ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Σχεδόν εξαφανίστηκαν οι γυναίκες δημοσιογράφοι μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Σχεδόν εξαφανίστηκαν οι γυναίκες δημοσιογράφοι μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

Λιγότερες από 100 γυναίκες δημοσιογράφοι έχουν απομείνει στην Καμπούλ, από 700 που ήταν πριν από την είσοδο των Ταλιμπάν στην αφγανική πρωτεύουσα, στις 15 Αυγούστου, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

Η διεθνής οργάνωση στην ανακοίνωσή της αναφέρεται σε «επεισόδια» σε βάρος δημοσιογράφων μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και τις ρητές διαταγές τους ότι πρέπει «να γίνεται σεβαστός ο ισλαμικός νόμος», για να εξηγήσει την «εξαφάνιση» των γυναικών από τα μέσα ενημέρωσης.

«Στην Καμπούλ, οι διευθυντές των ιδιωτικών μμε παρατήρησαν αμέσως ότι οι γυναίκες ρεπόρτερ παρενοχλούνταν», σημειώνει η οργάνωση. Φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση της Ναχίντ Μπασαρντόστ, εργαζόμενης στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Pajhwok, η οποία «ξυλοκοπήθηκε από τους Ταλιμπάν» ενώ έκανε ρεπορτάζ κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 25 Αυγούστου.

Άλλες εμποδίστηκαν να πάνε για ρεπορτάζ από τους Ταλιμπάν που φρουρούσαν τα γραφεία των μέσων ενημέρωσης όπου εργάζονταν.

Μολονότι 48 ώρες μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ οι εργαζόμενες σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια τόλμησαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, «αυτή η πλάνη δεν κράτησε για πολύ», παρά τις διαβεβαιώσεις των ακραίων ισλαμιστών ότι θα σεβαστούν την ελευθεροτυπία και ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το 2020 η RSF σε συνεργασία με το Κέντρο Αφγανών Γυναικών Δημοσιογράφων (CPAWJ), στην Καμπούλ υπήρχαν 108 μέσα ενημέρωσης που απασχολούσαν 1.080 γυναίκες, εκ των οποίων οι 700 ήταν δημοσιογράφοι. «Από τις 510 γυναίκες που εργάζονταν στα 8 μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης και ομίλους, μόνο 76 (εκ των οποίων οι 39 είναι δημοσιογράφοι) ασκούν το επάγγελμά τους σήμερα. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες δημοσιογράφοι σχεδόν εξαφανίστηκαν από την πρωτεύουσα».

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις άλλες μεγάλες πόλεις, όπου σχεδόν όλα τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης διέκοψαν τη λειτουργία τους καθώς προήλαυναν οι Ταλιμπάν και οι περισσότερες γυναίκες δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να σταματήσουν να εργάζονται. Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι εκείνες που συνεχίζουν, από το σπίτι τους, να δουλεύουν όπως μπορούν.

Σύμφωνα με την Unesco, το 2020 στο Αφγανιστάν εργάζονταν 1.139 γυναίκες δημοσιογράφοι. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021, σχεδόν μία στις πέντε εγκατέλειψε το επάγγελμα «λόγω βιαιοπραγιών και συνεχών απειλών».

Πηγή: protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top