ΔΙΕΘΝΗ

Ταϊλάνδη: Ανακυκλώνει πλαστικά μπουκάλια και τα μετατρέπει σε προστατευτικές στολές μιας χρήσης

Ταϊλάνδη: Ανακυκλώνει πλαστικά μπουκάλια και τα μετατρέπει σε προστατευτικές στολές μιας χρήσης

Με πλεόνασμα σε πλαστικά σκουπίδια, αλλά με ελλείψεις σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (PPE), η Ταϊλάνδη ανακυκλώνει πλαστικά μπουκάλια και τα μετατρέπει σε στολές μιας χρήσης για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να μολυνθούν με κοροναϊό.

Εκατομμύρια πλαστικά έχουν συλλεγεί, κομματιαστεί και μετατραπεί σε νήματα ώστε να γίνουν τελικώς ύφασμα που χρησιμοποιείται για τις στολές αυτές, είτε σε νοσοκομεία ή σε βουδιστικούς ναούς όπου οι μοναχοί αποτεφρώνουν θύματα του κοροναϊού.

Η πρωτοβουλία αυτή συντελείται με τη χώρα να έχει καταγράψει περισσότερα από 1,1 εκατομμύριο κρούσματα κοροναϊού και 12.000 θανάτους που συνδέονται με την covid-19 από τον περασμένο Απρίλιο.
«Υπάρχουν φορές που είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος στολές PPE, ορισμένες φορές ακόμη και αν έχεις χρήματα δεν μπορείς να αγοράσεις», λέει ο Πρα Μαχά Πρανόμ Νταμαλανγκάρο, ένας μοναχός στον ναό Τσακντάενγκ στην επαρχία Σαμούτ Πρακάν κοντά στην Μπανγκόκ.

«Αλλά τώρα τις φτιάχνουμε από ανακυκλωμένα μπουκαλάκια, επομένως τα σκουπίδια τώρα μας είναι πολύτιμα».

Εθελοντές στον ναό ράβουν πορτοκαλί προστατευτικές στολές για τους μοναχούς, για τους νεκροθάφτες και για τους οδοκαθαριστές και στη συνέχεια τέτοιες στολές στέλνονται σε χιλιάδες ναούς που έχουν ανάγκη σε όλη τη χώρα.

Παρότι οι στολές αυτές δεν είναι προστατευτικές στο επίπεδο των ιατρικών στολών, τουλάχιστον μπορούν να προσφέρουν κάποιο βαθμό προστασίας για εκείνους που κινδυνεύουν να μολυνθούν με κοροναϊό και μια τέτοια στολή μπορεί να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας μόλις 18 πλαστικά μπουκάλια.

Το ύφασμα για τις στολές κατασκευάζεται από ένα εργοστάσιο υφασμάτων στην επαρχία Ραγιόνγκ, το οποίο συνήθως κατασκευάζει υφάσματα που χρησιμοποιούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενδυμάτων παγκοσμίως.

Στο εργοστάσιο τα νήματα κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα μπουκάλια και περιστρέφονται μέσα σε ένα γιγάντιο ρολό. Στη συνέχεια υφαίνονται και έπειτα το ύφασμα αυτό υφίσταται επεξεργασία για να γίνει αδιάβροχο.

«Αυτό συμβαίνει για να μην μπορούν να εισέλθουν τα σωματίδια της σκόνης και ο ιός να μην έρχεται σε επαφή μαζί μας», λέει ο Αρνουπχάπ Τσομπουμίνγκ, ο επικεφαλής πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας υφασμάτων Thai Taffeta, η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο ανατολικά της Μπανγκόκ.

Περίπου 18 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια έχουν χρησιμοποιηθεί από τα μέσα του περασμένου χρόνου για να κατασκευαστεί ύφασμα για προστατευτικές στολές, το οποίο έχει σταλεί σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, προσθέτει ο ίδιος.

Πηγή: in.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top