να τα διασφαλίσει και όταν έχει να κάνει με το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των πολιτών για να προστατεύσει τους πολίτες και την κοινωνία απλά δεν κινείται», πρόσθεσε.
Για αυτό το λόγο, είπε ο κ. Στεφάνου, το ΑΚΕΛ με τις πρωτοβουλίες του «πέραν από την επιστολή που αποστείλαμε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουμε πει ότι θα ζητήσουμε συναντήσεις και με διάφορους αρμόδιους Υπουργούς και αρμόδιες υπηρεσίες για να δώσουμε τις προτάσεις μας, για να συζητήσουμε ξανά τα προβλήματα και γενικά για να ασκήσουμε πίεση πάνω στην Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την παθητική της στάση και να κινηθεί προς την κατεύθυνση λήψης άμεσων αποφάσεων για απάμβλυνση του προβλήματος από την αύξηση της τιμής βασικών αγαθών».
«Την ίδια ώρα να ληφθούν αποφάσεις για να επιλύσουν σε βάθος χρόνου προβλήματα τα οποία χρονίζουν και αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδειχθεί ανίκανη να τα επιλύσει», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις